Ekologové se střetli s velrybáři

rst, Greenpeace, ČTK
23. 12. 2005 11:20
Canberra UVNITŘ VIDEO - Členové ekologické organizace Greenpeace se včera ve vodách kolem Antarktidy střetli s japonskými velrybáři, kteří zde loví velryby pod rouškou vědeckého výzkumu.

"Greenpeace je nenásilná organizace. Neuděláme nic, co by mohlo ohrozit vaše plavidla, zařízení či posádku. Použijeme však veškeré nenásilné prostředky k tomu, abychom vám zabránili v zabíjení velryb," sdělil Shane Rattenbury, vedoucí kampaně Greenpeace na ochranu oceánů, kapitánovi obří japonské lodi na zpracování velryb Niššin Maru ve chvíli, kdy se k japonské velrybářské flotile přiblížily lodě Greenpeace Arctic Sunrise a Esperanza.

Japonsko v polovině letošního roku ohlásilo, že hodlá více než zdvojnásobit počet velryb, které každoročně loví v těchto vodách. Kromě 935 plejtváků malých hodlá ulovit i deset značně ohrožených plejtváků myšok.

Japonsko kritizoval celý svět

Mezinárodní velrybářská komise (IWC), jediný světový orgán zabývající se lovem a ochranou velkých kytovců, na svém letošním zasedání v jihokorejském Ulsanu jednoznačně odsoudila japonský lov velryb.

Tento krok podpořila i Česká republika, která se po dlouhodobé kampani české pobočky Greenpeace letos stala členem IWC a připojila se k těm zemím, které prosazují rozumnou ochranu velkých kytovců.

Většina členů IWC, například USA, Austrálie, Nový Zéland a drtivá většina členských států Evropské unie, včetně České republiky, má za to, že v současné době neexistuje sebemenší oprávnění k provádění "vědeckého" lovu velryb.

Pochoutka pro deset procent obyvatelstva

Řada druhů velryb se stále nachází na pokraji vyhynutí a stále ještě nemáme dostatek spolehlivých údajů o současném stavu velrybích populací, uvádí Greenpeace.

Sedm mrvých velryb čeká na zpracování na palubě japonské lodi Niššin Maru
Sedm mrvých velryb čeká na zpracování na palubě japonské lodi Niššin Maru | Foto: Greenpeace

Ke konci druhé světové války se jednou z hlavních součástí japonského jídelníčku stalo právě velrybí maso, které v roce 1945 nahrazovalo nedostatek potravin na ostrovech.

Ovšem studie organizací na ochranu delfínů a velryb či pro výzkum trhu ukazují, že mořští savci už základní složku japonského jídelníčku netvoří a pro jejich lov se vyslovuje pouhých necelých deset procent obyvatelstva.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy