reklama

Odpovědi členů ODS na vaše otázky

Brno - Dva dny jste mohli členům ODS pokládat prostřednictvím serveru Aktuálně.cz libovolné otázky. Zde si můžete přečíst odpovědi, které se od politiků podařilo získat.

Odpovědi z neděle 27. listopadu

Místopředseda ODS Ivan Langer

Dalibor Záhora: Pokud byste vyhráli volby, jak byste se postavili k řešení situace kolem technoparty Czechtek? Je celkem pravděpodobné, že se Czechtek bude v roce 2006 konat znovu a bude jednou z prvních zkoušek nové vlády.

Ivan Langer: Policejní zásah bude vypadat úplně jinak, úkolem policie by bylo pouze regulovat příliv účastníku Czechteku, ne tvrdě zasahovat tam, kde nedochází k porušování zákonů. Samozřejmě ale postihnout ty, kteří se porušení zákona dopustí.

Martin Strnad: Jak by hodlala ODS postupovat, kdyby ve volbách zvítězila a přitom by nebyla schopná ani s KDU-ČSL dosáhnout většiny?

Ivan Langer: Pozice jsou jasně rozdány, buď bude vytvoříme většinu s lidovci nebo budou vládnout komunisté se sociálním demokraty, jak už premiér Paroubek deklaroval. Jiná varianta neexistuje.

Stanislav Smutný: Zatímco na levé části spektra má volič výběr mezi KSČM a ČSSD, na pravé jen ODS. KSČM a ČSSD na sebe nikdy vážně neútočily. Naopak ODS vedle sebe nikdy nesnesla jinou pravicovou stranu a vždycky ji pomáhala likvidovat. Výsledek je ten, že pravicový volič, pokud nechce volit ODS, nemá koho volit. A to je dnes bezmála čtvrtina voličů. Je si vědoma ODS této patové situace, kterou aktivně pomáhala vytvořit?

Ivan Langer: Každá politická strana je tak silná, jak určí její voliči. Pokud má někdo pocit, že chybí pravicová strana, tak se má možnost ucházet o hlasy voličů a prosadit se.

Stínový ministr životního prostředí Bedřich Moldan

Hana Párová: Jak program ODS pomůže lidem, které obtěžují ekologické problémy, například znečištění ovzduší z elektráren a výfukové plyny ve městech, velmi špatná recyklace odpadu, zemědělská velkovýroba zamořující potraviny agrochemikáliemi a plošné kácení lesů. Přijde ODS s pozitivním programem a jakým?

Bedřich Moldan: Máme plány pro jednotlivé regiony, aby bylo jasné, co je potřeba v jednotlivých regionech. Chceme zjednodušit legislativu, chceme, aby ekologie byla v souladu s rozvojem jednotlivých regionů a také hospodářským rozvojem země.

Místopředseda ODS Pavel Bém

Stanislav Tockstein: Kdy se veřejnost dozví, kdo je to vlastně p. Pepa z Honkongu? Rád bych věděl jak vypadá, zda je to Čech a kde v Honkongu bydlí.

Pavel Bém: Takzvané finanční skandály v roce 1996 byly mediální bublinou, všechna vyšetřování žádné pochybení neprokázala.

Věra Chaloupková: Opravdu si neuvědomujete, že máte poslední šanci zbavit vedení lidí jako je Tlustý, Nečas, Němcová, Langer a další prostě proto, že nemají důvěru voličů? To, že pan Tlustý byl před 10 lety moc mladý a dnes je moc starý je omyl. On prostě dnes nemá důvěru, to s věkem nesouvisí, ale velmi to souvisí např. se způsobem, jakým se rozhodovalo o bublavském Akvaparku.

Pavel Bém: Nyní se plně koncentrujeme na volby a úspěch v nich. A kongres v Brně je důkazem o jednotě strany. Na kandidátkách jsou ale jak lidé zkušení, tak politici noví, se zkušenostmi z regionů a to je důkaz, že i takoví lidé mají v ODS šanci.

Ladislav Nevrkla: Je reálná volební koalice v duchu CDU/CSU, např. ODS/ED nebo ODS/liberálové (malé liberální strany)?

Pavel Bém: Jsme ochotni spolupracovat s každým, kdo bude ochotný prosazovat zásadní reformy týkající se například nezaměstnanosti nebo důchodové reformy. Nemyslím si ale, že se ED dostanou do poslanecké sněmovny.

Stínový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek

Jan Dvořák: Nemáte strach, že útok Davida Ratha na VZP bude před volbami znamenat smyšlené poškození ODS a umělé dostání soukromých nemocnic do dluhů?

Tomáš Julínek: Útoky Ratha ODS nemohou uškodit. Naopak budou jedním z důvodů, proč vyhrajeme volby. Kontroly ve VZP nemají co najít, neexistuje žádné čerpání peněz v prospěch ODS.

Stínový ministr průmyslu Martin Říman

Martin Burle: Stále uvažujete, že v případě vítězství ve volbách zrušíte zákon o registračních pokladnách? Myslíte, že vás v tom podpoří pravděpodobný koaliční partner KDU-ČSL, který se podílel na schvalování tohoto zákona?

Martin Říman: Budeme prosazovat jeho zrušení.

Odpovědi ze soboty 26. listopadu

Předseda poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý

Sylva Šauerová: Najde v sobě ODS dostatek vnitřní síly a omluví se svým voličům (a nejen jim) za novelu Obchodního zákoníku, která umožnila vyvlastňování minoritních akcionářů? (Nikoliv však konstatováním, že nikdo není neomylný a že došlo k pochybení, což bohužel zavání arogancí.)

Vlastimil Tlustý: Považuji to za hrubou chybu ODS, že se podařilo něco takového prosadit.

Jaromír Palla: Co navrhujete v případě vlády ODS pro zlepšení platební morálky a rychlé vymahatelnosti práva proti neplatičům? Je to stále se zhoršující nešvar.

Vlastimil Tlustý: Připravuji nové řešení. Dlužník by nedostal vratku DPH do doby, než zaplatí.

Mirek Novotný: Přestože Tlustý, Langer a podobně jsou chytří lidé, neprospělo by ODS u voličů, kdyby se tato skupina stáhla více do pozadí (minimálně z čelního místa na kandidátce) a voliče by oslovovali primárně zcela noví (pochopitelně bezúhonní lidé)?

Vlastimil Tlustý: Před deseti roky jsem byl označován za příliš mladého, nyní jsem zase za toho starého. Je to ale v kvalitě lidí a ty nyní ODS nabízí.

Vladimír Prajka: Uvědomuje si ODS, že teď, půl roku před volbami není čas na chyby? Mám na mysli chování se "jako slon v porcelánu" - například vystoupení pana Topolánka na kongresu KDU-ČSL. Uvědomuje si ODS, že pokud bude při své kampani používat takové symboly, jako je pan Dalík, tak jí to moc nepřidá? Chápe ODS, že útočná kampaň nepřináší ovoce?

Vlastimil Tlustý: Myslím si, že nabízíme pozitivní řešení pro všechny, nejsme pasivní. Už jsem byl na 200 besedách po celé zemi, všude představujeme svoje řešení.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka

Jiří Potůček: Myslíte si, že bez lidovců vaše strana vládu nevytvoří? Jste připraveni nastavit mezi KDU-ČSL a ODS více vstřícné vztahy než s jinými stranami?

Přemysl Sobotka: Lidovci jsou pro nás nejpřijatelnější koaliční partner.,Velká koalice ODS a ČSSD není dobrá. Dovedu si ji představit pouze v případě vysokého zisku komunistů ve volbách jako vytvoření protikomunistické koalice.

Štěpán Urban: Vedení s Topolánkem, Nečasem a Langerem je nedůvěryhodné, zejména Topolánek svými úlety a vulgaritami velice ztratil na prestiži. Klipy o Paroubkovi potěší jedině Toplánkův fanklub. Proč si ODS nezvolí nové kvalitní vedení?

Přemysl Sobotka: Nemyslím si, že je potřeba měnit vedení strany, to by byl špatný signál voličům . Pan předseda Topolánek byl opravdu někdy až příliš razantní, nyní ubral a je to ku prospěchu věci.

Pavel Sychra: Jsem znechucen stávající politikou vládnoucích stran a stále se vracím k "opoziční smlouvě", která vynesla na vrchol  ČSSD a umožnila jí vládnout celých 8 roků. Byl to nezbytný krok? Nebylo jiné řešení s nadpoloviční silou pravice?

Přemysl Sobotka: Opoziční smlouva byla řešením patové situace a po pravdě je třeba říci, že občanským demokratům přinesla více negativ než pozitiv. Více z ní vytěžila sociální demokracie. Nyní bych takovou smlouvu nepreferoval.

Martin Kracík: Již několik měsíců se díváte na stoupající preference vládní strany! To je v české politice historická rarita. Jak je možné, že ještě nikdo neprovedl solidní analýzu? Proč si nesednete a neřeknete si, kdo za to může. To není  tím,  že jsou sociální demokraté tak dobří. Vy jste slabí. Proč?

Přemysl Sobotka: Nejsme pasivní, snažíme se upozorňovat na problémy vlády sociální demokracie. Nedostáváme ale takový prostor v médiích. Například nyní mi leží v redakcích tři články k otištění, přitom Paroubek je všude.

Senátor ODS Jiří Šneberger

Soňa Makovcová: Jaký je plánovaný rozpočet předvolební kampaně ODS?

Jiří Šneberger: Pevná částka zatím stanovená není. Dohodli jsme se ale, že bychom nechtěli překročit náklady z kampaně z minulé volební kampaně, což bylo přibližně 80 milionů korun. Chceme mít kampaň efektní a účinnou, a proto taky ne drahou.

Vlado Mejka: Má snad ta vaše oranžová symbolika naznačovat, že to chcete vést tak jako oranžové symboly na Ukrajině? Zdá se, že jste opět sáhli vedle.

Jiří Šneberger: Oranžovou barvu jsme si vybrali bez ohledu na Ukrajinu z několika důvodů. Tím prvním je to, že její použití jsem si vyzkoušel už v roce 2002 v kampani na Plzeňsku. Použití této barvy jsme konzultovali také s odborníky, zjemňuje a dělá naše symboly méně agresivní.

Senátor Jaroslav Kubera

Jiří Skýba: Na Ostravsku je permanentní vysoká nezaměstnanost. Praha zato vzkvétá. Současné investiční pobídky sice lákají investora, ale není řečeno, že budou efektivní pro stát a vyřeší nezaměstnanost. Mám takový pocit, že diferencovaná daň fyzických i právnických osob by mohla rovnoměrně tento stát rozvíjet. Neuvažuje ODS o něčem takovém?

Jaroslav Kubera: Myslím si, že udělování jakýchkoliv výjimek je cesta do pekel. Výjimky jsou od toho, aby se používaly co nejméně a pokud je jich moc, tak je to na nic. Řešením je mít stejné, ale zároveň co nejjednodušší  podmínky pro všechny, to se vyplatí všem.

Europoslanec Jan Zahradil

Pavel Himl: Zajímá mě, jak se ODS postaví k diskriminační existenci dvojích nájmů regulovaných pro vyvolené a několikanásobně vyšších pro ty, kteří nemají starý dekret, což jsou zejména mladí lidé. Jak se k tomu staví například pan Zahradil, který v takovém bytu bydlel?

Jan Zahradil: Nikdo nemůže za to, že bydlel v bytě s regulovaným nájemným. Po čtyřicetileté vládě komunistů se to nedá nikomu vyčítat. Problém je především ve velkých městech, nejvíce  Praze a s tím, jak dojde k prodeji obecních bytů a majetek přejde do soukromých rukou, tak tento problém odpadne sám. Jsem samozřejmě pro tržní nájemné.

Martin Strnad: Nebylo lepší pod tlakem sílících preferencí ČSSD uzavřít předvolební koalici s nějakou jinou, rozumnou, dnes mimoparlamentní stranou, a tím si pomoci k nějakému tomu procentíčku, které by mohlo být v konečném zúčtování velmi důležité. Možná nabídnout společnou cestu do voleb se Stranou zelených. Jistě, není to "nej" řešení, ale dobrých 3,5% a pořád lepší než varianta velké koalice. Co vy na to?

Jan Zahradil: Na příkladu spojení ODS a KDS nebo bývalé čtyřkoalice se ukazuje, že spojení stran před volbami nepřináší vyšší volební zisk. Nemyslím si, že je potřeba rozšiřovat politické spektrum stran, které jsou zastoupeny ve sněmovně.

Místopředseda ODS Petr Nečas

Petr Hanousek: Jste připraveni po volbách (ať již dopadnou jakkoliv) jednat s ČSSD o změně volebního systému  na většinový a tím předejít dalším patovým výsledkům voleb?  Preference ukazují, že ČSSD s ODS by mohly získat ústavní většinu.

Petr Nečas: Většinový volební systém je dlouhodobě našim cílem, k tomu ale potřebujeme mít většinu jak ve sněmovně, tak v senátu. A to nemáme a myslím si, že ani mít nebudeme.

Poslanec Jiří Pospíšil, stínový ministr spravedlnosti

Vladimír Sabo: Můžete říci voličům, co uděláte s Grossovými příjmy, špatnými soudy, úřední šikanou, jak pomůžete živnostníkům, co bude s prosocialistickými zákony, které prosadili vládnoucí komunisté?

Jiří Pospíšil: Zlepšit stav justice se snažíme už nyní, je to pro nás absolutní priorita. Už nyní jsme navrhovali sedm až osm zákonů. Pokud budeme mít po volbách možnost, chceme prosadit tři zásadní kroky: personální audit soudců, zjednodušení procesních předpisů a také prosazení nového zákona o soudech a soudcích, který upraví to, kdo má být soudcem, jak bude probíhat kárné řízení se soudci. Co se týká zákonů, chceme zákonodárství co nejvíce zjednodušit, aby došlo k vyčištění právního prostředí v zemi.




"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama