Altner do sporu s ČSSD vtahuje stát

7. 3. 2007 13:43
Praha - Advokát Zdeněk Altner, který požaduje, aby sociální demokracie skončila v konkurzu, přišel s novými tvrzeními proti ČSSD.
Foto: Ondřej Besperát

Tvrdí, že Paroubkova strana se snaží s jinými věřiteli dohodnout, zatímco s ním nikoliv.

Pokud by měl pravdu, byl by to důležitý moment ve sporu, v němž už Altner podal návrh na konkurs ČSSD k Městskému soudu v Praze. Jednou z klíčových podmínek vyhlášení konkurzu je i to, zda se k Altnerovi přidají další lidé či firmy, kterým sociální demokraté dluží peníze a nesplácejí je.

Altner, který v roce 2000 vysoudil pro ČSSD její sídlo v centru Prahy, nejcennnější část jejího majetku, tvrdí, že důkaz má. Navíc uvedl dalšího věřitele ČSSD: stát.

Na tiskové konferenci Altner ukázal listinu, podle níž se ČSSD nedávno snažila o smír s dalším věřitelem. Po soudu nyní bude advokát žádat, aby zjistil, zda nejde o zvýhodnování věřitele.

"S věřiteli se vyrovnáváme každý den, ale to jsou obvyklé obchodní vztahy," řekl manažer ČSSD Jiří Havlíček. Ten naopak tvrdí, že žádný dluh po lhůtě splatnosti ČSSD nyní nevyrovnala a že ani takový nemá.

ČSSD Altnerovi nároky neuznává a jeho dnešní vystoupení považuje jen za "další z projevů šikanózního postupu při uplatňování domnělé pohledávky".

Jednali, nebo nejednali?

Stanislav Němec, zástupce společnosti Alba, dalšího věřitele sociálních demokratů, dnes potvrdil, že i s ním se ČSSD snažila vyjednávat. Alba na ČSSD požaduje 330 milionů korun.

Zdeněk Altner a zástupce společnosti Alba Stanislav Němec.
Zdeněk Altner a zástupce společnosti Alba Stanislav Němec. | Foto: Ondřej Besperát

Manažer ČSSD Havlíček Aktuálně.cz však taková jednání popřel. S Albou ČSSD podle něj nejednala. "Náš kontakt se společností Alba probíhal pouze v rámci soudních řízení. Soud s konečnou platností její nároky vůči ČSSD zamítl," sdělil Havlíček.

Kromě Alby uvádí Altner jako dalšího věřitele ČSSD matku muže, který ČSSD půjčil finance a pak zemřel. Za třetího pak považuje stát.

Novinářům Altner řekl, že má pohledávky ve výši desetitisíců až statisíců u finančního úřadu. Tyto pohledávky finační úřad už vymáhá soudní cestou po ČSSD jako po "podlužníkovi" advokáta Altnera.

V pondělí ČSSD vypršelo ultimátum zaplatit 165 milionů korun. Altner tuto pro něj minimální částku požadoval složit na švýcarský účet.

Nejde jen o peníze

Dnes advokát potvrdil, že peníze na účet nedošly. ČSSD dříve nabídla 93 milionů, Altner je odmítl.

"Platit dluhy platí pro všechny, ČSSD není výjimka. Zneužívá své moci. Vydírat se nenechám a konkurz dotáhnu do konce," řekl Altner.

Expředseda ČSSD Miloš Zeman s Altnerem podepsal smlouvu, která stála na počátku současného sporu. V případě, že by Altner spor o Lidový dům vyhrál (to se stalo), měla mu připadnout odměna ve výši 10 procent (přibližně 140 milionů korun) z odhadní ceny vysouzeného majetku. Kdyby prohrál, nedostal by nic.

Altner usiluje o zveřejnění smlouvy (z roku 1997), aby byly zřejmé jeho nároky, o nichž hovoří. ČSSD to stále odmítá a s Altnerovým výkladem nesouhlasí.

Česká advokátní komora potvrdila, že uzavření smlouvy proběhlo v pořádku a za nevýhodnou pro jednu nebo druhou stranu ji neoznačila.

 

Právě se děje

Další zprávy