Šéf ZOO online: Zvířata v klecích? Ochrana před lidmi

Redakce
10. 7. 2007 13:08
Rozhovor s šéfem liberecké ZOO Davidem Nejedlem
Ředitel liberecké ZOO David Nejedlo
Ředitel liberecké ZOO David Nejedlo | Foto: Tomáš Adamec

Liberec - Liberecká ZOO je vůbec nejstarší zahradou na území České republiky, i bývalého Československa. Vznikla v roce 1919.

Její šéf David Nejedlo odpovídal dvě hodiny na otázky čtenářů Aktuálně.cz.

"Soběstačnost českých ZOO se pohybuje v řádu 50-60%. Ostatní peníze jsou čerpány formou příspěvků a dotací od zřizovatelů a ze státního rozpočtu," vysvětlil Nejedlo v reakci na dotaz, zda si na sebe ZOO sama vydělá.

Stáří není zdaleka jediný primát, který liberecká zoologická zahrada v rámci republiky drží.

Pouze zde můžete spatřit největší chovnou skupinu šimpanzů v České republice. V chovné skupině jsou čtyři samci a šest samic.

V regionu

Aktuálně.cz dnes vzniká v Liberci
Vážení čtenáři, Aktuálně.cz se po necelých dvou měsících vydalo opět z Prahy do jednoho z českých regionů. Zatímco na konci dubna jsme jeden den obsah našeho deníku vyráběli z Havlíčkova Brodu, tentokrát jsme zamířili do Liberce. Zajímají vás zprávy z toho regionu? Speciál naleznete ZDE.

Také bílá forma tygra indického (panthera tigris tigris) je v České republice k vidění jenom v liberecké ZOO. Tento druh tygra má bílou srst s černými pruhy a poznáte ho i podle nádherných modrých očí.

"Bílí tygři jsou v Liberci od toho, aby se o nich mluvilo. Jejich popularita nám totiž pomáhá zachraňovat ohrožené druhy - jako například kozy šrouborohé nebo osli somálské. Už podle názvu těchto zvířat ohrožených vyhubením je patrné, že by si sami o sobě publicitu těžko získávali. A ZOO bez publika dělat nejdou," řekl v odpovědi na další ze čtenářských otázek ředitel Nejedlo.

Zoologická zahrada Liberec chová jako jediná zahrada v České republice vzácné dravce Chimanga Falklandská. Tito ptáci obývají pouze Falklandské ostrovy, téměř však byli vyhubeni místními obyvateli, kteří měli strach, že jim ptáci vybíjejí ovčí stáda. Chimango je však v první řadě mrchožroutem, byl tedy vybíjen po dlouhá léta zcela bezdůvodně.

 

Právě se děje

Další zprávy