Jedna unie, jedna učebnice dějepisu?

pra, ČTK
25. 2. 2007 0:00
Brusel - Evropští ministři školství budou diskutovat o společné učebnici dějepisu pro všechny členské státy EU.

Využívat při výuce stejnou knihu navrhla na zasedání rady EU německá ministryně školství Anette Schavanová.

Přestože ještě ani není jasné, zda je projekt v praxi vůbec realizovatelný, ozývají se již kritické hlasy. A to přesto, že výběr učebnic by i nadále zůstal v kompetenci jednotlivých učitelů.

Choulostivá témata

Těžko totiž odhadnout, jak by se tvůrci učebnice napříč Evropou vyrovnali s choulostivými tématy jako komunismus nebo druhá světová válka.

Vůbec nejde o to zamlčovat některé nepříjemné pravdy o vlastní minulosti, ujišťují kritiky zastánci společné učebnice
Vůbec nejde o to zamlčovat některé nepříjemné pravdy o vlastní minulosti, ujišťují kritiky zastánci společné učebnice | Foto: Aktuálně.cz

Německý vládní mluvčí Rainer Rudolph pro britský deník Guardian uvedl: "Určitě se nebude navrhovat, aby se vynechalo jakékoli nepříjemné či obtížné téma. Ať už vzhledem k Německu nebo jakékoli jiné zemi. To by bylo směšné."

Graham Brady, člen britské Konzervativní strany a euroskeptik, je toho názoru, že společná učebnice je další plíživou invazí evropské byrokracie. "Za žádných okolností bychom neměli přijít o plný dohled nad vzděláváním," řekl deníku Telegraph.

Když dva dělají totéž...

S podobným projektem má již Německo zkušenost. Tým pěti německých a pěti  francouzských historiků vytvořil učebnici pro gymnázia nesoucí název Histoire/Geschichte.  Kniha je z velké části zamřena na francouzsko-německé vztahy a vývoj Evropské unie. 

Podle deníku Telegraph již tato verze, určená pouze dvěma zemím, ukázala na podstatné národní odlišnosti. Komunismu a roli USA v Evropě se v německé a francouzské verzi věnují odlišné kapitoly.

Budou si děti z 27 zemí listovat v jedné knize?
Budou si děti z 27 zemí listovat v jedné knize? | Foto: Profimédia

Vytvoření učebnice pro studenty z 27 členských států Unie by vzhledem k odlišným vzdělávacím tradicím a vývoji bylo ještě mnohem náročnější.

Ján Figeľ, komisař pro vzdělávání, odbornou přípravu, kulturu a mnohojazyčnost, nicméně internetovému serveru EUobserver řekl, že návrh na společnou učebnici podporuje. Také vyjádřil přesvědčení, že výuka evropské historie může poskytnout poučení důležitá pro jednání o budoucnosti EU.

 

Právě se děje

Další zprávy