Firma kupuje od lidí krevní plazmu. Nemocnicím to vadí

Marek Homolka, spolupracovník Aktuálně.cz
7. 12. 2007 11:40
Švýcarská Sanaplasma se na Moravě zaměřila na studenty

Brno - Nemocnice a transfuzní centra na Moravě mají velkého konkurenta v boji o dárce krve. "Je to švýcarská společnost Sanaplasma. Platí dárcům, a tomu se nedokážeme bránit," uvedla mluvčí Fakultní nemonice v Brně Anna Nesvadbová.

Sanaplasma vydělává na obchodu s krevní plazmou a za jeden odběr platí dárcům čtyři sta až pět set korun. Nemocnice však dárcům za krev platit nemohou. A některé z nich mají trvale nedostatek dárců a obávají se, že aktivity Sanaplasmy jejich situaci zhorší.

V říjnu otevřela Sanaplasma svá střediska v Brně, Zlíně a v Ostravě, v příštím roce hodlá nakupovat plazmu také v Olomouci. Jejími klienty jsou totiž především studenti a společně s Olomoucí tak obsadí všechna univerzitní města na Moravě.

"Odběrové centrum Sanaplasmy operuje bez předchozího upozornění v zájmovém regionu naší nemocnice a představuje pro nás obrovskou konkurenci," uvedla mluvčí brněnské fakultní nemocnice Nesvadbová.

"Je to tvrdá konkurence transfuzní službě. Narušuje zásady bezpříspěvkového dárcovství, které jsme léta budovali," řekl pro MF Dnes primář transfuzního oddělení nemocnice ve Frýdku-Místku Jan Pták.

Pětistovka na ruku

"Plazmu jsem zatím daroval dvakrát. Za tři čtvrtě hodiny vám nikdo pětistovku nedá," řekl čtyřiadvacetiletý student Vysokého učení technického v Brně. Nepřeje si zveřejnit své jméno, rád by si přivydělal i potřetí a obává se, že by ho firma mohla odmítnout.

Fakta o krevní plazmě

Odběr:

  • Pomocí odstřeďování krve.
  • Od červených krvinek se oddělí žlutá tekutina plazma.
  • Krvinky jsou přitom vráceny do krevního oběhu dárce.
  • Objem odebrané plazmy závisí na váze a nepřesahuje 850 ml.
  • Plazma se v těle dárce nahradí během 1-2 dnů.
  • Celý proces darcovství plazmy zabere 45 až 60 minut.
  • Během roku nesmí být odebráno více než 15 litrů plazmy.
  • Ve světě je nedostatek plazy a zatím ji nikdo neumí uměle vyrobit.

Plazma:

  • Představuje zhruba 55% objemu krve.
  • V těle člověka je zhruba 3-3,5 litrů krevní plazmy.
  • Obsahuje plazmatické bílkoviny.
  • Léčiva derivovaná z plazmy se používají při vážných zraněních, rozsáhlých popáleninách, při velkých ztrátách krve i po chemoterapii pacientů s rakovinou.

Dárce krve má v Česku ze zákona nárok na volno v den odběru a ušetří na daních. Tyto výhody však studentům nic neříkají.

Dvacet odběrových lůžek Sanaplasmy v Brně je takřka stále obsazených a podobně je tomu v Ostravě, kde firma odebírá plazmu v obchodním domě Baťa na centrálním Masarykově náměstí.

Činnost Sanaplasmy v České republice je legální. Firma má všechna potřebná povolení ministerstva zdravotnictví i Ústavu pro kontrolu léčiv a v zahraničí jsou tato centra běžná.

Proč si vybrala pouze Moravu? "Rozhodně si nemyslíme, že by dárci na Moravě a ve Slezsku měli kvalitnější plazmu než v jiných regionech České republiky," uvedl jednatel firmy Martin Lukas. "Plazmu zpracováváme ve Vídni a z logistického hlediska je pro nás Morava strategickým regionem."

Dárců je málo

Jenže právě jižní Morava je krajem, kde už před příchodem švýcarské firmy byla ochota obyvatel darovat krev zřejmě nejmenší v České republice.

Světová zdravotnická organizace považuje za dostačující čtyř až šestiprocentní  zastoupení dárců krve v populaci. V celé České republice jsou to však 3,4 procenta a na území Brna je to jen 1,8 procenta dárců z celkového počtu obyvatel. 

"V registru máme deset tisíc dárců. Jsme jedinou transfuzní stanicí v bývalých okresech Brno-město a Brno-venkov a toto číslo je na sedm set tisíc obyvatel nedostačující. Vstup Sanaplasmy problém s nedostatkem dárců prohloubil," uvedla mluvčí Nesvadbová.

V současné době má nemocnice nedostatek krve všech negativních skupin a musí proto dovážet krev z jiných transfuzních stanic v Česku.´"Vypomáháme si navzájem. Kde je nadbytek, tam nakupujeme," řekla Nesvadbová. "Doprava transfuzních přípravků však snižuje jejich kvalitu a může zvýšit riziko nežádoucích reakcí u pacientů."

Vedoucí lékařka Sanaplasmy v Ostravě Soňa Králová v MF Dnes ale tvrdí, že obavy kolegů jsou zbytečné. "Dárce jim nebereme, ale vychováváme nové. Pro studenty není volno a úleva na daních motivací. Ale až nastoupí do práce, změní se to."

 

Právě se děje

Další zprávy