reklama

Alexandrijská knihovna v Egyptě

Nedaleko místa, kde ve starověku stála legendární Alexandrijská knihovna, byla v roce 2002 otevřena její moderní nástupkyně.

Bibliotheca Alexandrina vznikla díky společnému úsilí egyptské vlády a UNESCO, které o stavbu usilovaly už od 80. let.

V mezinárodní architektonické soutěži zvítězil návrh malé norské kanceláře Snøhetta and Hamsa Associates, která knihovnu navrhla ve tvaru masivního disku natočeného ke Středozemnímu moři.

Má připomínat egyptské slunce (nebo přímo boha Ra), které vyzařuje vzdělání do celého světa. Do historie se obrací také vstupní žulový portál knihovny, do kterého jsou vytesané hieroglyfy a staré matematické vzorce.

Na budoucnost se naopak orientuje je internetový archiv, který od roku 1996 shromažďuje náhledy miliónů webových stránek. Jeho velikost se v současnosti odhaduje na jeden petabyt, měsíčně roste až o 20 terabytů.

Největší čítárna s 2000 studijními místy je rozčleněna do 14 kaskádovitých teras, ve které se vždy nacházejí knihy z jednoho oboru. Uzavřené sklady jsou umístěné přímo za každou z těchto teras, takže přístup ke knihám je velmi rychlý.

Střecha i stěny knihovny jsou potažené speciálním protihlukovým materiálem, který zabraňuje pronikání hluku zvenčí. Když se okna ve střeše otevřou, mají čtenáři výhled na Středozemní moře. To vše samozřejmě něco stálo. Celkové náklady na stavbu knihovny dosahují 218 miliónů dolarů.

Alexandrijská knihovna

  • Autoři: norský tým "Snøhetta and Hamsa Associates"
  • Otevření: 2002
  • Plocha: 45.000 m2
  • Max. počet svazků: 8 mil.
  • Studijní místa: 2000
  • Odkaz: www.bibalex.org
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama