reklama

Přírodní zajímavosti Znojemska

Národní park Podyjí

Národní park Podyjí. Spolu s památkami lákadlo pro návštěvníky jižní Moravy
Národní park Podyjí. Spolu s památkami lákadlo pro návštěvníky jižní Moravy | Foto: Ludvík Hradilek

Je nejmenší národní park na území České republiky. Tento jedinečný celek se rozprostírá mezi Vranovem na Dyjí a Znojmem na rozloze 63 kilometrů čtverečních. Řeka na mnoha místech tvoří státní hranici s Rakouskem a až do zrušení železné opony roku 1990 se toto území nacházelo v nepřístupném pohraničním pásmu. I dnes je říční údolí s výjimkou rakouského městečka Hardegg zcela neobydlené a proto se zde zachovala téměř nedotčená příroda. Park je mimořádně bohatý na rostlinné a živočišné druhy.

Na území NP Podyjí navazuje na rakouské straně národní park Thayatal. Přírodní zajímavostí jsou ledové sluje nacházející se jihovýchodně od Vranova nad údolím Dyje. Podzemní komplex, který vznikl zřícením skalní stěny, tvoří 14 slují, z nichž nejdelší měří 120 m. Podzemní prostory leží níže než jejich vchod, takže se zde po celý rok udržuje chladný zimní vzduch a ledový výzdoba zde často zůstává až do začátku léta.

Hradní zahrada barona Haase
Rekonstrukce hradní zahrady na zoologickou zahradu, jak ji zde založil a udržoval poslední majitel hradu Bítov s velkým množstvím dravých ptáků, savců a dalších. UKÁZAT NA MAPĚ Specializuje se na ohrožené druhy zvířat Evropy. Mimo otevírací dobu můžete navštívit zahradu po domluvě na tel.: 607 515 918. Otevírací doba: duben a říjen sobota, neděle a svátky 9-16, květen, červen a září 9-17, červenec a srpen 9-18. Vstupné 40 Kč, děti od 3 do 6 let 10 Kč, děti od 6 do 15 let, studenti a důchodci 25 Kč.

Jelení farma - Ječmeniště
Farma se nachází 13 kilometrů od Znojma směrem na hraniční přechod Hatě, silnice E59. V obci Chvalovice odbočíte na Dyjákovičky a pokračujete do Vrbovce. K vidění je tady stádo jelena evropského. UKÁZAT NA MAPĚ

Krokodýlí farma ve Velkém Karlově
K vidění je 250 krokodýlů nilských velikosti 90 150 cm, čtyři aligátoři až tři metry velké. UKÁZAT NA MAPĚ K prohlídce zde podají odborný výklad, je možné vidět i krmení. Prohlídka trvá 30 60 minut. Zájemci mají volat na tel.: 724 321 277 nebo 607 680 820. Otevírací doba: pondělí pátek 8-15, soboty a neděle jen po domluvě. Vstupné 50 Kč, děti 30 Kč.

Přírodní park Gránice
Rozkládá se mezi Znojmem a Hradištěm v údolí potoka Gránice. Park začal vytvářet v roce 1880 Okrašlovací spolek ve Znojmě. Součástí je i křížová cesta s kapličkami na Hradiště.

Přírodní park Jevišovka
Oblast kolem řeky Jevišovka, bohatá na lesy. Je zde zřícenina hrádku Lapikus, zpustlého již v 15. století. Na stráních pod zříceninou je přírodní rezervace s bohatou teplomilnou vegetací.

Přírodní park Rokotná
Oblast kolem řeky Rokotná, slepencové skály, výskyt mnoha vzácných druhů rostlin a živočichů.

Zámecký lesopark ve Vranově nad Dyjí
S četnými drobnými stavbami byl upravován od 18. století v bezprostředním okolí zámku. UKÁZAT NA MAPĚ

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama