Teroristická frakce hrozí vraždami kvůli radaru

Red, DOM
13. 11. 2007 8:07
BIS se údajnou hrozbou zabývá
Foto: MVČR

Praha - Výbuchy, vraždami a násilím vyhrožuje podle Lidových novin údajná česká pobočka teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF) v případě, že v České republice bude postaven radar americké protiraketové obrany.

"Berte prosím naše slova vážně, nejde o vtip, až budou první mrtví - bude již dost pravděpodobně pozdě!" hrozí zmíněná pobočka na internetu, píší Lidové noviny.

Útoky by měly přijít v okamžiku, kdy na české území vstoupí první spojenecký voják. "Nemilosrdně vyhladit všechno americké, a to především týkající se obyvatelstva, kultury, všech vojenských prostředků, znárodnění veškerého celosvětovou krví nabitého kapitálu a využití ostatních prostředků ve prospěch slovanského lidu," zní podle LN jeden z bodů stanov údajné organizace, pod kterými je podepsán Pavel J. Hejátko.

Hejátko je protiamerický aktivista

LN píší, že Hejátko je v policejních kruzích znám jako protiamerický aktivista, který už v minulosti rozesílal dopisy senátorům a poslancům. "Tehdy však podle znalců nešlo o žádný trestný čin," řekl LN detektiv z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který Hejátkovu činnost prověřoval.

Hejátko se odmítl k činnosti RAF vyjádřit, píší LN. Uvádějí, že aktivitami této organizace se zabývá i Bezpečnostní informační služba (BIS). "Služba o frakci RAF ví a zabývá se jí," řekl bez dalších podrobností mluvčí BIS Jan Šubert.

RAF se "proslavila" v západním Německu

RAF byla německá levicová teroristická organizace, která na sebe upozornila zejména před 30 roky teroristickými činy, atentáty a únosy v tehdejším západním Německu. Oběti si vybírala především v řadách významných osobností politické a hospodářské sféry.

RAF zahrnovala tři takzvané generace. První kolem Andrease Baadera a Ulrike Meinhofové zaměřovala své útoky především proti americkým zařízením na protest proti válce ve Vietnamu.

Druhá generace, jejímiž vůdci byli Christian Klar a Brigitte Mohnhauptová, pokračovala v boji proti "imperialistickému systému". Třetí generace prováděla dobře organizované vraždy hlavně v 80. letech.

 

Právě se děje

Další zprávy