Palas skončil, Němcovi hrozí vyloučení

jaa, ctk
14. 1. 2006 17:30
Praha - Předsednictvo ČSSD vyřadilo dva "odbojné politiky", exministra Jaroslava Palase a poslance Oldřicha Němce, z kandidátek pro parlamentní volby.

Palas byl až do dneška na šesté, volitelné příčce v Moravskoslezském kraji; do sněmovny by se nejspíše dostal. Němec byl na nevolitelném místě liberecké kandidátky.

Palas: Je to persekuce

Premiér a volební lídr strany Jiří Paroubek trval na tom, aby exministr Palas opustil vrcholnou politiku. Stejně to viděli i další špičky ČSSD - především kvůli skandálu kolem prodeje akcií potravinářské firmy Setuza, do nějž je exministr zemědělství zapleten.

"Já jsem odmítl odstoupit z kandidátky, protože jsem přesvědčen, že mé postupy jako ministra zemědělství byly vždy naprosto v pořádku, a mrzí mě, že pan premiér vychází z mylných informací" uvedl Jaroslav Palas.

Tvrdí, že nic nezanedbal. "Je to politická persekuce mé osoby, protože jsem kritizoval bývalého premiéra a předsedu strany Stanislava Grosse, naposledy v souvislosti s privatizací Unipetrolu," řekl ČTK exministr.

Proti rozhodnutí předsednictva je Palas připraven se bránit. Jedním z kroků podle něj může být například odvolání ke stranické rozhodčí komisi. Zváží prý také "mimostranický" postup. O podrobnostech ale hovořit odmítl.

K Palasově případu se minulý týden vyjádřil úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka; řekl, že jeho odstoupení by bylo "nejrozumnější řešení". Stranické vedení má právo v odůvodněných případech vyškrtnout kandidáty, které už schválily krajské konference ČSSD.

Podruhé ho vyzval k rezignaci v září v souvislosti s korupčním skandálem kolem privatizace Unipetrolu. "Pravou příčinou není Setuza, ale Unipetrol," míní Palas.

  • Podrobnosti o kauze Setuza najdete ZDE

Podezření, že stát prodal svůj podíl v potravinářské firmě Setuza za nevýhodných podmínek, Palas odmítá. Tvrdí, že prodej
akcií Setuzy nebyl pod cenou a že stát o majoritu v potravinářské firmě přišel proto, že ministerstvo zemědělství nekonalo v době,
kdy on už nestál v jeho čele.

Němec - Končí legrace?

Druhý vyřazený politik, poslanec Němec, je po Josefu Hojdarovi z Ústecka dalším zákonodárcem za ČSSD, kterému hrozí také vyloučení ze strany pro neshody v krajské organizaci.

Poslanec již dříve v médiích uvedl, že mu vytýkají poškozování strany v krajských volbách. Vedení ČSSD se nelíbí, že veřejně kritizoval stranického kolegu Michala Krause, který nyní čelí skandálu se svými aktivitami v Ghaně.

V Němcově případě podle Paroubka předsednictvo chtělo naznačit, že "končí legrace", když je volební kampaň. Jestliže vedení strany řekne, že se nikdo nebude vyjadřovat k určité kauze, když o ní nic neví, tak to musí platit, prohlásil premiér.

Němec v minulosti s Krausem soupeřil o vedoucí postavení v Libereckém kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy