Česko odmítlo převzít vězně z Guantánama

Sabina Slonková, pat
2. 11. 2005 13:15
Praha - USA chtěly v Česku zřídit zařízení pro vězně zadržované na vojenské základně Guantánamo. ČR žádost odmítla.

Na Guantánamu jsou vesměs střeženi lidé spojení s teroristickou organizací Al-Káida. České úřady však této žádosti nevyhověly. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil ministr vnitra František Bublan.

"Je to tak měsíc, co jsme o tom jednali. Měli snahu tu něco takového zřídit, ale neuspěli. Je to velmi komplikovaná záležitost, ale o detailech bych se nerad zmiňoval," uvedl ministr Bublan.

Tajné služby: Nevíme. No Comment

Na fakt, že Američané oslovili jednu z východoevropských zemí, upozornil list Washington Post. (Přečtěte si, co napsal WP ) České zpravodajské služby shodně oznámily, že o žádném speciálním zařízení CIA na území republiky nemají sebemenší informace. "Nic takového se k nám nedostalo," uvedl mluvčí civilní rozvědky Bohumil Šrajer.

Podobné je i stanovisko vojenského zpravodajství. "Nevíme o tom," řekl mluvčí Ladislav Šticha. Nejméně konkrétní pak byla BIS. "Zásadně se nevyjadřujeme k informacím, které se týkají zahraničních zpravodajských služeb. Obecně ale mohu říci, že BIS nemá žádné pravomoce nějaké takové zařízení provozovat nebo kohokoli zadržovat," konstatoval mluvčí civilní kontrarozvědky Jan Šubert.

Vzhledem k zažité praxi v práci tajných služeb ale nelze čekat, že by aktivity CIA na území Česka potvrdily, pokud by k tomu nedostaly oficiální souhlas politiků.

Česko ne, východní Evropa ano

Žádost, kterou americká administrativa adresovala českým úřadům, se netýkala osob přímo napojených na teroristickou organizaci Al-Káida. Mělo se jednat o umístění vězňů z  Guantánama, kteří nebyli z ničeho obviněni. "Nešlo o teroristy. Mělo jít o lidi z jedné z provincií Číny, které nebylo možné odeslat do domovské země kvůli hrozbám, jimž by v případě návratu mohli být vystaveni," dodal pro Aktuálně.cz ministr vnitra Bublan.

Spojené státy se podle zdrojů blízkých českým zpravodajským službám se stejnou žádostí obrátily i na další východoevropské země. "Pokud je nám známo, nakonec někde uspěli," uvedl vysoce důvěryhodný zdroj.

Černá místa

Vězení, o nichž informoval deník Washington Post, jsou považována za "černá místa" v amerických dokumentech a virtuálně není známo vůbec kde vězni jsou, jak jsou vyšetřováni nebo cokoli o rozhodnutích, jak dlouho budou zadržováni.

Přes třicet hlavních podezřelých teroristů je drženo na neznámých místech, více než sedmdesát, považovaných za méně důležité bylo začleněno do zahraničních zpravodajských služeb v procesu, známém jako "začlenění, řekl deník a citoval americké a zahraniční zpravodajské služby.

Nejvyšších třicet uvězněných členů Al-Káidy je izolováno od vnějšího světa, nejsou jim přiznána lidská práva a nikdo kromě členů CIA s nimi nesmí vejít v kontakt.

Noviny, citující dřívější a současné pracovníky zpravodajských služeb a jiné vládní úředníky, uvedly, že Spojené státy zřídily tato tajná místa, protože v na jejich území je zakázáno držet osoby v takové izolaci.

Washington Post vyhověl žádosti vládních činitelů a nezveřejnil země, které se zřízením těchto míst souhlasily. Podle pracovníků tajných služeb by to mohlo zmařit některé protiteroristické akce nebo učinit z těchto zemí cíl útoků teroristů.

 

Právě se děje

Další zprávy