Virus H5N1 mutuje. Už je nebezpečnější

Red Zah
13. 1. 2006 8:47
Londýn/Washington - Virus ptačí chřipky H5N1 mutuje do formy, která je více nebezpečná pro člověka. UVNITŘ GRAFIKA A VIDEO

Vyplývá to ze společného prohlášení britského vědeckého týmu a Světové zdravotnické organizace. Závěry výzkumníků z laboratoře Mill Hill v severním Londýně se opírají o rozbory vzorků pořízených u dětí, které minulý týden na ptačí chřipku v Turecku zemřely. U jednoho z nich byla údajně odhalena mutace viru, která se raději pojí s lidskými než ptačími buňkami.

Vědci se nejvíce obávají toho, aby se virus nepřeměnil do formy přenosné přímo z člověka na člověka. Ta by mohla způsobit rozsáhlou pandemii s celosvětovými následky.

Virus H5N1 způsobil v posledních dvou týdnech smrt tří dětí v Turecku, přičemž 18 dalších lidí je nemocí nakaženo. Světová zdravotnická organizace uvádí, že celosvětově bylo infikováno 147 lidí, z nichž 80 zemřelo.

Foto: Tomáš Daněk

Vir snadněji napadá lidské buňky

Vzorky z Turecka obsahovaly dva různé typy viru, uvedl Ruben Donis, genetik z amerického centra pro kontrolu a prevenci nemocí. "Jeden z nich byl běžný virus, jaký se vyskytuje u drůbeže. Nicméně druhý vzorek se lišil v bílkovině nazývané hemagglutinin, pomocí které vir napadá infikované buňky." Vědcům se podařilo zjistit, že tato mutace dává viru lepší schopnost napadat lidské buňky.

"Není jisté, zda vir zmutoval v drůbeži, od které se oběť nakazila, nebo zda k mutaci došlo přímo v těle člověka," řekl Anthony Fauci, vedoucí amerického národního institutu pro alergie a infekční nemoci.

Lidé se mohou nakazit stále jen od ptáků

"Stejná mutace se objevila v roce 2003 v Hongkongu. Ani ta ovšem neumožňovala snazší přenos z ptáků na člověka, či dokonce přímo z člověka na člověka," řekl Fauci pro agenturu Reuters.

Stejně tak se nepotvrdilo, že by nová mutace viru způsobila jeho větší nakažlivost. Uvedl to Guenael Rodier, vedoucí mise Světové zdravotnické organizace v Turecku. "V místních podmínkách to není příliš znepokojující," uklidňuje Rodier. "Neočekáváme žádnou explozi nemoci," dodal.

Na změny viru upozorní nový test

Nicméně Rodier i Fauci se shodují, že je třeba dál bedlivě sledovat vývoj viru. To bude nyní snazší. Vědci na Scripps Research Institute v La Jolla v Kalifornii totiž v tomto týdnu vyvinuli test, který odborníky upozorní, pokud se bude virus dále měnit.

"Poprvé v historii máme možnost včas sledovat virus. Při předcházejících pandemiích jsme museli počkat právě na samotnou pandemii," řekl Rodier. #reklama

 

Právě se děje

Další zprávy