Cena války v Iráku? 2 biliony dolarů

Red Zah, Reuters
10. 1. 2006 8:28
Boston - Renomovaní ekonomové spočítali, že válka v Iráku by mohla USA stát mnohem víc, než Bílý dům původně předpokládal.
Foto: Aktuálně.cz

Ze studie, kterou v pondělí zveřejnili autoři - ekonomové Joseph E. Stiglitz z Columbijské univerzity a Linda Bilmesová z Harvardovy univerzity - vyplývá, že celková suma dosáhne 2 bilionů USD. 

Miliardy měsíčně

Podle mluvčí Pentagonu Roseann Lynchové stojí Spojené státy válka v Iráku čtyři a půl miliardy dolarů měsíčně, a to bez výdajů na výzbroj. Do dnešního dne tak Washington zaplatil více než 173 miliard dolarů.

PŘEČTĚTE SI: Spojenců USA v Iráku opět ubyde

Autoři studie uvádějí, že se američtí daňoví poplatníci budou s výdaji na zásah v Iráku potýkat ještě dlouho po jeho skončení.

"I když jsme zvolili umírněný přístup, překvapilo nás, jak vysoké tyto náklady jsou," uvádějí autoři. "S jistotou můžeme říct, že celkové náklady přesáhnou bilion dolarů."

Příliš optimistické odhady

Někdejší ředitel Úřadu pro řízení a rozpočet americké vlády Mitch Daniels před válkou invazi charakterizoval jako akci, již si USA mohou z finančního hlediska dovolit. Odhady tehdejšího ekonomického poradce Bílého domu Lawrence Lindseyho, který náklady na válku odhadl na 200 miliard dolarů, považoval za přehnané.

Do jeho kalkulací však nebyly započteny výdaje na nábor nových vojáků, zpomalené tempo amerického hospodářství, účty za léčbu raněných, výdaje na válečné veterány ani zvýšené ceny ropy. 

Výpočet Stiglitze a Bilmesové s těmito výdaji počítá. Studie zahrnuje výdaje na 16.000 raněných, z nichž pětina se údajně do USA vrací z těžkým zraněním mozku nebo páteře. Autoři citují z armádních statistik, z nichž vyplývá, že se u 30 procent vojáků do čtyř měsíců po návratu z Iráku objevily mentální problémy.

Bush: Rok 2005 byl rokem prosperity ČTĚTE ZDE

Autoři poukazují také na to, že od začátku konfliktu se cena ropy zvýšila o 20%, což představuje až 25 dolarů na barel. Neúnosně se tím zvedly výdaje americké armády a to o 25 miliard dolarů.

Jejich studie předpokládá, že američtí vojáci budou v Iráku do roku 2010 a že jejich počet bude každým rokem klesat. V současnosti se v Iráku nachází 153 tisíc amerických vojáků. V průběhu tohoto roku by se jejich počet měl snížit na 136 tisíc.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy