Fakta: Vše o korupční kauze Gripeny

Reportéři Aktuálně.cz
17. 6. 2009 21:00
Podivné praktiky kolem prodejů stíhaček v souvislostech
Foto: sh

Praha/Stockholm - Může to být jedna z největších polistopadových afér. Švédská televize zveřejnila v roce 2007 závažné indície, které ukazují na korupci, která doprovází prodej švédských stíhacích letounů značky Gripen.

Letounů, které si pronajala i česká armáda - a už při domlouvání kontraktu před šesti lety začali politici naznačovat, že se jejich podporu tomuto typu strojů snažil někdo koupit. Nyní, o dva roky později, přidali Švédové první důkaz, že se "sympatiemi" Čechů se skutečně obchodovalo.

Projděte si přehled nejpodstatnějších článků, které ke kauze připravili reportéři Aktuálně.cz:
(kliknutím na příslušnou položku se dostanete rovnou do vybrané kapitoly)

 

Foto: Ondřej Besperát

Co bylo v reportážích švédské televize v roce 2009

 

 

Foto: Ondřej Besperát

Co bylo v reportážích švédské televize v roce 2007

 

  •  PRVNÍ DÍL REPORTÁŽ SvT: Kauza gripenů znovu ožila úplatky, 20. 2. 2007
    V investigativním pořadu, který dnes televize odvysílala, tvrdí že jak plánovaný nákup 24 stihaček Jas-39 Gripen, tak následný pronájem těchto strojů provázely nevyjasněné platby a miliardová korupce.
  •  ANALÝZA: Kauza Gripeny: Švédové slibují senzaci, 21. 2. 2007
    Podezření, že nebylo při plánovaném nákupu gripenů a jejich následném nájmu vše v pořádku, se bez výsledku přetřásala dlouhé měsíce i v Česku. Ale novináři ze země, odkud armádní letouny pocházejí, přišli ve své reportáži s podstatnou novinkou - dohledali toky peněz, určených na údajné úplatky.
  •  DRUHÝ DÍL REPORTÁŽE SvT: Kavan prozradil víc, než chtěl, 27. 2. 2007
    Tak lze "číst" druhý díl reportáže švédské televize SvT, jehož hlavním hrdinou se stal bývalý ministr zahraničí Zemanovy vlády Jan Kavan. Otevřeně hovoří o rozsáhlé korupci, kterou si dva zástupci britského koncernu BAE Systems měli zajišťovat přízeň politiků a státních úředníků pro své letouny.
  •  On-line ze Švédska: Kavan si protiřečí, 28. 2. 2007
    Švédští novináři rozkryli další část korupční kauzy kolem letounů Gripen. Pátrání popisuje v unikátním on-line rozhovoru Sven Bergman.
  •  TŘETÍ DÍL REPORTÁŽE SvT: Podezření z korupce u gripenů dorazilo i do Maďarska, 5. 6. 2007
    Převody velkých sum peněz a používání tak zvaných agentů, tedy placených lobbistů, provázejí podle nejnovější reportáže švédské televize SvT i prodej stíhacích letounů Gripen maďarské armádě.

 

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zprávy z Česka

 

Historie

1997 - Vláda Václava Klause rozhoduje o modernizaci armádní letky. Nové stroje mají přijít na místo sovětských migů.

1999 - Pět firem se předběžně uchází o vládní zakázku: konsorcium McDonnell-Douglas/Boeing, Lockheed Martin, Dassault Aviation, koncern EADS, a britsko-švédské konsorcium BAE Systems/SAAB.

2001 - Vyhlášeno výběrové řízení. Po čtyřech měsících odstupují Američané. Nabídky pak stáhly i Dassault a EADS. Zůstává tak jen konsorcium BAE.

2002 - Vláda ještě v roce 2001 konstatovala, že BAE splnila podmínky a v následujícím roce schválila nákup 24 Gripenů za 60 miliard korun. Následná vláda Vladimíra Špidly od nákupu po povodních odstoupila. Ostatně Senátem nákup stíhaček neprošel

2003 - Rozhodnuto o pronájmu stíhaček. Z několika nabídek vybrány opět Gripeny - tentokrát už jen 14. Za desetiletý pronájem zaplatí Česko 20 miliard korun.

 

Jas-39 Gripen předvedl, že umí létat rychle a přesně.
Jas-39 Gripen předvedl, že umí létat rychle a přesně. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
 

Zprávy ze zahraničí

 

 

Foto: Aktuálně.cz

Otázky a odpovědi

 

Právě se děje

Další zprávy