reklama

Jak se vyvíjí počasí a sitauce na silnicích

17:43 Padající stromy nadále zůstávají hrozbou pro jihočeské silnice. Na Českokrumlovsku jsou stále tři komunikace uzavřeny, cestáři navíc v celém kraji varují před pády dalších stromů obtěžkaných mokrým sněhem. Místy se tvoří sněhové jazyky a závěje.  

17:31 Všechny silnice na Vysočině byly podle dispečerů zimní služby cestářů k 17:00 sjízdné. I v noci musejí být ale řidiči obezřetní, někde stále hrozí pády stromů na vozovky. Hasiči a pracovníci správy a údržby silnic dnes kmeny, zlomené vršky a větve odstraňovali na zhruba stovce míst kraje. Na většině území Vysočiny v podvečer přestalo sněžit, teplota se drží kolem bodu mrazu. 

16:45 Lesy v Krkonoších a Orlických horách postihla sněhová kalamita. Tisíce stromům se pod tíhou zledovatělého sněhu lámou jejich vrchní části. Podle lesníků z Orlických hor jde o největší zlomovou kalamitu za posledních 15 let. Lidé by do lesů na horách neměli vůbec vstupovat, protože vršky stromů padají i na cesty a pěšiny. V Krkonoších je nejhorší situace na Harrachovsku. 

16:41 Vlaky na Vysočině mají od úterý zpoždění, dopravu komplikuje kalamita v jižních Čechách a nehoda na severní Moravě, ale také padající stromy. Rychlík z Bohumína měl dnes ráno zpoždění 120 minut, z jižních Čech téměř hodinu. Odpolední spoj jedoucí z Plzně přes Jihlavu do Brna už jen 20 minut, řekl vrchní přednosta Miroslav Novotný. Na tři hodiny dnes byla přerušena doprava na železniční trati Havlíčkův Brod-Humpolec, železničáři tam preventivně odstraňovali stromy, jež hrozily zřícením na koleje. Kmeny zatarasily trať na třech místech Vysočiny, a to mezi Novou Cerekví a Pelhřimovem, mezi Šlapanovem a Dobronínem, a také mezi Dačicemi a Slavonicemi. 

16:16 Na jihu Čech přestává sněžit. V regionu, kde těžký sníh polámal desítky stromů, stále platí stav nouze. Energetici postupně obnovují dodávky elektřiny. Nyní je v kraji bez proudu asi 10.000 lidí. V nepřístupných místech, kde se zatím poruchy opravit nedaří, pomohou lidem náhradní agregáty.  

15:50 Bez větších komplikací jsou dnes odpoledne sjízdné všechny silnice ve Zlínském kraji. Po poledni se situace v regionu výrazně zklidnila. Hasičům ubyly výjezdy ke spadaným stromům, které neunesly tíhu velkého množství sněhu a často blokovaly silnice. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření převážně mokré se zbytky rozbředlého sněhu. Na ostatních vozovkách ošetřovaných posypem leží ujetá vrstva sněhu. 

15:16 Zhruba 15.000 lidí nadále zůstává na jihu Čech bez dodávky proudu. Kvůli problémům s počasím jsou jeho výpadky i na řadě míst na Valašsku a hrozí, že bez elektřiny by mohla zůstat i některá místa na Liberecku. Na řadě míst pomáhá s odstraňováním sněhu armáda, další města jako třeba Vsetín či Moravskoslezský kraj požádaly nebo zvažují, že o její pomoc rovněž požádají. Problémy stále způsobují také stromy, které pod tíhou sněhu spadly na komunikace. Potíže s kmeny přes silnici hlásí kromě jižních Čech také Vysočina, Zlínský a Olomoucký kraj. Tíhu velkého množství sněhu neunesla střecha rodinného domu v Zubří na Vsetínsku. 

14:10 V Olomouckém kraji by již všechny cesty měly být sjízdné. Silničářům se během dopoledne podařilo odstranit stromy, které blokovaly cestu mezi Hradiskem a Stinavou na Prostějovsku. Také na Jesenicku se situace už uklidnila. Na severu kraje ve vyšších polohách Šumperska však nadále hustě sněží.  

12:10 Stromy popadané přes železniční tratě na Karvinsku dnes ráno zablokovaly vlaky naložené uhlím i prázdné nákladní vozy společnosti OKD Doprava. Další nákladní vlaky čekají na kolejích na odstranění následků úterní železniční nehody v Brodku u Přerova. Těžařům postupně docházejí prázdné vagony, aby mohli zajistit nakládku uhlí. Od časných ranních hodin jsou neprůjezdné tratě Orlová - Bohumín a Doubrava - Zárubek na Karvinsku, přes koleje tam spadlo několik stromů. "Kdo má ruce a nohy, tak pracuje, abychom provoz na trati obnovili co nejdříve," řekla Breiová. 

8:20 V Pardubickém kraji stále sněží. Během noci napadlo do pěti centimetrů sněhu. V terénu je veškerá technika silničářů. Silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, ve vyšších polohách Chrudimska a Ústeckoorlicka se tvoří sněhové jazyky. Chemicky udržované silnice prvních tříd jsou v nižších polohách převážně holé a po chemickém posypu mokré, od středních poloh s rozbředlou vrstvou sněhu. 

8:08 Na jihu Čech je kvůli popadaným stromům uzavřena řada menších silnic. Hlavní tahy jsou po úterní sněhové kalamitě sjízdné se zvýšenou opatrností a zimní výbavou, po chemickém ošetření na nich zůstává rozbředlý sníh. Místy se tvoří sněhové jazyky a závěje. Na Českokrumlovsku je od úterý stále uzavřen úsek silnice druhé třídy mezi Větřním a Rožmberkem. Součková odhadla, že tam leží ještě kolem 150 stromů, místo se dá objet přes Kaplici. Neprůjezdné jsou i cesty Nahořany-Větrná, Svéráz-Zátoň. Úsek Suš-Svéráz se už podařilo otevřít. Na Jindřichohradecku musely být dnes v 05:30 uzavřeny dvě další silnice třetí třídy, a to Jemčina-Hatín a Libořezy- Mirochov. Uzavřeny zůstávají také silnice Halámky-Rapšach, Halámky-Jakule a křižovatka na silnici první třídy v Cepu. 

8:04 Všechny silnice na území Moravskoslezského kraje jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Mezi Hranicemi na Moravě a Novým Jičínem je po srážce kamionu s osobním vozem stále neprůjezdný jeden pruh. "Dnes se bude těžit zemina, kterou kontaminovala unikající nafta. Na silnici se proto bude pohybovat těžká technika a řidiči by si měli dávat pozor," řekla ČTK mluvčí novojičínské policie. Dodala, že policisté na místě řídí dopravu a automobily ve směru od Hranic na Moravě odklánějí přes Bělotín a Odry. V opačném směru se už podařilo zprovoznit jeden jízdní pruh. Všechny zbývající silnice jsou na území kraje sjízdné, ale jen se zvýšenou opatrností. Na vozovkách leží rozbředlá vrstva sněhu. Na těch, které jsou ošetřovány inertním materiálem, leží ujetá vrstva sněhu.  

8:02 Všechny silnice v Královéhradeckém kraji jsou dnes ráno se zvýšenou opatrností sjízdné, ve vyšších polohách však řidiči musí počítat s uježděnou vrstvou sněhu, například na Rychnovsku, Náchodsku a Jičínsku se objevují sněhové přeháňky, vyplynulo z informací silničářů. Silnice první třídy v Královéhradeckém kraji jsou převážně mokré, na komunikacích nižších tříd je rozbředlý sníh po chemickém ošetření, v horských oblastech leží na silnicích několikacentimetrová vrstva uježděného sněhu krytá posypem. Na Rychnovsku silničáři upozorňují na možnost tvorby sněhových jazyků, v některých oblastech Trutnovska se tvoří mlhy. 

7:58 Jen se zvýšenou opatrností je dnes sjízdná většina silnic v Jihomoravském kraji. Na mnohých leží pěticentimetrová vrstva rozbředlého sněhu. Pod přívaly sněhové nadílky se stále častěji lámou větve a vyvracejí stromy, které pak dočasně blokují některé komunikace. Rozbředlý sníh leží i na hlavních silničních tazích včetně dálnice D1 a D2. 

7:55 Stav nouze, který v úterý energetici vyhlásili na jihu Čech, trvá. Bez elektřiny je nyní 15 000 až 20 000 lidí. Energetici asi polovinu míst v noci na dnešek opravili, proud však zase o půlnoci vypadl například v Českých Velenicích na Jindřichohradecku, kde už jsou problémy od pondělního večera. "Budeme ve Velenicích pomáhat náhradními zdroji, to znamená agregáty," řekl mluvčí energetické skupiny E.ON Vladimír Vácha. Poruchy ve větších městech se podle něho podařilo už opravit, problémy zůstávají v menších lokalitách, bez proudu je nyní například část Hluboké nad Vltavou a Zlivi na Českobudějovicku, Rájov, Holubov, Zlatá Koruna na Českokrumlovsku a další místa. Jihočeští hasiči přes noc zprovoznili hlavní tahy, aby se energetici na místa oprav mohli lépe dostat. Měli přes noc asi 50 zásahů, nejvíce na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. 

7:41 Padající stromy či vysoká vrstva sněhu na silnicích dnes znemožňují dopravu na Vysočině. Problémy se sněhem jsou i ve městech. Neprůjezdná je po ránu silnice z Třebíče na Svatoslav a Čechtín. Mezi Želivem a Křelovicemi neprojedou autobusy ani nákladní auta. Hasiči za noc vyjížděli k dalším padesáti případům. Teplota se po ránu pohybuje kolem nuly. Nejhorší situace je už třetím dnem na Pelhřimovsku. Pod váhou mokrého sněhu se tam na silnice vyvracejí další stromy, tvoří se sněhové jazyky. "Pokud přestane padat sníh, údržbu zvládneme, jinak budeme muset vyhlásit kalamitu," řekl dnes ráno ČTK ředitel pelhřimovské SÚS Václav Blábolil. Hasiči v noci odmítli odstraňovat na silnicích stromy, cestáři to vlastními silami nestačí. Než se situace vyřeší, budou někde silnice dočasně neprůjezdné, řekl Blábolil.  

7:38 Silnice v Karlovarském kraji jsou sjízdné a po noci s minimálními srážkami většinou holé. Silničáři v noci ošetřovali jen mosty, které mohou namrzat, a silnice v okolí Kraslic na Sokolovsku. 

7:35 Intenzivní sněžení komplikuje dnes ráno dopravu na většině území Zlínského kraje. Hasiči po celou noc vyjížděli k desítkám spadlých stromů, které neunesly tíhu velkého množství sněhu a zatarasily některé silnice. Na hlavních tazích leží po chemickém posypu rozbředlá vrstva sněhu. Ostatní komunikace ošetřované inertním posypem pokrývá zajetá vrstva sněhu. Na Vsetínsku fouká silný nárazový vítr a tvoří se sněhové závěje a jazyky. Všechny silnice jsou podle cestářů sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Vsetínsku, kde od víkendu místy napadl až metr sněhu, leží na vozovkách ujetá vrstva sněhu od pěti do 15 centimetrů. V horských oblastech je na silnici až dvaceticentimetrová vrstva sněhu, místy se objevují také vyjeté koleje. Cestáři všechny úseky průběžně projíždí pluhy. Přesto jsou vozovky v horách sjízdné pouze se sněhovými řetězy. 

7:20 Všechny silnice v Plzeňském kraji byly dnes ráno většinou sjízdné a mokré, v noci sněžilo pouze na Klatovsku a nad ránem na Tachovsku. V regionu jsou teploty kolem nuly a vozovky mohou místy namrzat. Silničáři doporučují na všech úsecích zvýšenou opatrnost.  

7:17 Kvůli padajícím stromům uzavřeli silničáři komunikaci druhé třídy mezi Hradiskem a Stinavou na Prostějovsku. Pod tíhou sněhu padaly stromy i na silnice na Jesenicku. Na Prostějovsku se místy tvoří sněhové jazyky. Většina vozovek v Olomouckém kraji je ale se zvýšenou opatrností sjízdná. "Uzavřeli jsme silnici mezi Hradiskem a Stinavou, neboť tam padají stromy. Objízdná trasa vede přes Holubice a Bousínov," řekl ČTK dispečer prostějovský silničářů. Upozornil také na sněhové jazyky, které se tvoří v okolí Konic a Protivanova. Na Jesenicku padají stromy pod tíhou sněhu například na Vidnavsku. I přes noční sněžení jsou v kraji hlavní tahy v nižších polohách většinou holé, nebo na nich leží rozbředající sníh. Na inertně udržovaných silnicích je ujetý sníh krytý posypem. Silničáři v noci vozovky plužili a sypali. V noci napadlo většinou do pěti centimetrů sněhu.  

7:14 Zhruba na polovině území středních Čech může dnes ráno řidiče překvapit sněžení nebo sněhové přeháňky. Na Kutnohorsku a v části Prahy-východ se podle silničářů na vozovkách místy tvoří jazyky. Všechny silnice jsou ale s opatrností sjízdné. Dálnice, rychlostní komunikace a silnice první třídy jsou většinou holé a mokré. Někde mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, například v okrese Praha-západ, na Benešovsku, Kolínsku nebo Kutnohorsku. Na silnicích v Libereckém kraji je klid, sněhové přeháňky jsou jen v Krkonoších. Silničáři tam doporučují jezdit opatrně hlavně na silnicích nižších tříd, kde jsou vyjeté koleje.  

18:02 Dvě silnice na Bruntálsku jsou kvůli sněhové kalamitě neprůjezdné. Silničáři dnes uzavřeli komunikaci spojující Kněžpole a Jiříkov. Neprůjezdná je i křižovatka v Jiříkově směrem na Těchanov. I Silnice R48 na Novojičínsku je stále vinou nehody neprůjezdná. Zbývající silnice jsou na Bruntálsku sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Fouká vítr a mohou se tvořit sněhové jazyky. Vlivem sněhových přeháněk je navíc snížena viditelnost. 

17:58 Jihočeští energetici dnes kvůli následkům vydatného sněžení vyhlásili stav nouze. V důsledku mimořádné situace, kterou způsobuje přetrvávající příval sněhu, je totiž nyní již odhadem nejméně 15.000 obyvatel bez dodávky elektrické energie 

16:58 Jihočeští hasiči dnes odstraňují stovky spadlých stromů, které zlomil těžký sníh. Stromy a sníh také místy poničily dráty vysokého napětí, část kraje se proto ocitla bez dodávek elektřiny. Energetici proto zvažují, že vyhlásí stav nouze. Husté sněžení komplikuje dopravu, některé silnice musely být uzavřeny. V regionu také silničáři varují před sněhovými jazyky a závějemi. 

16:17 V Olomouckém kraji jsou všechny silnice sjízdné. Silničáři již odstranili sněhové bariéry z vozovky mezi Hraničními Petrovicemi a Jívovou na Olomoucku. V kraji ale padá mokrý sníh a na Prostějovsku se tvoří sněhové jazyky. Silničáři proto nabádají k opatrnosti. 

16:06 Nepřízeň počasí zaměstnává na jižní Moravě nejen silničáře, ale i hasiče. Kvůli vydatnému sněžení musí častěji vyjíždět k odstraňování ledu a sněhu nahromaděného na střechách a k likvidaci stromů, které se pod tíhou sněhové nadílky zřítily. Jen dnes měli 12 těchto technických výjezdů.  

15:58 Dopravní nehoda kamionu a osobního vozu zablokovala dnes odpoledne silnici ve směru z Nového Jičína do Hranic na Moravě. Podle předběžných informací si nehoda vyžádala pouze lehká zranění. Na místě nehody u Starého Jičína právě zasahují policisté, hasiči a lékaři. Policisté odklánějí dopravu. Ve směru od Hranic je objížďka přes Palačov na Starý Jičín, kde však nemohou projíždět kamiony. Druhá objížďka je pak přes Starojickou Lhotu. Ve směru do Hranic je průjezdný jeden jízdní pruh.  

15:30 Už od pondělního večera je pro motoristy uzavřena silnice II/290 z Kořenova do Rejdic na Jablonecku na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Vozovku v pondělí zablokovaly popadané stromy. Podařilo se je sice odstranit, kvůli silnému větru ale hrozí pády dalších stromů. Silnice proto zůstává dál uzavřena. 

15:15 V jihovýchodní části Pardubického kraje dnes stále sněží. Silničáři i hasiči bojují s přívaly sněhu. Místy jej během 24 hodin napadlo až 30 centimetrů. V centru Svitav dnes hasiči odstraňovali ze střechy vrstvu sněhu, která hrozila sesutím na chodník, na řadě míst odklízeli ze silnic stromy a větve, které polámal těžký mokrý sníh.  

14:20 Husté sněžení od dnešního rána komplikuje dopravu na většině území Zlínského kraje. Na hlavních tazích leží po chemickém posypu zbytky rozbředlé sněhové kaše. Ostatní vozovky, které silničáři ošetřují posypem, pokrývá ujetá vrstva sněhu nebo rozbředlý sníh. V horských oblastech Vsetínska jsou na silnicích vyjeté ledové koleje. Místy se tvoří sněhové závěje a jazyky. Pod tíhou sněhu přes některé silnice spadly i stromy, které hasiči postupně odstraňují. Velmi komplikovaná situace je u obce Žítková na Uherskohradišťsku, kde hasiči zasahovali opakovaně a ještě po poledni na místo povolali další pomoc. Opakované výjezdy ke spadlým stromům, které zatarasily silnici, zaznamenali cestáři i záchranáři na hlavním tahu mezi Zádveřicemi a Horní Lhotou na Zlínsku. Hasiči pomáhají také s odstraňováním nebezpečného sněhu ze střech domů nebo při vyprošťování havarovaných vozidel. S opatrností jsou sjízdné silnice v horských oblastech Kroměřížska, kde na vozovkách leží souvislá rozbředající se vrstva sněhu. "Silnice průběžně úseky čistí pluhy a radlicemi. Vlivem mokrého těžkého sněhu hrozí v lesních úsecích také polomy," řekla dispečerka kroměřížských silničářů. Lokálně se vyskytují také menší sněhové závěje, jež cestáři průběžně odklízejí. Až třícentimetrová sněhová kaše leží také na silnicích položených v nižších oblastech Vsetínska. V horách leží na vozovkách až 20 centimetrů vysoká vrstva sněhu. Silničáři proto vyzývají řidiče, aby při jízdě do hor použili sněhové řetězy. Některé úseky jsou těžce průjezdné kvůli sněhovým závějím nebo jazykům. 

13:52 Odklízení sněhu v Ostravě po kalamitě z konce minulého týdne komplikují silničářům nezodpovědní řidiči. Silničáři po sněhové nadílce potřebují uvolnit také kanály, aby voda z tajícího sněhu mohla odtékat. Práci jim však ztěžují motoristé, kteří dosud neodvezli uvízlá auta na krajích cest nebo stojí v zákazu vjezdu, řekl vedoucí zimní údržby Ostravských komunikací Pavel Švec. 

12:23 Problémy mají na jihu Čech i vlaky, zejména na trati Prachatice Volary, kde železničáři vyjeli se sněžnými frézami. "Vlaky tam jezdí jen tehdy, když frézy cestu prohrnou, nemá smysl tam zavádět ani náhradní autobusovou dopravu, protože cesty jsou neprůjezdné," řekl Jiří Kafka z českobudějovického ředitelství Českých drah. Napadané stromy a větve omezují i provoz na tratích mezi Holkovem a Kamenným Újezdem na Českobudějovicku, z Borovan do Nových Hradů či z Českého Krumlova na Kájov, vlaky mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Velenicemi mají více než půlhodinové zpoždění. Energetici evidují desítky poruch, kdy dráty vysokého napětí poničily většinou padající stromy nebo těžký sníh. Nejpostiženější je Českokrumlovsko a Jindřichohradecko, kde k problémům v Českých Velenicích nyní přibyla i Třeboň. "Bez proudu je asi půl hodiny i polovina Třeboně, další poruchy přibývají," řekl mluvčí energetické skupiny E.ON Tomáš Nováček. Na Českokrumlovsku jsou problémy v oblasti Lipna, Kaplice a Větřní, jde však spíš o menší místa. "Situaci značně komplikují nesjízdné silnice, takže je problém se k místu poruchy vůbec dostat," řekl Nováček.  

12:20 Na Českomoravské vrchovině za posledních 24 hodin napadlo místy až 25 centimetrů sněhu. Pod jeho tíhou se v noci začaly lámat stromy. Především na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku odstraňovali hasiči desítky kmenů, zlomených vršků a větví. Spadlé stromy na silnicích jsou nyní hlavním problémem, sníh stačí cestáři podle dispečinků zimní služby uklízet. Silnice jsou ale sjízdné jen se zimní výbavou, upozorňují. Někde se tvoří sněhové jazyky a závěje. 

11:58 Silničáři z Olomouckého kraje jsou od dnešního rána v pohotovosti. Na většině území regionu sněží. Na některých silnicích se navíc tvoří sněhové jazyky. Silničáři museli uzavřít silnice mezi Hraničními Petrovicemi a Jívovou na Olomoucku a od Potštátu po hranice olomouckého okresu. Správci silnic vybízejí motoristy k maximální opatrnosti. Dispečer olomouckých silničářů dnes řekl, že obě uzavřené silnice jsou neprůjezdné kvůli závějím. 

11:37 Husté sněžení dnes komplikuje na jihu Čech nejen dopravu. Kvůli stromům popadaným na elektrické vedení jsou některé obce bez proudu, obtížně sjízdné silnice prodlužují také dojezdové doby záchranky. O situaci dnes jednali zástupci kraje, hasičů, záchranářů, policistů, silničářů, energetiků a meteorologů. Vyhlášení kalamitního stavu zatím kraj nezvažuje, řekl po jednání novinářům jihočeský hejtman Jan Zahradník. "Všechny složky záchranného systému i E.ON nás ujistily, že jsou schopny zvládat situaci vlastními prostředky," řekl hejtman.  

10:55 Trvalé sněžení, které zasypalo v pondělí a v noci na dnešek zejména jih Čech a Moravu, by mělo ustávat. Upozornění na rizika plynoucí ze sněžení, které vydal na Nový rok Český hydrometeorologický ústav, platí do dnešního večera. Podle předpovědi na noc a středu bude trvaleji sněžit ještě počátkem noci. Pak už by měly být sněhové přeháňky pouze občasné. Přesto se i nadále mohou místy tvořit sněhové jazyky, uvádí předpověď. Teploty se pohybují v rozmezí od minus dvou do plus dvou stupňů. V noci by měly místy klesnout k sedmi pod nulou. Na středu meteorologové předpovídají teploty v rozmezí minus tři až jeden stupeň Celsia. Občasné sněhové přeháňky a teploty kolem nuly budou podle předpovědi v Čechách a na Moravě panovat i po zbytek pracovního týdne. 

10:01 Dopravní nehoda dnes ráno uzavřela rychlostní komunikaci R 35 u Přáslavic na Olomoucku. Podle severomoravské policejní mluvčí Dagmar Bednarčíkové se tam srazila dvě nákladní auta s osobním vozem. Policie je na místě, bližší informace zatím neuvedla. "Nehoda se udála na 283. kilometru směrem na Lipník nad Bečvou. Silnice je neprůjezdná v celé šíři. Objížďka je vedena po silnicích druhé a třetí třídy," sdělila Bednarčíková. Podle krajské mluvčí hasičů Martiny Pavlíčkové nejprve narazil osobní vůz Škoda Fabia do sypače a náraz ji odmrštil. Následně do sypače narazilo další nákladní auto. Hasiči se podílejí na odstranění následků nehody. Podle Pavlíčkové byla silnice namrzlá. Jeden z řidičů byl zraněn. 

9:10 Energetici v jižních Čechách zaznamenali během noci v kraji 27 poruch, kdy dráty vysokého napětí poničily většinou padající stromy nebo těžký sníh. Nejpostiženější je Českokrumlovsko a Jindřichohradecko, kde je nyní bez proudu město České Velenice. 

8:44 Nákladní vlak dnes ráno vykolejil v Brodku u Přerova. Podle pracovníků Drážní inspekce nebyl při nehodě nikdo zraněn, čekají však vysokou škodu. Provoz na trati je přerušen. Nehoda se stala na páteřním tahu Přerov - Olomouc. 

8:43 V Moravskoslezském kraji opět sněží a na vozovkách se tvoří sněhové jazyky a závěje. Opatrní kvůli nim musí být řidiči hlavně na Bruntálsku a Opavsku. Na Frýdecko-Místecku zase silničáři varují proti sněhu přimrzlému k vozovce. Na chemicky udržovaných vozovkách v celém regionu jsou zbytky rozbředlé sněhové kaše, která místy může být až několik centimetrů vysoká. Ve vyšších polohách a na vozovkách nižších tříd pak leží ujetá vrstva sněhu. V regionu sněží a například na Novojičínsku už od pondělí připadlo 15 centimetrů nového sněhu. Zasahovat u dalšího kamionu, který blokoval dopravu, museli dnes opavští silničáři, a to u Lázeňského kopce na cestě mezi Ostravou a Opavou. V místě se navíc vytvořila kolona asi 15 kamionů ve směru na Ostravu. Cesta už by ale měla být průjezdná. 

8:03 V Pardubickém kraji, zejména v jeho jihovýchodní části, sněží. Silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, v okolí Hlinska na Chrudimsku, Lanškrouna a Žamberka na Ústeckoorlicku a Moravské Třebové a Poličky na Svitavsku se podle ranních informací silničářů místy tvoří sněhové jazyky. Na silnicích prvních tříd leží od středních poloh zbytky sněhu po pluhování, nebo po chemickém ošetření rozbředlý sníh. Na silnici I/11 v úseku Jablonné nad Orlicí Červená Voda je vrstva sněhu krytá posypem. Zvýšenou opatrnost musí řidiči věnovat i jízdě po silnicích nižších tříd, které pokrývá čerstvý sníh, nebo sněhová kaše. V kraji napadlo místy přes deset centimetrů nového sněhu. Teploty se pohybují od nuly do mínus tří stupňů Celsia, místy, zejména ve vyšších polohách Ústeckoorlicka a Svitavska fouká silný vítr. Dohlednost je snížena vlivem srážek či místních mlh. 

7:59 Několik centimetrů nového sněhu připadlo v noci na dnešek v Královéhradeckém kraji, všechny silnice jsou však sjízdné. Ve vyšších polohách Trutnovska, Rychnovska a Jičínska by řidiči měli počítat na menších komunikacích s uježděnou vrstvou sněhu, v horských oblastech Krkonoš a Orlických hor se tvoří závěje. V Královéhradeckém kraji se dnes ráno teploty pohybují kolem bodu mrazu, místy sněží a padá déšť se sněhem. Na většině silnic v nížinách leží vrstva rozbředlého sněhu. Má být zataženo, v horských oblastech by mělo sněžit. Podle meteorologů by mohlo na horách připadnout až 30 centimetrů nového sněhu. 

7:47 Husté sněžení komplikuje dnes ráno dopravu na většině území Zlínského kraje. Na hlavních tazích leží po chemickém posypu zbytky rozbředlé sněhové kaše. Ostatní vozovky, které silničáři ošetřují posypem, pokrývá ujetá vrstva sněhu nebo rozbředlý sníh. V horských oblastech Vsetínska jsou na silnicích vyjeté ledové koleje. Místy se tvoří sněhové jazyky a hustá mlha. S opatrností jsou sjízdné silnice v horských oblastech Kroměřížska, kde na vozovkách leží souvislá rozbředající se vrstva sněhu. Silničáři silnice čistí pluhy. Až pěticentimetrová sněhová kaše leží také na silnicích položených v nižších oblastech Vsetínska. V horách leží na vozovkách až 20 centimetrů vysoká vrstva sněhu. Silničáři proto vyzývají řidiče, aby při jízdě do hor použili sněhové řetězy. V noci dopravu zkomplikoval také zkřížený kamion, který zatarasil silnici přes kopec Hulince ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Úsek ve směru na Nový Jičín je podle mluvčího valašskomeziříčské radnice Josefa Beneše stále uzavřený. Provoz v tomto úseku silničáři zřejmě obnoví až po 08:00. Teploty v kraji se nyní pohybují od minus tří do plus jednoho stupně. Na většině území je zataženo a sněží. Místy fouká slabý vítr a je mlha. Vlivem srážek je v některých úsecích také zhoršená viditelnost. 

7:45 Těžký sníh láme v jižních Čechách stromy, které padají na silnice. Hasiči kvůli tomu měli během noci asi 40 výjezdů, nejvíc na Českokrumlovsku a Českobudějovicku. Silnice II. třídy spojující Rožmberk nad Vltavou a Větřní musela být dnes v 02:45 uzavřena, problémy se sjízdností jsou i v dalších místech. Kamiony bez zimní výbavy neprojedou na hlavním tahu mezi Holkovem a Kaplicí na Českokrumlovsku, což je cesta na hraniční přechod s Rakouskem Dolní Dvořiště, a mezi Mokrou a Volary na Prachaticku. V kraji místy hustě sněží, přes noc napadlo kolem 10 centimetrů nového sněhu a meteorologové předpovídají sněžení i během dne. Uzavřený úsek mezi Větřním a Rožmberkem lze podle něho objet přes Kaplici, na Českokrumlovsku jsou od noci zavřené i silnice III. třídy z Náhořan do Větrné a Světlíka do Zátoně. Problémy mohou mít řidiči také v okolí Lipna a ve vyšších polohách, kde silnice pokrývá asi deseticentimetrová vrstva nového sněhu a fouká vítr, který vytváří sněhové jazyky a závěje. 

7:41 Všechny dálnice a hlavní silniční tahy na jižní Moravě jsou po mírném nočním sněžení bez větších problémů sjízdné. Po chemickém ošetření jsou holé a mokré, jen lokálně pokrývají některé z těchto komunikací zbytky rozbředlého sněhu. Na ten by si podle silničářů měli dávat řidiči pozor, zejména na silnicích druhých a třetích tříd v kraji. Silničáři na Hodonínsku ještě nad ránem museli vyrazit do terénu kvůli sněžení. Již se jim podařilo zprůjezdnit jednu z komunikací u tamní obce Luka, která byla dva dny kvůli závějím neprůjezdná. Až třícentimetrová vrstva rozbředlého sněhu leží na některých vedlejších komunikacích Blanenska, Vyškovska, Břeclavska a Znojemska. Silniční provoz v regionu je ale podle policie plynulý a dopravní problémy zatím nevznikají. 

7:40 S opatrností a na horách místy i se sněhovými řetězy jsou dnes všechny silnice v Plzeňském kraji sjízdné. Zejména ve vyšších polohách Šumavy by měli řidiči věnovat jízdě zvýšenou pozornost. Na Šumavě napadlo v noci až 40 centimetrů nového sněhu. Většina silnic v kraji je holá a mokrá nebo se zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Hlavně na Klatovsku a místy i na Nepomucku je na silnicích ujetá vrstva sněhu. Na Šumavě dosahuje až deseti centimetrů. Úseky Svojše - Horská Kvilda a Modrava - Filipova Huť by měli řidiči projíždět se sněhovými řetězy. 

7:39 Silnice v Karlovarském kraji jsou dnes po chemickém ošetření sjízdné. Kvůli teplotám okolo čtyř stupňů pod nulou ale může místy vznikat náledí. Silnice jsou podle silničářů prosolené, v místech s inertním posypem zůstává na silnicích vrstva uježděného sněhu.  

7:36 Až deset centimetrů nového sněhu napadlo v noci na dnešek na Vysočině. Teplota se k ránu pohybovala mírně pod bodem mrazu. Všechny silnice jsou podle dispečerů zimní služby cestářů s maximální opatrností a zimní výbavou sjízdné. Na vozovkách se někde tvoří sněhové jazyky a závěje. Na dálnici D1 Vysočinou musejí řidiči počítat se sněhovými přeháňkami i se zbytky sněhu po pluhování. Na vozovkách udržovaných chemicky leží rozbředlý sníh do pěti centimetrů. Na ostatních někde ujetá vrstva zledovatělého sněhu až do 15 centimetrů, na níž napadla vrstva sněhu nového. Při jízdě vrchovinou musejí řidiči počítat i s vyjetými kolejemi.  

7:35 Husté sněžení a místy i vítr komplikují dnes cestu motoristům projíždějícím Olomouckým krajem. Silničáři již museli uzavřít cestu mezi Hraničními Petrovicemi a Jívovou na Olomoucku, ostatní cesty jsou zatím sjízdné. Řidiče však nabádají k velké opatrnosti. Sněžení komplikuje provoz také na Přerovsku. Na silnicích druhých i třetích tříd leží rozbředlý sníh. Zvýšená opatrnost je nutná. Například na Hranicku napadlo do rána deset centimetrů nového sněhu. Se sněhem na cestách musejí počítat řidiči i na severu Olomouckého kraje. 

7:33 Na většině území Středočeského kraje v noci sněžilo, silnice jsou ale sjízdné. Na některých vozovkách leží zbytky rozbředlého sněhu, řidiči by měli jezdit s maximální opatrností. Podle informací ředitelství silnic a dálnic se sněhové přeháňky nebo déšť se sněhem vyskytují i ráno prakticky v celém kraji. Dohlednost je kvůli srážkám místy snížena. Na Kolínsku, Kutnohorsku a Nymbursku se mohou tvořit sněhové jazyky. Dálnice, rychlostní komunikace a silnice první třídy jsou většinou holé a mokré, místy po chemickém ošetření se zbytky rozbředlého sněhu. Na vozovkách nižších tříd leží vrstva nového sněhu, silničáři provádějí pluhování a posyp. Teploty v kraji se pohybují od minus dvou do plus jednoho stupně Celsia. Na většině území je zataženo, fouká slabý vítr. 

7:32 V Libereckém kraji napadl další sníh a stále místy sněží, silničáři krajské správy silnic proto doporučují jezdit se zvýšenou opatrnostní. V oblasti Krkonoš fouká silný vítr, a tak se mohou tvořit sněhové jazyky a závěje. Kvůli problémům s odklízením sněhu je od rána uzavřena silnice II/290 z Rejdice do Kořenova na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Teploty v kraji se pohybují až do šesti stupňů pod bodem mrazu. Hlavní tahy a chemicky udržované silnice jsou většinou mokré, místy ale leží zbytky rozbředlého sněhu, které mohou ztěžovat jízdu zejména v kopcích. Na silnicích nižších tříd je několikacentimetrová vrstva ujetého sněhu. 

5:20 Dálnice a silnice v České republice jsou dnes ráno sjízdné, ale se zvýšenou opatrností. Hrozí možnost tvorby sněhových jazyků. Komunikace jsou holé a mokré, nebo se zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Navíc srážky snižují viditelnost. V horských oblastech převažuje ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Teploty v ČR se pohybují v rozmezí od minus dvou do plus dvou stupňů Celsia. Na většině území je zataženo, sněží, místy ztěžují jízdu sněhové přeháňky. Vane slabý severovýchodní vítr, který místy zesiluje. 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama