reklama

Májíček: Radary jsou hlavně o byznysu

Praha - Proč si myslí, že postavení americké radarové základny v Česku znovu odstartuje závody ve zbrojení? Jaké jsou jeho argumenty proti radaru?

Jan Májíček
Jan Májíček | Foto: Ludvík Hradilek

I na to odpovídal v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz Jan Májíček.

Májíček je studentem FF UK v Praze. A nyní především jedním ze dvou mluvčích iniciativy Ne základnám.

Iniciativa vznikla loni v červenci a sdružuje čtyři desítky českých a mezinárodních organizací vystupujících proti záměru USA vybudovat ve vojenském újezdu Brdy část své protiraketové základny.

Jan Májíček byl dnes hostem Duelu na Aktuálně.cz, kde se utkal se svým názorovým oponentem - Martinem Kotasem z iniciativy Pro. Navzájem si mohli - bez přítomnosti moderátora - dávat ty nejnepříjemnější otázky.

V čase, kdy čekal (v tříminutové lhůtě) na odpovědi od soupeře, mohl Májíček odpovídat i na Vaše otázky.

Například na tu, zda budování další základny USA není pokusem oslabit Evropu. "Pokus oslabit Evropu to být může. Podle mého dobře poukazuje na zájmy zbrojařského průmyslu, který se v této otazce angažuje měrou vrchovatou. Celý 'deštník' je totiž obrovským byznysem," řekl.

Další odpovědi Jana Májíčka čtěte ZDE:

Odpovězeno: 14. 03. | 12:15Autor: jaja.pha

Otázka: Dobrý den, moc Vám fandím a také nesouhlasím s tím, aby byla vybudovaná americká protiraketová základna u nás. Ať američané zůstanou kde jsou a necpou se do Evropy,nejsme přece žádná jejich kolonie a oni nejsou pupek světa, jak si myslí.Hezký den.

Jan Májíček: Dobrý den. Díky za podporu.

Odpovězeno: 14. 03. | 12:18Autor: Jiří

Otázka: Pane Májíčku,
zvažoval jste někdy možnost,že se mýlíte, a že se Vám v případě úspěchu Vašeho snažení může podařit to,že země v které žijete bude bezbranná proti útoku některých naší civilizaci nepřátelských zemí?Už máte rozmyšlenu větu,kterou by jste říkal svým blízkým?

Jan Májíček: Popravdě uvažuji o celém kontextu už velmi dlouho. Bohužel jsem se zatím nikde nedozvěděl, kdo by měl být tím nepřítelem ,,naší" civilizace. Je zajímavé, jak se např. na tvz. ,,ose zla" střídá Severní Korea se Sýrií. Proč asi?

Odpovězeno: 14. 03. | 12:23Autor: Ladin

Otázka: Vážený pane Majíčku,
chtěl bych se zeptat jaké máte jiné informace než ostatní, když jednání ani ještě nezačala, a vy již zde bouříte proti všemu.
Jaké máte znalosti o radarové technice a technologických parametrech uvažovaného radaru?

Jan Májíček: Vážený pane Ládine,
moje informace pocházejí z veřejně dostupných zdrojů. O to horší jsou vyjádření některých vládních představitelů, jež jsou naprosto protichůdná. Jen pro ilustraci některých zdrojů informací: www.spacewar.com www.missslethreat.com www.ucsusa.org www.globalsecurity.org www.atmonline.cz a mnoho dalších.

Odpovězeno: 14. 03. | 12:30Autor: heny

Otázka: Myslím že je nutné aby byly dany lidem podrobnější informace mají li se rozhodnout chtejí li na našem uzemí radar USA. Jsme členy NATO a nato musíme myslet! V dnešním světě je spousta zemí proti kterým je nutno se branit.Bohužel však nevím zdali je radar učinný v obraně naší země a Evropského prosto

Jan Májíček: Zdravím.
Myslím, že otázka ,,našich nepřátel" je klíčová. I pro nás je důležitá debata a od začátku naší kampaně se zasazujeme o mnohem lepší informování.
Nemyslím si, že se země jako Írán nebo Severní Korea chystejí napdnout Evropu. Problém je myslím v zámeru Íránu otevřít ropnou burzu v eurech. To by byl, jak je jasné, velký ekonomický úder Spojeným státům.

Odpovězeno: 14. 03. | 12:37Autor: PiD.Brn

Otázka: V Evropě je několik Amerických základen (Aviano, Ramstein, atd.), proč se nestaly terčem teroristických útoků. A jak si myslíte, že lze víc zviditelnit ČR v očích islámských radikálů, když už nyní má naše republika v rámci EU pověst nejvíc proizraelské země (viz. postoj v Izraelsko - Libanon. konfl.

Jan Májíček: Dobrý den. Základny se nestávají terčem teroristických útoků. Těmi se stávají tzv. měkké cíle, tj. metra, vlaky, letadla apod.
Jde o celkový postoj Evropy. Pokud budeme nadále podporovat nebo jen tiše kritizovat jednostrannou zahraniční politiku, poneseme ji na svých bedrech se vším, co k tomu patří. A to je i nová vlna terorismu.

Odpovězeno: 14. 03. | 12:44Autor: iv

Otázka: Dobrý den,
z velkou slávou jsme se loučily s Rudou armádou, a to je dobře, a nyní s velkou slávou stavíme americké radary, kdo z toho bude mit prospěch? Podle mne jen američané, postaví to jejich firmy prostřednictvím firem regitrovaných u nás,pletu se hodně? děkuji

Jan Májíček: S tím se nedá než souhlasit. On opravdu už existuje zvací dopis pro americkou armádu - nu, nenabízí se ta paralela s rokem 68 sama?
Co se týká ekonomických výhod: pokud se výstavbě budou podílet nějaké české firmy, bude se jednat o zanedbatelnou sumu, která nijak nezlepší život obyvatel ČR.

Odpovězeno: 14. 03. | 12:58Autor: Vojta K.

Otázka: Dobrý den. Myslíte si, že v době teroristických útoků, hrozí reálné nebezpečí vojenského útoku? Nezměnil se již styl válčení?

Jan Májíček: Bohužel vojenské konflikty nesjou věcí minulosti. I když se nejedná o ,,světové války" probíhá dnes ve světě nespočet konfliktů. Většinou jde o kombinaci státních a polostátních bojujících stran.
Teroristé samozřejmě používají taktiku, která jim vyhovuje - tj. útoky na měkké cíle (metra, tramvaje atd.)
Problém je v tom, co způsobuje jednostranná agresivní zahraniční politika USA. Je Irák lepším místem k životu? Je bezpečnější? Podle mého názoru není. Pokud jsou USA náš spojenec, tak mu nejlépe posloužíme tím, že ho budeme upozorňovat na chyby, kterých se dopouští.

Odpovězeno: 14. 03. | 13:14Autor: MM

Otázka: Dobrý den,
plně vás podporuji ve vašem úsilí proti postavení radaru v ČR. Myslíte jsi, že to nakonec přinese ovoce a radar tady nebude? Nebo už bylo dávno někde "tam nahoře" rozhodnuto a nic to neovplyvní? Děkuji.

Jan Májíček: Díky moc za podporu. Je pravda, že Saša Vondra je plně odhodlán radar prosadit. Vidí v tom své svaté poslání. Nicméně on není vláda a vláda není poslanecká sněmovna a poslanecká sněmovna nemá mandát k rozhodnutí o takové věci. Žádná politická strana se ve svém volebním programu otázkou základen v ČR nezabývala.
Pokud budou občané odhodláni se postavit za své právo na informace a možnost rozhodnout, radar tu stát nebude. Racionální argumenty pro jeho výstavbu neexistují.

Odpovězeno: 14. 03. | 13:18Autor: PetrK

Otázka: Jaké máte coby student zkušenosti s dobou nedávno minulou? Nevíte, o čem mluvíte!

Jan Májíček: Problém je v tom, že doba minulá s tou dnešní souvisí jen co do následků nikoliv co do obsahu.
Chcete snad tvrdit, že ten, kdo nezažil II. světovou válku o ní nic nemůže vědět?

Odpovězeno: 14. 03. | 13:21Autor: Karel Chlupáček

Otázka: Pane Májíčku,myslíte si že existuje jiný zájem než čistě obranný aby tu ta základna byla? Děkuji

Jan Májíček: Domnívám se, že ano. Základna může sloužit jako předsunuté území na geopolitické šachovnici USA. V této souvislosti hovoří někteří analytici o možném obkličování Číny a Ruska. Má být Česká republika součástí takovéto politiky? Podle mého soudu nikoliv.

Odpovězeno: 14. 03. | 13:28Autor: Jakub

Otázka: Dobrý den,

co by nám asi řekla Amerika, kdybychom chtěli 50km od Bílého domu postavit radar či "protiraketovou" základnu. Dle mne a nejen dle mne zbrojení vyvolává, jen další zbrojení, z toho mají prospěch zbrojovky a lidé co se živí válečným průmyslem. Rozhodně nestavit základnu.

Jan Májíček: Rozhodně souhlasím. Stačí se podívat na personální propojení administrativy USA s velkými zbrojařskými koncerny.

Odpovězeno: 14. 03. | 13:30Autor: Roman

Otázka: Dobrý den pane Májíčku, jsem rád,že vidíte věci jak skutečně jsou. Moc Vám fandím a podporuji Vaše názory. Jen tak dál.

Jan Májíček: Díky moc za podporu. Pokud můžete, budu moc rád, pokud se zapojíte do Iniciativy Ne základnám a pomůžete nám v našem úsilí.

Odpovězeno: 14. 03. | 13:34Autor: Vladimír

Otázka: Co říkáte tomu, že já 6 let po vojně na velkém vysílacím středisku onemocněl maligním lymfogranulomem(Hodkinova nemoc) a kolega přímo u radarů zemřel na rakovinu ledvin.

Jan Májíček: Dobrý den. Je mi moc líto, že jste onemocněl. Stejně tak jem i líto Vašeho kolegy. Podobné informace přicházejí i ze zahraničí.
Podle mého to jasně ukazuje, že radary nejsou tak nevinné, jak vláda tvrdí. Proto je třeba požadovat opravdu nezávislou studii k vlivu záření radaru na život obyvatel a zaměstnanců.

Odpovězeno: 14. 03. | 13:42Autor: af

Otázka: Zdravím, není pokus o dosazení cizí armády bez souhlasu NATO a EU na území ČR součástí plánu na financování zbrojního průmyslu USA
na úkor evropského průmyslu. Pak by obrovské prostředky Evropy pomohly k jejímu ohrožení.

Jan Májíček: Pokus oslabit Evropu to být může. Podle mého dobře poukazujete na zájmy zbrojařského průmyslu, který se v této otazce angažuje měrou vrchovatou. Celý ,,deštník" je totiž obrovským byznysem. A to nejen pro Boeing.

Odpovězeno: 14. 03. | 13:50Autor: Zdenda

Otázka: Dobrý den. Bydlím u Chlumce nad Cidlinou, kde již je umístěm technicky totožný radar NATO. Domněnky typu: Škodí zdraví a zvířatům, ruší příjem a podobné neakceptuji.Zkušenost moje a mých rodičů - 74let. Můžete mi sdělit nějaký technický argument, který podpoří Vaše stanovisko"Ne radaru?"

Jan Májíček: Dobrý den.
V ČR se nenachází žádný technicky srovnatelný radar. Podrobné srovnání můžete nalézt na: http://www.atmonline.cz/analyzy/pro/srovnani.htm

Odpovězeno: 14. 03. | 13:54Autor: Vladimír

Otázka: Dobrý den,
rád bych se Vás zeptal jaký by byl postoj iniciativy v případě, že by o stavbu základny na našem území požádala NATO a základna by měla mezinárodní posádku.
Děkuji

Jan Májíček: Dobrý den.
NATO žádný protiraketový systém tohoto typu nebuduje. Ta otázka je čistě hypotetická, stejně jako ,,jaký postoj by měla Iniciativa, kdyby zítra přistáli v Brdech Marťané?".
Co se týče NATO, odpověděl jsem již panu Kotasovi.

Odpovězeno: 14. 03. | 13:56Autor: barbar

Otázka: souhlasím s tím at tady máme radary ale na základě rozhodnutí po referendu v celé republice. Tyto otázky jsou příliš důležité než aby se rozhodovalo o nás bez nás. Co říkáte demokratickému rozhodnutí po referendu ?

Jan Májíček: Dobrý den.
Naprosto souhlasím s důrazem na demokracii a právo občanů rozhodnout o této otázce. Pokud by referendu předcházela otevřená a vyvážená informační kampaň, potom se dá výsledek referenda brát za závazný.

Odpovězeno: 14. 03. | 14:00Autor: Madla.cb

Otázka: Zásadně nesouhlasím se zřizováním jakýchkoliv základen a hlavně ne těch amerických. Už teď jsme jen napůl Češi a napůl Američani. Věčně musíme pochlebovat tomu, o kom si myslíme, že nás zachrání?

Jan Májíček: Dobrý den.
Je smutné, že mnozí političtí představitelé nejsou schopni formulovat vlastní koncepci zahraniční politiky a jsou poslušnými následovateli tu oné tu jiné velmoci.

Odpovězeno: 14. 03. | 14:05Autor: Pavel Ulman

Otázka: Nemyslíte, že nastal čas pomoci přátelům, kteří nás v minulosti nikdy neopustili? Odvolávat se na Eu je hodně krátkozraké.

Jan Májíček: Dobrý den.
USA se dohodli na rozdělení sfér vlivu po II. světové válce, USA ,,vyhandlovali" Jugoslávii za Českoslovesnko v roce 1968. Kdo že nás nikdy nezradil? Spoléhat se na ochranu velmocí je vždy ošidné. Proto je pro mě důležitá aktivní zahraniční politika, která dovede vytvářet přátelské vazby napříč světem.
EU pro mě žádným zachráncem není. Je ale třeba odmítnout bilaterální vojenskou dohodu USA - ČR, která ohrožuje dobré vztahy s dalšími státy. Krticky se k němu staví Německo, Francie, Řecko, Itálie a další.

Odpovězeno: 14. 03. | 14:06Autor: Zdenek

Otázka: Dobrý den.
Bydlím s rodiči u Chlumce nad Cidlinou, kde se nachází technicky stejný radar NATO. Dezinformace typi: Škodí zdraví, zvířatům, ruší příjem a podobné neberu. Můžete mi sdělit technický argument, který hovoří pro Vaše NE? Děkuji.

Jan Májíček: už jsem odpovídal

Odpovězeno: 14. 03. | 14:12Autor: Yurri

Otázka: Pane Májíčku,US základny jsou v Holandsku,Dánsku a v dalších západoevropských zemích,a já to mimo jiné chápu i jako určitou nedotknutelnost těchto zemí cizími mocnostmi,neb na země,kde něco takového existuje,si nikdo nedovolí-alespon tady v Evropě. Proč by to mělo být u nás jinak?Jde o 200 odborníků

Jan Májíček: Dobrý den. Základna na území Dánského království se nachází v Grónsku, které už od 14. stloletí není hustě osídleno. Planovanáý radar má stát 60 Km od hlavního města - Prahy.
Nikdo uspokojivě nevysvětlit a neprokázal, že toto zařízení nebude mít negativní důsledky pro zdraví obyvatel.
To co je ale mnohem důležitější je fakt, do jaké zahraniční politiky se vybudování takovéto základny zapojíme. Dnes ji máme možnost sledovat v Iráku.

Odpovězeno: 14. 03. | 14:13Autor: Lukáš Kraus

Otázka: Víte, celkem vám fandím a máme velmi společné postoje. Přesto se na věc díváme trochu odlišně. Radar ani rakety NE, jelikož se to nedohodlo na sammitu NATO, v EP, EK. Multiratelální X bilaterální. Další věcí proti, Norsko jasně deklarovalo, že nesouhlasí + nezastřešení jižního křídla NATO. Hezký den

Jan Májíček: Díky za příspěvek, s tím souhlasím.

Odpovězeno: 14. 03. | 14:17Autor: Karel

Otázka: Pan Liška řekl že v součastnosti štít nechrání Evropu ,ale neřekl že když dojde k vybudování radaru že to tak nebude .Nemyslíte že je nevhodné proto takto argumentovat.Je přece samozřejmé že dnešní systém nechraní Evropu

Jan Májíček: Všechny informace, které jsou k dispozici z veřejných zdrojů ukazují, že tento systém nebude chránit Evropu. Já se trochu divím Ondřeji Liškovi, že si pro tento ,,objev" musel jet do Senátu USA, když jsme ty informace zveřejnili už před 8 měsíci. To souvisí s postojem Zelených, ale to je jiná debata.

Díky všem za dotazy a budu se těšit na setkání např. tuto sobotu 17.března od 17.00h na Palackého náměstí v Praze.
Více informací na www.nezakladnam.cz
S pozdravem,
Jan Májíček

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama