Rath se neomluvil, hejtmani málem odešli

Vendula Křížová
13. 1. 2006 13:36
Česko - Hejtmani krajů jednali v Praze na schůzce s premiérem. Omluvu neslyšeli, zákon ČSSD prosadí. UVNITŘ ANKETA
Ministr zdravotnictví David Rath přichází v doprovodu své tiskové mluvčí Jany Kocové na jednání s premiérem Jiřím Paroubkem a hejtmany do Kramářovy vily v Praze. Tématem jednání byla budoucnost nemocnic.
Ministr zdravotnictví David Rath přichází v doprovodu své tiskové mluvčí Jany Kocové na jednání s premiérem Jiřím Paroubkem a hejtmany do Kramářovy vily v Praze. Tématem jednání byla budoucnost nemocnic. | Foto: ČTK

Hejtmani po Paroubkovi chtěli, aby jim dal jasně najevo, zda v otázce neziskových nemocnic stojí za názory ministra zdravotnictví. To se však nestalo.

Schůzka: Nikdo se neomluvil, vedla se filozofická debata

"Pan ministr nenašel odvahu se omluvit. Premiér se ho zastal, to je zřejmě standard české vlády," řekl novinářům zjevně
rozhořčený středočeský hejtman Petr Bendl (ODS). Hejtmani chtěli po Rathovi, ať předloží důkaz pro svá tvrzení, nebo ať se omluví. "Já tady žádám, abyste důkazy o tom, že hejtmani chtěli rozkrást nemocnice, veřejně předložil, anebo osobně odstoupil,"
vyzval Ratha Tošenovský.

Spor hejtmanů a ministra tak nadále trvá. Ani jedna strana neustoupila. Ministr Rath říká, že dokud budou hejtmani  v souvislosti s připravovaným zákonem hovořit o znárodňování, má on právo hovořit o rozkrádání nemocnic ze strany hejtmanů. Debatu označili ministr i zástupce hejtmanů Evžen Tošenovský za velmi vypjatou.

Na tiskové konferenci po schůzce Tošenovský uvedl, že privatizace není rozkrádání. "Je to převedení těch společností na výhodnější formu, z hlediska vedení i fungování," řekl Tošenovský. Stejně se podle něj v devadesátých letech na akciové společnosti převedly dopravní podniky, vodárny, elektrárny. "Nic strašného se nestalo a funguje to," dodal jeden z hejtmanů.

Konečná verze zákona: hejtmanům se nelíbí, ale "bude prosazena"

Hejtmani od ministra zdravotnictví a premiéra Paroubka dostali nejnovější verzi návrhu zákona o neziskových nemocnicích. Místy se prý jednání podobalo filozofické debatě, především při otázce nutnosti existence připravovaného zákona. "Premiér byl klidný a rozvážný a snažil se navodit atmosféru k jednání, bohužel to ale v jednu chvíli dokonce vypadalo, že z jednání předčasně odejdeme," řekl Aktuálně.cz plzeňský hejtman Petr Zimmermann. "Bohužel nám však premirér s ministrem potvrdili, že zákon v této podobě bude prosazen jako jeden z volebních slibů ČSSD," dodal.

Hejtmani v čele s Evženem Tošenovským (vpravo) přichází na schůzku s ministrem Rathem a premiérem Paroubkem do Kramářovy vily v Praze. Jednání se týkalo neziskových nemocnic a připravovaného zákona.
Hejtmani v čele s Evženem Tošenovským (vpravo) přichází na schůzku s ministrem Rathem a premiérem Paroubkem do Kramářovy vily v Praze. Jednání se týkalo neziskových nemocnic a připravovaného zákona. | Foto: ČTK

Za nejproblematičtější považují hejtmani fakt, že nový zákon dává regulační moc do rukou ministerstva, ale veškerá zodpovědnost leží na kraji.

Kraje mohou Rathovi dodat připomínky ke kontroverzní předloze do deseti dnů. Dílčí připomínky je Rath ochoten přijmout. "Návrhy na podstatu, na snížení role neziskového sektoru můžeme ale těžko akceptovat," konstatoval.

Kraje: Na které straně stojí premiér?

David Rath hejtmany kritizoval za převod krajských nemocnic na obchodní společnosti a označil je za jejich rozkradače. Včera jim i vyhrožoval. "Ať se k nám chovají slušně, my se k nim také budeme chovat slušně, nebo dostanou to, co jim náleží: pěstí do nosu," řekl včera ministr agentuře ČTK. #reklama

Hejtmani v čele s předsedou Asociace krajů a moravskoslezským hejtmanem Evženem Tošenovským po něm žádají omluvu a od premiéra jasné stanovisko, zda s výroky ministra Ratha souhlasí. "Pokud ano, je podle mě velmi těžké jednat o něčem dál," říká hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann (ODS).

Podle něj musí být pro ministra těžké jednat s někým, koho považuje za zločince. Pokud by se Rath neomluvil, měl by podle nich premiér zvážit jeho odstoupení. Paroubek jim v předvečer schůzky, na kterou je pozval podle slov hejtmanů jen velmi zdvořilou pozvánkou bez podrobností, vzkázal: "Pánové by neměli být tak cimprlich, pokud chtějí, aby se s nimi zítra seriózně jednalo."

Zdravotnictví má problémy, pro ČSSD je to předvolební téma

Podle hejtmanů je jednání premiéra a ministra zdravotnictví jen vytvářením předvolebních témat. "Je otázkou, komu tím prospějí," říká Zimmermann. Podle něj je však nutné vrátit se k podstatě problému - komplikované situaci ve zdravotnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy