Vyšetřování v CIA: Její šéf před 11. zářím selhal

rak
22. 8. 2007 16:01
Inspektor doporučil potrestat George Teneta

Washington - Šesti desítkám lidí uvnitř CIA prošly rukama informace o podezřelých cestách Nawáfa al-Hamzího a Chalída al-Midhára, dvou Saúdů, kteří 11. září unesli letadlo a navedli ho na Pentagon.

Kdyby zpravodajci byli pečlivější a nařídili jejich sledování, mohli útoku zabránit.

To je jeden z kritických závěrů čerstvě odtajněné zprávy, kterou v roce 2005 sepsal pro americký Kongres generální inspektor CIA. Podle něj "agentura a její zaměstnanci neuplatnili uspokojivým způsobem svoji odpovědnost. Nepracovali vždy efektivně".

Tenet nese "maximální zodpovědnost"

Kongresmani si nechali interní hodnocení vypracovat kvůli podezření, že za neúspěch Ústřední zpravodajské služby můžou konkrétní osoby na vedoucích pozicích.

Devatenáctistránkový dokument vyloučil, že by zaměstnanci CIA jednali neoprávněně či ilegálně. Tvrdou kritiku nicméně nasměroval na nejvyšší post uvnitř služby - vůči bývalému řediteli Georgi Tenetovi.

Útokům z 11.září 2001 šlo podle interní zprávy CIA zabránit. Kdyby agentura pracovala efektivněji.
Útokům z 11.září 2001 šlo podle interní zprávy CIA zabránit. Kdyby agentura pracovala efektivněji. | Foto: Aktuálně.cz

Tenet prý nese "maximální zodpovědnost" za absenci strategického plánu CIA pro boj s Al-Káidou. Vyčítá mu, že nevyužil všech svých pravomocí k jeho přípravě. Společně se svými nejbližšími podřízenými prý nezvládl "patřičně sdílet a analyzovat kritická data."

"Generální inspektor se rozhodně mýlí," reagoval Tenet. Podle svých slov přebral CIA ve špatném stavu. Ve svých memoárech navíc píše, že dlouhou dobu přesvědčoval Bushovu administrativu o vážné hrozbě terorismu.

Zpráva doporučuje George Teneta a jeho poradce potrestat.

Špatná spolupráci mezi službami

CIA podle závěrů zprávy používala před 11. zářím peníze určené na boj proti terorismu na jiné účely.

Dokument poukazuje na to, že Tenet odmítl, aby CIA plně spolupracovala s Národní agenturou pro bezpečnost (NSA).

To znemožnilo dříve pochopit klíčovou roli Chálida Šajcha Muhammada, považovaného za strůjce teroristických útoků na New York a Washington.

Tenet rezignoval na funkci ředitele před třemi lety. Jeho odchodu předcházela vlna kritiky právě kvůli práci CIA před atentáty z 11.září.

Jeho odpůrci mu vyčítali i chybné analýzy o předpokládané přítomnosti zbraní hromadného ničení v Iráku. Závěry Tenetovy analýzy vedly v březnu 2003 ke spojenecké invazi a svržení režimu diktátora Saddáma Husajna.

 

Právě se děje

Další zprávy