Politici: Referendum o radaru bylo unáhlené

Čtk, Dom
18. 3. 2007 12:20
Trokavec/Praha - Podle politiků vládní koalice bylo včerejší referendum v Trokavci předčasné. Opozice tvrdí, že by kabinet měl brát výsledky referenda vážně.
Včerejší referendum v obci Trokavec. Obyvatelé jsou proti výstavbě radarové základny
Včerejší referendum v obci Trokavec. Obyvatelé jsou proti výstavbě radarové základny | Foto: Ludvík Hradílek

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Vláda by k výsledku referenda měla přihlédnout," řekl poslanec KSČM Jiří Dolejš. Stejného názoru je i předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Zástupci vládní koalice soudí, že na obecní referendum o stavbě radarové základny v Trokavci bylo brzy. "Lidé v něm rozhodovali, aniž měli dost informací," řekla poslankyně Zelených Kateřina Jacques.

Ze 72 účastníků hlasování v Trokavci jich 71 dalo obecnímu zastupitelstvu mandát k tomu, aby podnikalo veškerá zákonná opatření, která zamezí výstavbě základny. Jeden člověk byl proti. Výsledek referenda není pro českou vládu ani parlament závazný.

Americký radar by mohl stát právě nedaleko obce Trokavec v Brdech.

  • O průběhu včerejšího referenda v Trokavci si přečtěte ZDE.

Paroubek: Vláda musí k referendu přihlédnout

Premiér, ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) i další vládní politici si myslí, že je povinností politiků vyhodnotit všechny informace a pak na sebe vzít odpovědnost rozhodnutí, s referendem v této věci proto nesouhlasí.

Podle Jiřího Paroubka je "zcela nepochybně žádoucí, aby kabinet k názoru obyvatel Trokavce přihlédl. Bývalý premiér připomenul, že v uplynulém týdnu koaliční poslanci odmítli podpořit návrh levice na vypsání speciálního celorepublikového referenda.

Podle Kateřiny Jacques by bylo dobré, aby o záměru lidé rozhodli všeobecným hlasováním, ale to až poté, co bude mít česká politická scéna dostatek informací. "Předběhli jsme události, nevíme, jestli na to mají Američané peníze, jestli bude patřit i pod NATO, neznáme postoj Evropské unie," vyjmenovala.

Zelení připravují pro sněmovnu vlastní návrh referenda, na rozdíl od odmítnuté levicové normy bude jeho součástí i prováděcí předpis.

Za významný hlas považuje názor v Trokavci šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová. Také ona si ale myslí, že pořádání referenda nebylo rozumné "bez všech podkladů". Hlasování podle ní nicméně vypovídá o náladě občanů, což by měl být pro vládu signál.

Obavy o zdraví

Lidé z Trokavce radar nechtějí, protože mají obavy ze zdravotních účinků radaru. Odpůrci základny argumentují také tím, že základna by byla první cílem v případě konfliktu.

Do boje proti základně chce Trokavec zapojit i další obce. Některé se prý už na obec obrátily s tím, aby jim pomohl v přípravě podobného referenda.

O umístění radaru v části vojenského prostoru Brdy požádaly Spojené státy oficiálně koncem ledna.

Podle výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění s vybudováním radarové základy nesouhlasí 61 procent Čechů. Téměř tři čtvrtiny respondentů, 73 procent, soudí, že o výstavbě radaru, by měli rozhodovat občané v referendu.

Diskusi by chtěli Američané ukončit do konce roku, s čímž je srozuměna i česká diplomacie.

 

Právě se děje

Další zprávy