reklama

Kraus je služebně nejstarší poslanec

Praha - Osmačtyřicetiletý Michal Kraus je služebně nejstarším poslancem českého parlamentu, ve sněmovně nepřetržitě zasedá téměř 20 let.

Byl členem KSČ, po roce 1989 prošel několika stranami, až v roce 1993 zakotvil v ČSSD. 

Výrazný posun mezi politickou špičku se přitom Krausovi podařil až v minulém roce - v lednu se nejprve stal předsedou krajské organizace ČSSD v Libereckém kraji, o měsíc později stanul v čele poslaneckého klubu ČSSD a v červnu nahradil Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) na místě předsedy vlivného rozpočtového výboru sněmovny.

Politickou kariéru zahájil Michal Kraus v květnu 1986, když se stal členem České národní rady; o dva roky dříve vstoupil do Komunistické strany Československa.

V cestě do politiky absolventovi Vysoké školy chemicko-technologické pomohly jeho sportovní úspěchy, v letech 19801984 byl mistrem republiky ve svazarmovských branných vícebojích. Jak sám řekl, "nebyl poslancem za KSČ, ale za Svazarm".

V prosinci 1989 byl Michal Kraus zvolen do ústředního výboru KSČ. V říjnu 1991 komunistickou stranu opustil a patřil k zakladatelům Demokratické strany práce, krátce byl i jejím předsedou, než z ní v květnu 1993 vystoupil.

V roce 1992 kandidoval do ČNR jako nezávislý na kandidátce moravistického hnutí HSD-SMS.

Do sociální demokracie vstoupil v květnu 1993. Od roku 1996 byl místopředsedou rozpočtového výboru sněmovny a od roku 2002 do konce loňského roku předsedou dozorčí rady Fondu národního majetku.

Na podzim 2000 na Svitavsku kandidoval do Senátu, ve druhém kole ale prohrál s tehdejším svitavským starostou Jiřím Brýdlem, který obhajoval mandát.

Je prezidentem fotbalového klubu FC Kladno a loni v lednu se neúspěšně ucházel o místo ve vedení Českého olympijského výboru. Na podzim 2004 na sebe také upozornil tím, že chtěl pro svůj klub získat státní dotaci ve výši 11,5 milionu korun. Po kritice v médiích ale nakonec žádost stáhl.

Kraus se narodil 1. října 1957 v Konici na Moravě, je ženatý a má dvě dcery a syna.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama