Český odborník: Výstava je skandální šoubyznys

tnt
4. 5. 2007 13:22
Rozhovor s profesorem Karlovy Univerzity Grimem
Pan Miloš Grim v redakci Aktuálně.cz
Pan Miloš Grim v redakci Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Miloš Grim je profesorem Karlovy unverzity, přednostou Anatomického ústavu 1. lékařské fakulty a současně předsedou České anatomické společnosti.

Jako špičkový anatom s expozicemi lidských těl, jako je ta v Lucerně, zásadně nesouhlasí.

"Z odborného hlediska na exponátech nic nového nevidím, z mého pohledu jde především o šoubyznys," odpověděl na jeden z dotazů čtenářů.

"Nemám nic proti tomu používat v kvalifikované výuce plastinovaný preparát zhotovený z těla informovaného dárce. K výuce posluchačů lékařství takové preparáty používáme. Nikdy je ale v Lucerně vystavovat nebudeme," dovysvětlil v další z odpovědí svůj názor Miloš Grim.

"Fakt na výstavě nevidíte vůbec nic pozitivního?" zněla další z otázek. "Výstavu považuji za skandální. Myslím, že Česká republika by neměla patřit mezi země, kde je něco takového dovoleno. Existují totiž země, které takové výstavy nepřipouštějí. Například Španělsko," uvedl Grim.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:02Autor: venca

Otázka: dobry den co se vam na teto vistave nelibi?

Odpovězeno: 04. 05. | 12:18Autor: ProS

Otázka: chtěl bych s zeptat, zda byste s výstavou souhlasil, pokud by se vypreparovana tela vystavovala v "prirozene" poloze vleze, tj. tak, jak ti lide zemreli.

Miloš Grim: Aranžmá je pouze jeden z aspektů. Musíme vycházet z toho k čemu je podle právních norem určena pitva zemřelého. Jsou to důvody zdravotní, vědecké a výukové. Nepatří mezi ne výstavnictví.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:21Autor: Aneta

Otázka: Dobrý den. Unmím si představit, že Vás výstava pobuřuje jako vědce. Ale pro nás "neanatomy" podle mě přeci jen význam má. Kde jinde vidět, jak v reálu vypadají naše těla?

Miloš Grim: Výstava mě nepobuřuje jako vědce, ale jako člověka, který má úctvu k zemřelým. Tak, jak jsou těla prezentována v Lucerně, v reálu ale nevypadají. Existují anatomické atlasy a mnoho stránek na internetu, které určitě dobře poslouží k potřebě vašeho poznávání.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:23Autor: Tereza

Otázka: Proc se na to nedivate z pohledu studentu?Myslim si,ze na vystave maji zaci skol moznost poznat,anatomii lidskeho tela jinak nez z obrazku a plastikovych modelu.

Miloš Grim: Záleží na tom, z pohledu jakých studentů se na to chcete dívat. Studenti lékařství a zdravotnických oborů těchto příležitostí mají jistě nejvíce. Pro ty ostatní platí odpověď na mou předchozí otázku.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:25Autor: Petr Bár

Otázka: Dobrý den, myslím si že Vám ani tak nevadí sám fakt vystavených plastinovaných lidských těl jako spíš právě různě nainstalované pozice, které zavání bulvárností více než pouhou touhou po poznání vnitřku lidského těla

Miloš Grim: Ano, ale také si mslím, že tělo zemřelého nemůže být objektem k vystavování. Ostatně náš zákon o pohřebnictví to přímo zakazuje. Samozřejmě s výjimkou těla zemřelého v rakvi před pohřbením.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:26Autor: Zdena

Otázka: Úplně s Vámi souhlasím. Navíc mě pobuřuje, že si k tomu vybrali zrovna LUCERNU!

Miloš Grim: Ano, také pro mne je Lucerna spojená se zábavou.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:29Autor: kolemjdoucí

Otázka: Co si myslíte, že je hlavním tahounem pro návštěvníky výstavy? Touha po informacích?

Miloš Grim: Myslím, že hlavně touha po senzaci. I když lze připustit také potřebu získat nové informace. K tomu, aby tyto informace nebyly pouze povrchní a aby nešlo o pouhý dojem z exponátů, musela by prezentace plastinovaných těl být součástí cíleného výukového programu.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:32Autor: Dana

Otázka: Dobrý den, přestože nejsem odborník, zajímá mě,jak vypadá naše tělo reálně uvniř.Pokud bych mělä jistotu,že autoři výstavy měli souhlas s použitím těla pro tyto účely a těla by byla prezentována v důstojné poloze,ráda bych něco takového poznala.Vaše výhrady jsou tedy ke způsobu prezentace exponátů?

Miloš Grim: Původ těl není přesně definován a dokonce sami autoři přiznávají, že nemají informvaný souhlas lidí s tím, že se s jejich těly bude po smrti takto zacházet.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:35Autor: ES

Otázka: Videl jste to, co vystavuji, na vlastni oci?? Nebo to znate jen z obrazku? Dekuji za odpoved.

Miloš Grim: Tato konkrétní těla znám jen z obrázků. Znám však řadu těl plastinovaných G. von Hagensem, který metodu plastinace vypracoval a byl první, kdo plastinovaná těla vystavoval. Několikrát jsem se s ním setkal. Před léty jsme odmítli poskytnout mu k plastinaci těla z našeho pracoviště. Znám i laboratoř v Michiganu, ve které dříve působil autor této výstavy.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:36Autor: Adéla

Otázka: Fakt na výstavě nevidíte vůbec nic pozitivního?

Miloš Grim: Výstavu považuji za skandální. Myslím, že Česká republika by neměla patřit mezi země, kde je něco takového dovoleno. Existují totiž země, které takové výstavy nepřipouštějí. Například Španělsko.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:39Autor: Dave

Otázka: Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat,jestli byste jako odborník s výstavou souhlasil,kdyby byly jisté podklady,že lidé s tímto před smrtí souhlasili.Děkuji

Miloš Grim: Nesouhlasil a vím, že von Hagens má mezi svými plastinovanými těly i taková, která pocházejí od informovaných dárců. Přesto si myslím, že jejich vystavování je neetické a v rozporu s představou většiny lidí o důstojném zacházení s pozůstatky zemřelých.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:39Autor: tom

Otázka: Pane profesore, uvažujete o tom, že se půjdete na výstavu podívat?

Miloš Grim: Zatím se takovou úvahou nezabývám.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:40Autor: Dr No

Otázka: Ve středověku se lidé dívali na lámání na kole a sekání hlav. Teď mají plastináty v Lucerně - nebo ne??

Miloš Grim: Váš sarkasmus je na místě.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:44Autor: Jan

Otázka: Tvrdíte,že je třeba vycházet z toho,k čemu je z "právního hlediska" pitva určena".K čemu tedy?A myslíte,že by se tedy autoři výstavy dali v ČR zažalovat?JEstli jo,docela bych do toho šel.

Miloš Grim: K určení příčiny smrti, k ověření správnosti léčebného postupu, k vyloučení nebo potvrzení trestného činu, pro potřeby vědeckého bádání, pro výuku budoucích lékařů. Jiné důvody obsažené v právních normách neznám. Žalovatelnost nedovedu posoudit, máme jistě dost právníků, kteří se touto problematikou profesionálně zabývají a svůj názor vysloví.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:45Autor: Karel

Otázka: Myslíte si, že vystavené exponáty jsou stále ještě lidským tělem?? Nebo kusem plastu?

Miloš Grim: Je to lidské tělo, které místo vody obsahuje plast.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:50Autor: Aneta

Otázka: Ješte k Vaší předchozí odpovědi - nezlobte se, ale internet a "reálno" opravdu NENÍ to samé. A doufám, že nikdy ani nebude.

Miloš Grim: Nemám nic proti tomu používat v kvalifikované výuce plastinovaný preparát zhotovený z těla informovaného dárce. K výuce posluchačů lékařství takové preparáty používáme. Nikdy je ale v Lucerně vystavovat nebudeme. Je totiž třeba rozlišovat kdo potřebuje skutečně detailní informace o stavbě lidského těla. Jistě je to například budoucí chirurg. Já se také nemám právo domnívat, že se mohu proletět nejmodernější stíhačky.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:54Autor: Franta Nebojsa

Otázka: Dobrý den, je pravda že anatomický ústav používá jako výukový materiál těla německých vojáků padlých v květnu 1945 v Praze?

Miloš Grim: Nikdy jsem neviděl doklad, který by pro to svědčil. V květnu 1945 český anatomický ústav neexistoval, vysoké školy byly zavřené a německý anatomický ústav byl opuštěn.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:55Autor: Ondra

Otázka: Jéžiš, Lucerna-Nelucerna. Je to tam, protože si to Amíci zaplatili. Majitelé Lucerny chtějí taky vydělávat. Na maturitních plesech moc nezbohatnou... A některý koncerty,co se tam konaj, jsou taky dobrá divočina.

Miloš Grim: Není na co odpovědět.

Odpovězeno: 04. 05. | 12:58Autor: John

Otázka: Kostnice v Kutné Hoře, kde jsou lidské kosterní ostatky použity pro výrobu lustrů a jiných dekorací Vás nepobořují?

Miloš Grim: Děkuji za velmi dobrou otázku. Z mého pohledu to také není etické. Odcházel jsem z tohoto ossária vždy s velmi tísnivými pocity.

Odpovězeno: 04. 05. | 13:01Autor: Štěpán

Otázka: Dobrý den,

zajímalo by mě jak je to s možností pitvy pro vědecké účely - musí dát nebožtík za života souhlas nebo je dnes považován za automatický?

Děkuji

Miloš Grim: S dárci těl pro vědecké a výukové účely uzavíráme dohodu. Je v písemné formě, podepsána dárcem i zástupcem anatomického ústavu, který má od děkana oprávnění takovou dohodu podepsat. V současné době máme takových dohod více než šest tisíc. A věřím, že si naši dárci jsou vědomi toho, že s výstavou v Lucerně nemáme nic společného.

Odpovězeno: 04. 05. | 13:08Autor: Váš bývalý student

Otázka: Srdečně Vás zdravím pane profesore, naprosto s Vámi souhlasím, že kadaver kopající do míče posouvá význam expozice z polohy vzdělávací do kategorie pouťových atrakcí. Mohl byste nám říci,jaká technika byla použita při úpravě těl? Děkuji, zdravím a vzpomínám na Vaše přednášky. MUDr. Martin Kloud

Miloš Grim: Metodu plastinace vypracoval G. von Hagens, německý anatom, který v Heidelbergu založil ústav pro plastinci. V městečku Gubben nedávno otevřel muzeum plastinovaných těl. Při plastinaci je nejdříve voda nahrazena acetonem, pak aceton polymerem, to vše za nízkých teplot a použití vakua. polymerizační směs lze sestavit z jejich složek tak, aby byla regulovatelná doba polymerizace a stupeň tvrdosti. Před vlastním ztuhnutím lze postavení těla, končetin a případně vypreparovaných svalů nastavovat do požadované polohy a v té ji před ztuhnutím zafixovat.

Odpovězeno: 04. 05. | 13:10Autor: Tereza

Otázka: Chtěla bych se vás zeptat, proč si myslíte, že anatomické atlasy a stránky na internetu nám objasní téma anatomie stejně dobře jako pravý pocit vidět to. Já ovšem mám také úctu k zemřelým, ale co přesně je taková úcta znamená? Je to věc inviduální. Pro mě by to byla asi pocta.

Miloš Grim: Opravdu to myslíte tak, že by vám bylo ctí být po smrti vystavena v Lucerně s basketbalovými míčem nad hlavou?

Odpovězeno: 04. 05. | 13:14Autor: filda

Otázka: myslím si, že z minimálně z odborného hlediska anatomie jde o velmi zajímavou výstavu.Určitě ji navštívím, ať si o ní myslí kdo chce co chce.Že by závist nad jedinečnou metodou uchování preparátů ?

Miloš Grim: Z odborného hlediska na exponátech nic nového nevidím, z mého pohledu jde především o šoubyznys. Závistí nepotřebuji trpět. Již několik let používáme plastinované preparáty k výuce posluchačů lékařství.

Odpovězeno: 04. 05. | 13:17Autor: Jakub

Otázka: Vá prostě jen vadí že si někdo dovolil udelat zajímavou výstavu z pozustatku lidského těla a jelikož to neumíte vidět jinak tak se furt opakujete.
Já si myslíl že je to určitě zajímavé a lepší než koukat na internet nebo do učebnice. A že jsou těla naaranžována je aspoň ozvláštňující.

Miloš Grim: Nemám co bych vám odpověděl.

Odpovězeno: 04. 05. | 13:22Autor: Martin Z

Otázka: Pane profesore, lidé, jejichž těla či jejich části jsou na výstavě vystavovány jako umělecká díla, vyjádřili před svou smrtí k tomuto vůli, myslím že z etického hlediska tedy není co vytknout. Případná kýčovitost není problém etický, ale estetický, jenž budiž souzen jedině cítěním návštevníků. Díky

Miloš Grim: Nejste dostatečně informován. Sám autor výstavy uvádí, že informvaný souhlas lidí, jejichž těla vystavuje nemá. Vzhledem k tomu, že vaše otázka je poslední, rád bych tuto diskusi uzavřel konstatováním, že všechny své argumenty jsem uvedl. Každý má možnost rozhodnout, jaký názor si vytvoří.

 

Právě se děje

Další zprávy