Duel on-line: Má Praha na olympiádu?

Reportéři Aktuálně.cz
21. 3. 2007 13:16
Praha - Šéf olympijského výboru a pražská radní se hodinu online přeli o to, zda má být olympiáda v Praze. Hlasujte, kdo v DUELU zvítězil.
Foto: Ondřej Besperát

V DUELU se střetli pražská radní Markéta Reedová, která myšlenku na uspořádání her v Praze kritizuje, a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Ten patří k jejím hlavním zastáncům.

Rozhodněte svým hlasováním, kdo byl v souboji lepší a svými argumenty vás přesvědčil.

DUEL je jedinou debatou na českém internetu, ve které si pozvané osobnosti pokládají otázky v přímém přenosu sobě navzájem. DUEL na Aktuálně.cz je diskusí bez moderátora, v níž tazatelem a dotazovaným je přímo dvojice osobností. "Hovoří" spolu on-line, každý ze své oddělené místnosti, od svého počítače.

 

 

Jaké jsou argumenty obou stran

Zatímco Markéta Reedová, zástupce strany SNK-ED v pražské městské radě, patří ke kritikům her v české metropoli od chvíle, kdy byla tato myšlenka vážně vyslovena, Milan Jirásek se olympiády zastává.

Markéta Reedová je pražskou zastupitelkou od roku 2002 a několikrát se spolu s kolegy ze své SNK-ED pokoušela, byť neúspěšně, prosadit o hrách pražské referendum. Kritizuje plán pořádat olympiádu hlavně kvůli penězům.

Podle ní neexistuje žádná jistota, že by hry mohly být výdělečné. Odkazuje například na zkušenost olympiády v Athénách, která byla z finančního pohledu přinejmenším rozpačitá. Připomíná také nynější příklad Londýna, města, kde kdysi žila. Londýn uspořádá hry v roce 2012 a už nyní překračuje plánované rozpočty.

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek je nejvyšším funkcionářem ČOV jedenáctým rokem. Tvrdí, že olympiáda Česku pomůže.

Jeho hlavními argumenty pro konání her je prestiž a prospěch pro město i celou zemi. "Metropole má na to hry uspořádat. Městu přinese taková akce věhlas, turistický ruch a také finance od investorů. Navíc se díky olympiádě stihne dobudovat dopravní a sportovní infrastruktura. Kandidatura na olympijské hry je dlouhodobým projektem, který pro naši zemi může být velmi prospěšný."

Předseda ČOV se nevyhýbá uspořádání referenda: "Jsem pro to, aby se olympiáda konala v Praze. Samozřejmě s podporou obyvatel České republiky, kteří by se měli ke konání her vyjádřit třeba prostřednictvím referenda," myslí si Jirásek.

Jirásek si ale nedělá velké iluze, že bychom byli vybráni už pro rok 2016. Podle něho by tato byla spíše prvním "oťukáním".

"O nic by nešlo, byla by to propagace Prahy zadarmo. Tedy za známku na dopis pro MOV, který pak pošle dotazník," uvedl již v říjnu minulého roku předseda ČOV Jirásek.

"S největší pravděpodobností bychom za kandidáta vybráni nebyli, ale Prahu by to zpopularizovalo. Nesmíme dopustit, aby to první oťukání bylo v roce 2020 nebo 2024," dodal Jirásek.

Do Duelu jste mohli zasáhnout i vy, čtenáři.

V čase, kdy bude jeden z hostů čekal v tříminutové lhůtě na odpověď od soupeře, mohl odpovídat na Vaše otázky. Odkazy na články, v nichž jsou odpovědi protagonistů Duelu čtenářům Aktuálně.cz, naleznete v infoboxu výše.

21. 03. | 12:01

Merkéta Reedová: Pořádní letních olympijských her s e dá přirovnat k pořádání desítek světových šampionátů v různých sportovních disciplínách najednou v jednom místě. Praha, potažmo Česká republika nemá zkoušenost ani s pořádáním dvou takových akcí souběžně. Neobáváte se, že to bude přílišná, těžko zvládnutelná zátěž?

Milan Jirásek: Pracovní zátěž to jistě je, s tím je nutno počítat. Ale určitě je u nás dostatk mladých a schopných lidí, kteří organizaci zvládnou. Menší zkušenost se světovými podniky je jistě pražskou nevýhodou, kterou do přidělení Olympiády bude nutno eliminovat. Nyní se například připravuje Mistrovství světa v lyžování v Liberci pro rok 2009 a už je vidět, jak v organizačním výboru vyrůstají schopní organizátoři, také dobrovolníků již mají přihlášeno téměř 2 tisíce.

21. 03. | 12:17

Merkéta Reedová: Ve své odpovědi hovoříte o nutnosti zapojení dobrovolníků do přípravy a organizace LOH. Na této dobrovolnosti a aktivitě je založena většina olympijských her, například i nyní v Londýně. Jakým způsobem tyto dobrovolníky získáte v ČR? U nás dobrovolnická práce nemá velkou tradici. Motivovat lidi k dobrovolné aktivitě je velice těžké.

Markéta Reedová: Vycházím z toho, že organizačnímu výboru MS v lyžování v Liberci se na první výzvu přihlásilo 1500 dobrovolníků. Polovina z nich byla pozvána na první seminář a téměř všichni se dostavili na vlastní náklady. Myslím, že pro Olympiádu by u nás dobrovolně pracoval obrovský počet lidí.

21. 03. | 12:25

Merkéta Reedová: Opravdu věříte, že Česko bude schopno uspořádat tzv. nízkonákladové hry, jestliže trend je naprosto opačný. Vždyť nyní v Londýně se náklady vyšplhaly z původních 250 miliard korun téměž na 500 miliard korun, a to přitom Londýn má oproti Praze velkou část infrastruktury už vybudovanou. Asi není ani třeba zmiňovat Peking, který hry pojímá velmi velkoryse. Jak dokáže Česká republika toto změnit?

Milan Jirásek: Termín nízkonákladové hry není úplně přesný, raději bych mluvil o nákladech rozumných a reálných. Pokud například si Atény postavili úplně nové letiště, včetně dalších dopravních staveb, tak při zahrnutí těchto nákladů do nákladů Olympijských, docházíme opravdu k obrovským číslům. Raději bych viděl slogan české olympiády: "Zpět ke sportu a olympismu"

21. 03. | 12:29

Merkéta Reedová: V případě Londýna jenom cesta kandidatury stála okolo jedné miliardy korun. Kolik podle Vás představují tyto náklady spojené s kandidaturou pro Prahu?

Milan Jirásek: V této fázi uchazečství, která bezprostředně přichází do úvahy, budou náklady minimální. Určitě je převýší výnosy ze zvýšení popularity Prahy a ČR. Už teď se všude po světě o kandidatuře Prahy mluví a to velmi příznivě.

21. 03. | 12:48

Milan Jirásek: Kterému sportu fandíte a který sama a Vaše rodina provozujete?

Markéta Reedová: Fotbal, protože naše rodina má velkou tradici ve fandění ale i v aktivním provozování. Například můj dědeček byl rozhodčí, tatínek hrál první ligu a můj bratr a bratranec hrají fotbal a jsou trenéři. Sama jsme aktivně hrála házenou a nyní jezdím na koni, což je též olympijský sport. Olympiádu vždycky a pravidelně v televizi sleduji.

21. 03. | 13:01

Milan Jirásek: S myšlenkou české olympiády přišel na pražské radnici jako první primátor Kasl. Byl inspirován zejména příkladem Barcelony, která se proměnila ze zanedbaného a zastaralého města v krásnou metropoli a vyřešila si plno problémů. V čem je podle Vašeho názoru příčina, proč změnil názor?

Markéta Reedová: To je sice otázka pro Jana Kasla a ne pro mě, ale pokusím se jí zodpovědět. Myslím si, že názor nezměnil, ale v současné chvíli diskusi o olympiádě považuje za bezpředmětnou, protože ještě nejsme připraveni. Zdá se, jakobychom chtěli řešit zlaté kohoutky v koupelně, aniž bychom měli umyvadlo. Proto je příznivcem stejně jako já olympiády ve chvíli, kdy praha bude mít vše potřebné včetně základní infrastruktury. To není doba roku 2016, o kterou se naše kandidatura uchází, ale doby pozdější.

 

Právě se děje

Další zprávy