reklama

Švýcarská nemocnice se sžívá s babyboxem

Einsiedeln / Praha - Pátého září 2002 se v půl třetí odpoledne v regionální nemocnici ve švýcarském Einsiedelnu poprvé rozezněl výstražný alarm.

Sestra, která měla ten den službu, ihned věděla, proč. Běžela ke speciální vytápěné skříňce. Leželo v ní živé, krví pokryté a v bundě zabalené dítě. První za uplynulý rok a půl, kdy klinika nechala jako první v celém Švýcarsku do zdi zabudovat speciální schránku na odložené děti.

I když sestry ani lékaři einsiedelnské nemocnice dříve nic podobného nezažili, instrukce, jak postupovat, znali všichni. Nalezence nejprve vyfotografovali, pak zkontrolovali dech, barvu a srdeční frekvenci. Když ukončili všechny potřebné prohlídky, spojila se nemocnice s poručnickým úřadem, kde odložení neznámého dítěte oznámila.

Matka, která dvouapůlkilogramového chlapce do babyboxu vložila, byla zjevně skálopevně přesvědčená, že se o syna nedokáže postarat. Nevzala si ani desetijazyčný leták, který tu pro ni nechala nemocnice a nadace Švýcarská pomoc matce a dítěti (SHMK). Stálo v něm mimo jiné to, dokdy se může o svého chlapce přihlásit a kam se obrátit s prosbou o pomoc.

Lidé z SHMK se přesto ještě jednou pokusili neznámou rodičku najít. Napsali dopis, který zveřejnili v regionálních médiích. "Milá matko, Vašemu dítěti se daří dobře," stálo v něm. "Chybí mu jen jeho maminka. Přitom bychom jemu i Vám rádi pomohli. Pokud se přihlásíte, získáte od nadace SHMK pomoc, která pomůže přežít vám oběma."

Matka se přesto dosud nepřihlásila. Její čin ale vzbudil pozornost v celém Švýcarsku (čtěte zde).

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama