Norsko nectí dohody a zvyšuje lov velryb

Red Zah, Reuters
21. 12. 2005 15:35
Oslo - Norský plán ulovit v příštím roce více než tisíc velryb označil šéf Mezinárodní velrybářské komise za provokaci.

Norské kvóty na lov velryb se rok od roku zvyšují. Posledním cílem ministerstva pro rybolov je překročit magickou hranici tisíce kusů. Dosáhnout ji mají Norové již příští rok.

Přestože moratorium na komerční lov velryb platí už 20 let, zabíjení kytovců pokračuje dál. Norsko odmítlo zákaz Mezinárodní velrybářské komise respektovat. Japonsko a Island zase obhajují lov vědeckými účely.

Foto: Aktuálně.cz

Norské kvóty se zvyšují

Dnešní prohlášení norského ministerstva pro rybolov potvrzuje stále rostoucí počet lovených velryb. Zatímco v letošním roce byla norská kvóta stanovena na 796 kusů, příští rok by mělo v sítích norských rybářů skončit více než tisíc velryb, přesně 1052.

Takovou kvótu totiž norská vláda povolila svým velrybářům. Kvóty neustále zvyšuje také Japonsko. Rozhodlo se zvýšit lov téměř dvojnásobně, ze současných 440 na 850.

PŘEČTĚTE SI: Námořníci popřeli, že mohou za smrt velryb

"Je to norská provokace překročit hranici 1000 kusů," řekl šéf Mezinárodní velrybářské komise Rasmus Hansson. "Norsko letošní kvóty ani nevyčerpá. Poptávka po mase neustále klesá," dodal.

Každý Nor ročně sní až 70 kilogramů masa, ale jen 0,2 kg připadá na velrybí maso. Poptávka po něm již zdaleka nedosahuje úrovně před třiceti lety. Ještě v 60 a 70. letech Norsko každoročně ulovilo až 1800 plejtváků malých.

Ilegální lov? Začal před desetiletím

Norský lov velryb je však ilegální. Celosvětové moratorium na komerční lov velryb platí již od roku 1986.

Norsko, které se proti moratoriu na veškerý komerční lov odvolalo již v roce 1993 a od té doby ho svévolně ignoruje, již dříve oznámilo, že do roku 2008 hodlá podstatně rozšířit lov plejtváků malých ve vodách severního Atlantiku, možná až na trojnásobek současných 600 až 700 velryb ročně.

Součástí norského plánu na masivnější lov velryb je i rozšíření lovných vod. Úředník ministerstva pro rybolov Halvard Johansen předpokládá, že v příštím roce začne Norsko lovit i kolem ostrova Jan Mayen. Podle něj to "není v rozporu s norskými mezinárodními závazky."

Kytovce ohrožují rybáři i armády NAJDETE ZDE

Trestů ze strany mezinárodního společenství se Norsko neobává.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy