Organizace: Pomozte hladovějícím Keňanům

rst, ČTK
5. 1. 2006 13:00
Nairobi - S naléhavou výzvou se dnes Červený kříž a další humanitární organizace obrátily na mezinárodní společenství. Žádají pomoc pro Keňu, ve které hrozí hladomor.
Žena si jde pro jídlo, které distribuují humanitární organizace. Oblast Mandera je jedna z nejchudších oblastí v celé Keňi.
Žena si jde pro jídlo, které distribuují humanitární organizace. Oblast Mandera je jedna z nejchudších oblastí v celé Keňi. | Foto: Reuters

Podle těchto organizací je třeba východoafrické zemi neprodleně poskytnout 10,5 milionu eur v hotovosti, ve službách nebo v nějaké materiální formě.

"Vzhledem k dramatické situaci je životně důležité, aby mezinárodní společenství odpovědělo na výzvu keňské vlády a zajistilo potravinovou pomoc 2,5 milionu osob," uvádí se ve výzvě.

Oblast Mandera se nachází v severovýchodním cípu Keni mezi Etiopií a Somálskem
Oblast Mandera se nachází v severovýchodním cípu Keni mezi Etiopií a Somálskem | Foto: Aktuálně.cz

Existují obavy, že se situace ještě zhorší vzhledem k tomu, že v prosinci v této oblasti nepršelo. Sucho sužuje i další africké země.

Zemřely již desítky dětí

Od prosince zemřelo na severovýchodě Keni, který byl nejvíce postižen suchem, kvůli hladu nebo nemocem s ním spojeným nejméně 40 lidí, většinou dětí.

Dalších 2,5 milionu lidí je hladem ohroženo nejen na severovýchodě, ale také na východě a v pobřežních oblastech Keni.

Keňská žena se snaží stopnout automobil, aby mohla zajet pro vodu, které je momentálně v severovýchodní Keňi nedostatek.
Keňská žena se snaží stopnout automobil, aby mohla zajet pro vodu, které je momentálně v severovýchodní Keňi nedostatek. | Foto: Reuters

Podle francouzské humanitární organizace Action Contre la Faim (Akce proti hladu, ACF) je nutná výrazná mezinárodní pomoc, neboť na severu Keni rychle přibývá podvyživených lidí.

"Situace v oblasti Mandery se skutečně zhoršila ze špatné na katastrofální," řekl zástupce ACF. O naléhavou pomoc žádá také organizace World Vision, která označila situaci za "strašnou potravinovou krizi".#reklama

Keňský prezident Mwai Kibaki označil hlad v zemi, kterou sucho sužuje už dva roky, za národní katastrofu.

 

Právě se děje

Další zprávy