reklama

Odpovědi Markéty Reedové

On-line - Od okamžiku, kdy byla myšlenka na pořádání olympijských her vážně vyslovena, patří ke kritikům tohoto plánu. Proč?

Foto: Ondřej Besperát

Markéta Reedová, pražská zastupitelka za SNK-ED, tvrdí: Ta akce nemůže být výdělečná. Odkazuje například na zkušenost olympiády v Athénách, která byla z finančního pohledu přinejmenším rozpačitá.

Připomíná také nynější příklad Londýna, města, kde kdysi žila. londýn uspořádá hry v roce 2012 a už nyní překračuje plánované rozpočty.

Reedová byla hostem Duelu na Aktuálně.cz. Utkala se se svým názorovým oponentem - Milanem Jiráskem z Českého olympijského výboru, který olympiádu v Česku podporuje všemi silami.

V Duelu si oba mohli dávat ty nejnepříjemnější otázky, aniž by jejich debatu usměrňoval moderátor.

V čase, kdy Markéta Reedová čekala (v tříminutové lhůtě) na odpovědi od soupeře, mohla odpovídat i na Vaše otázky.

Odpovězeno: 21. 03. | 12:17Autor: Movie

Otázka: Milá paní Reedová,

Praha podle mě potřebuje vizi do budoucna. Olympiáda a podobné projekty nás mohou posunout z provinciality k modernímu městu na opravdu evropské úrovni (jak se to povedlo v Barceloně). Máte pocit, že je jiný projekt, který by měl takový dosah?

Markéta Reedová: Existuje řada sportovních akcí, které jsou světové a o které bychom mohli usilovat. Nemusí to být zrovna olympijské hry, které jsou ojedinělou megaakcí. Raději bych přivítala, kdybychom usilovali spíše o mistrovství světa ve fotbale nebo v jiném populárním sportě. Přinese nám to podobnou světovost a je to rozhodně levnější. Mohli bychom si na tom vyzkoušet naše schopnosti. Na druhé straně doufám, že nám případná kandidatura může pomoci k získání pořádání nějaké jiné významné akce, jako v případě Manchesteru. Ten místo olympiády pořádal hry Commonwealthu.

Odpovězeno: 21. 03. | 12:25Autor: Dean Reed

Otázka: Co máte proti sportu?

Markéta Reedová: Nemám vůbec nic proti sportu. Naopak jsme velký sportovní fanda. Proto chci, abychom pořádali takové sportovní akce, které pro nás budou zvládnutelné a přínosem a nestanou se noční můrou. Letní olympijské hry mohou přinést slávu a úspěch, ale také fatální neúspěch v případě, že se nepovedou. A proto si myslím, že je nutné vést vyváženou a kritickou debatu, abychom se tomu neúspěchu vyhnuli. Proto budu klást nepříjemné otázky, které potřebují jasnou odpověď a budou prevencí rizikovosti, která plyne z přílišného nadšení bez realistického pohledu.

Odpovězeno: 21. 03. | 12:37Autor: Pegy

Otázka: Zdravím Vás! Nemyslíte si, že i kdyby se náhodou vyplnily ty nejčernější scénáře, které předpovídají organizátorovi olympiády v Praze, resp. v ČR finanční ztrátu a město tak přišlo o několik desítek milionů, stojí kandidatura za to riziko?...

Markéta Reedová: Já jsme příznivcem bidding withouth winning, tedy Kandidovat i bez vítězství. Uznávám, že i samotná kandidatura může Praze hodně pomoci, je to vize, kterou Praha může ve světě prezentovat zároveň se svým potenciálem, nejen v oblasti sportu, ale i buisnessu a cestovního ruchu. Udělám maxinum proto, aby Praha z případné kandidatury vytěřila maximum a byla pro ni úspěchem.

Odpovězeno: 21. 03. | 12:47Autor: igor

Otázka: Je něco, co na olympijském projektu v Praze oceňujete?

Markéta Reedová: Já osobně mám ráda smělé, ale realistické plány. Myslím si, že kandidatura Prahy, pokud bude brát v úvahu všechna rizika a budeme ochotni o nich hovořit a řešit je, může být pozitivním přínosem. Už jsem jednou zmínila Manchester. Ten kadidoval dvakrát, sice neúspěšně, ale v důsledku toho získal možnosti uspořádat hry Comonnwealthu, které se dle mého názoru pro něj lépe hodily. Pomohly Manchesteru v rozvoji města a byly velmi úspěšné. Věřím, že něco podobného takto pozitivního může přinést kandidatrua i Praze.

Odpovězeno: 21. 03. | 12:50Autor: Nika

Otázka: Dají se náklady na hry skutečně objektivně vyčíslit, nebo jde o "hausnumera", i když z renomované firmy? Díky

Markéta Reedová: Vždycky je velice těžké vyčíslit náklad her, záleží totiž, co do nich kdo zahrne. Nicméně skutečností je, že veškeré předběžné odhady nákladů jsou téměř vždy nižší než konečný účet. Příkladem může být Řecko, kde konečné náklady vzrostly čtyřnásobně oproti předpoladům. Musíme být tedy velmi opatrní.

Odpovězeno: 21. 03. | 12:56Autor: František Novotný

Otázka: Vážená paní Reedová,
jak jste se mohla podepsat pod programové prohlášení rady, ve kterém je olympiáda zmíněna? To pro teplé místečko odsouhlasíte vše?

Markéta Reedová: Myslím si, a to jsem také vyjádřila při hlasování rady ohledně podání kandidatury, že bude jedině dobré, pokud vedle nadšených příznivců ve vedení města je někdo, kdo má kritický postoj, nebo se lépe řečeno drží nohama na zemi. Samozřejmě to se nevylučuje s úkoly, které vycházejí z rozhodnutí rady, těm podléhám a beru je v úvahu při zastupování hlavního města. To je demokracie.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:16Autor: Hanz

Otázka: Hezky den, zajimalo by me, kde na tu olympiadu chcete vzit penize...

Markéta Reedová: To je otázka, kterou si také kladu. Většina peněz totiž bude muset plynout ze státního rozpočtu a rozpočtu hlavního města. Je také možné se pokusit získat peníze prostřednictvím společných projektů s privátním sektorem. Ale hlavní zátěž bude na veřejných finacích. V některých zemích to vedlo ke zvláštnímu zdanění, například Kanadané spláceli LOH v Montrealu 1976 do minulého roku 2006. Londýn také přemýšlí o zavedení lokální daně v souvislosti s LOH. Proto si myslím, že pořádání letních olympijských her by mělo být předmětem referenda, aby daňoví poplatníci rozhodli, zda chtějí toto případné riziko nést.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama