Vondra straší odpůrce radaru brannou povinností

Red Dom, ČTK
27. 5. 2007 14:24
Vicepremiér: Buď plnění aliančních závazků, nebo vojna
Včera se v Praze opět demonstrovalo proti radaru. Po mítinku na Václavském náměstí následoval pochod na Hrad
Včera se v Praze opět demonstrovalo proti radaru. Po mítinku na Václavském náměstí následoval pochod na Hrad | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Odpůrci vybudování americké radarové základny na českém území si plně neuvědomují důsledky svých činů, říká místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

ČTĚTE VÍCE: Odpůrci radaru měli generálku před návštěvou Bushe

Jak uvedl v diskuzi České televize, mladí lidé, kteří protestují proti tomu, aby v České republice byla umístěna součást budované protiraketové obrany Spojených států, by v případě, že by se Česká republika nemohla spoléhat na vojenskou pomoc spojenců v Severoatlantické aliance, musela narukovat.

Zrušit všeobecnou brannou povinnost bylo totiž, jak dodal, možné právě díky začlenění Česka do aliančních struktur a z toho vyplývajících spojeneckých závazků. Nyní podle něj přišel čas, aby Česká republika účastí na americkém projektu přispěla k posílení kolektivní obrany.

Proti radaru je většina Čechů

"Samozřejmě můžeme říct teď ne, ale takové odmítnutí může mít své konsekvence. Mimo jiné se v budoucnosti nedá vyloučit, že bychom museli obnovit povinnou vojenskou službu," řekl vicepremiér. Povinná vojenská služba byla zrušena od roku 2005.

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek, který se debaty rovněž zúčastnil, dnes zopakoval, že jeho strana výstavbu radarové části základny v Brdech nepodpoří, pokud s ní nevysloví souhlas lidé v referendu.

Pro vypsání plebiscitu k této otázce jdou podle průzkumů veřejného mínění téměř tři čtvrtiny obyvatel. Se základnou nesouhlasí zhruba tři pětiny Čechů.

Proti umístění základny v Česku demonstrovalo v sobotu na Václavském náměstí v Praze asi tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy