Úřady zachytily rozhovor o útoku na Eiffelovku

Red Zahr
12. 1. 2008 8:56
Rozhovor zaznamenaly portugalské letecké úřady

Portugalské letecké úřady zachytily v éteru rozhovor, ve kterém je popisován možný teroristický útok na pařížskou Eiffelovu věž. Záznam předaly francouzským úřadům, které pátrají po protagonistech rozhovoru. Uvedla to agentura Reuters.

Je pravda, že jsme ve čtvrtek zachytili rozhovor s teroristickou hrozbou proti Eiffelovce. Naše vzdušné síly o tom informovaly francouzské letecké síly," citoval Reuters nejmenovaného představitele portugalské letecké dopravy.

Informoval o tom i francouzský deník Le Monde, podle kterého francouzské tajné služby již začaly pátrat po autorech mluveného vzkazu. Podle portugalského tisku se jednalo o poněkud nejasný krátký rozhovor přenášený krátkými radiovými vlnami.

Zpráva přišla krátce poté, co se na internetových stránkách islámských radikálů objevily výzvy k teroristickým útokům proti osobnostem a objektům ve Francii. Místní úřady připustily, že je nyní podle všeho nutná větší ostražitost, ale že nevidí důvod ke zvláštnímu zvyšování bezpečnostních opatření, která již beztak v rámci takzvaného protiteroristického plánu Vigipirat uplatňují řadu let.

Protiteroristické francouzské služby podle místního tisku prý konstatují, že mnohé extremisty rozněcuje "návrat Francie na mezinárodní scénu". Myslí tím patrně nástup prezidenta Nicolase Sarkozyho, který projevuje větší vstřícnost vůči diplomacii Spojených států než jeho předchůdce.

Bývalý šéf protiteroristické skupiny v tajné službě DST Louis Caprioli řekl, že zesílené hrozby na adresu Francie v poslední době připomínají období před atentáty z roku 1995. Tehdy bylo v Paříži zabito osm a zraněno asi 200 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy