reklama

Soud: Nemravné, ale zákonné

Praha - Za celých čtrnáct let, co spekulanti pomocí machinací a známostí vydělávají na vydávání restitučních nároků, se pouze jediný případ ocitl u soudu.

Po zdlouhavém procesu však každý z pracovníků pozemkového fondu nakonec odešel od soudu s verdiktem Nevinen. Soud totiž jejich jednání označil za sice nemorální, ale v souladu se zákonem.

"Jsem přesvědčena, že kdyby se to soudilo dnes - poté, co se zveřejnily praktiky pozemkového fondu z letošního léta - dopadlo by to jinak," říká státní zástupkyně Zdeňka Bendová, která případ posílala k soudu a proti osvobozujícímu rozsudku se marně odvolávala.

Z tisíců se staly miliony

Kauza přitom byla podpořena výpověďmi desítek svědků: Šéfové pozemkových fondů v Lounech a Mostě Vladimír Formánek a Ladislav Mráz a jejich dvě podřízené v druhé půli 90. let kontaktovali původní restituenty, kterým komunisté zabavili půdu. Lidem namluvili, že jejich nároky jsou v podstatě bezcenné a výhodnější bude, když je prodají. Restituenti, vesměs staří lidé, kteří se v systému restitucí nijak neorientovali, na to přistoupili. Nastrčení "bílí koně" od nich nároky koupili a úředníci fondu následně vydali lukrativní pozemky.

Například v Žatci na místě, kde záhy vyrostl supermarket. "Jeden z obžalovaných z titulu své funkce věděl, že se tu bude stavět supermarket, proto to takto zařídil. Za třicet tisíc si tak de facto koupili pozemek, který obratem prodali za 4,5 milionu. Je to prostě křivda na druhou," dodala žalobkyně Bendová.

Ve správný čas na správném místě

Soud však konstatoval, že obžalovaní úředníci nejsou veřejnými činiteli, byť spravují státní majetek. A nadto se jejich chování vejde do mantinelů zákona.

"Byli ve správný čas na správném místě," citoval časopis Týden soudkyni Hanu Počinkovou. "Šlo o klasickou spekulaci. Někdo měl informaci a tu využil," usoudila soudkyně.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama