Švejnar a radar: Neměli bychom s tím spěchat

Martina Macková
24. 1. 2008 14:25
Vyvíjím se situací, řekl kandidát na prezidenta
Brňané si přišli okouknout kandidáta na prezidenta
Brňané si přišli okouknout kandidáta na prezidenta | Foto: Jan Langer

Praha - Prezidentský kandidát Jan Švejnar v jednom z předvolebních rozhovorů připustil, že by rád zpomalil vývoj kolem umístění amerického radaru v Česku.

Pro Hospodářské noviny Švejnar uvedl, že radar nemusí nutně být nejlepší řešení celoevropské obrany.

Kandidát, jehož podporují nejsilněji sociální demokraté a zelení, dosud držel názor, že radar by v Česku měl být, ale jako součást NATO.  HN nyní řekl, že Česko by se mělo stále ptát, co vlastně potřebuje a jak získat nejlepší ochranu pro sebe i pro NATO. A dál jednat. 

ČTĚTE DETAILNĚ:

Výňatek z rohovoru Jana Švejnara pro HN

Musíme se ptát a nespěchat

Foto: repro Aktuálně.cz

Česká vláda dolaďuje smlouvu o radaru s USA a premiér Mirek Topolánek řekl, že ji v dubnu po zasedání NATO chce předložit sněmovně.

Švejnar, který se v prosinci vyslovil proti tomu, aby o základně rozhodlo referendum, nyní připomněl, že ve vzduchu je stále mnoho otazníků.

"Je to nejlepší řešit bilaterálně, jak to bylo nabídnuto na začátku, anebo multilaterálně v rámci NATO? Jak řešit fakt, že do hry vstupuje Rusko, že se situace komplikuje čím dál víc? A americký kongres neuvolní na tento rok peníze a žádá nezávislou studii... Takže když to všechno vezmu v potaz, můj názor nyní je: vyjednávat dál, zjišťovat, co se vlastně děje a nepospíchat."

Vyvíjím se se situací

Když v prosinci oznámil kandidaturu na prezidenta, Švejnar k záměru Američanů vybudovat radar v Česku obecně poznamenal, že je nutné pokračovat ve vyjednávání a sledovat pozorně další vývoj.

Nyní uvedl ve zmíněném rozhovoru: "Já si držím svojí pozici a pokud se vyvíjí, vyvíjí se s tím, jak se vyvíjí informace o dané věci. Já jsem začal s tím, že radar je pravděpodobně nejlepší řešení, nezamítám to, ale bych byl rád, abychom získali co nejvíce informací v situaci, kdy dochází k rychlému vývoji."

A na dotaz HN: Takže jinými slovy říkáte, že zatím radar nepotřebujeme a musíme teď spíš sledovat, jestli ho nebudeme potřebovat někdy v budoucnu?, odpovídá: "Ano, stále se ještě ptát, co vlastně potřebujeme a jak získat tu nejlepší ochranu pro nás a pro NATO."

Evropa potřebuje systém

Švejnar od loňského listopadu tvrdil, že radar ano, ale v rámci NATO. Na přímé dotazy, zda by jako český prezident podepsal dohodu s USA o radaru, uvedl například v MF Dnes: "Chtěl bych širší dohodu v rámci NATO a Evropské unie. Pokud by s tím pak přišla vláda a parlament a bylo to schváleno, tak by tam měl být i prezidentův podpis."

A pro Právo v prosinci řekl: "Každopádně si to představuji jako něco, s čím NATO bude souhlasit. Bez toho bych s tím podpisem měl velké potíže."

Co řekl komunistům

Když pak Švejnar v prosinci navštívil poslance KSČM, v diskusi o radaru nebyl jednoznačný. "Řekl, že Evropa potřebuje bezpečnostní systém, že on sám pro něj je. Ale mělo by se debatovat, co je pro EU nejefektivnější a zda to, co je nabízeno, je to nejvhodnější," parafrázoval jeho slova místopředseda poslaneckého klubu Jiří Dolejš.

Foto: Ondřej Besperát

"I když někteří kolegové mu vyčítají, že se nepostavil jednoznačně proti radaru a proti Američanům v Česku, já jsem to tehdy viděl jako posun v myšlení a diskusi o základně," řekl Aktuálně.cz Dolejš.

Švejnar se minulý týden sešel s americkým expertem na protiraketovou obranu Philipem Coylem.  "Nevyjádřil názor na protiraketovou obranu, ani jsem ho o to nežádal," řekl po schůzce Coyle.

Spory o interpretaci

Na posledními Švejnarovými slovy o radaru se dnes rozhořela pře.

Server České noviny přinesl informaci, že Švejnar v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny připustil, že ustoupil ze svého původního názoru, že v Česku má stát radar americké protiraketové obrany.

Švejnarova mluvčí to důrazně popřela.

"Není pravda, že by Jan Švejnar změnil názor. Zdůrazňuje stále, že v principu je vybudování radaru přínosné, neboť existují reálné hrozby, proti kterým se musí celé západní společenství bránit. A říká, že situace s radarem se vyvíjí jak v USA, tak v Polsku a v rozhovorech uvnitř NATO i mezi USA a Ruskem. To všechno jsou nové skutečnosti, které Česká republika musí vyhodnotit. Na tomto základě je třeba dále vyjednávat," uvedla Klára Pospíšilová.

 

Právě se děje

Další zprávy