Fakta: Vše kolem amerického radaru

Reportéři Aktuálně.cz
19. 9. 2007 6:30
Jaká jsou fakta? Co lze čekat? Projděte si SPECIÁL.

Speciál - Diskuse kolem vzniku základny protiraketové obrany USA na českém území zaměstnávají české politiky i veřejnost déle než rok. Jednání s Bílým domem zahájil kabinet Jiřího Paroubka (ČSSD), konkrétní nabídku dostal oficiálně kabinet Mirka Topolánka (ODS).

USA požádaly o výstavbu části protiraketové obrany ve vojenském prostoru v Brdech. Má jít o radar - protiraketové střely pak chce Pentagon umístit v Polsku.

Chronologie

Chronologie

25. ledna
  • USA požádaly oficiální nótou českou vládu, aby mohly postavit v Brdech radarovou základnu; se žádostí o vybudování protiraketové základny USA oslovily zhruba ve stejnou dobu i Polsko.
10. února
  • Na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Evropané americký protiraketový štít nepotřebují a že tento krok pouze rozpoutá novou vlnu zbrojení.
28. března
  • Česko oficiálně zahájilo s USA jednání o základně.
17. dubna
  • Vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí John Rood po jednání v Moskvě s ruskou delegací vedenou náměstkem ministra zahraničí Sergejem Kisljakem řekl, že USA jsou otevřeny spolupráci s Ruskem v protiraketové obraně.
27. dubna
  • Prezident Putin označil americký záměr postavit v Evropě protiraketovou základnu za hrozbu podobnou americkým raketám typu Pershing a zdůraznil, že Rusko si v této souvislosti vyhrazuje právo na obranu.
15. května
  • Prezident Putin americké ministryni zahraničí Condoleezze Riceové v Moskvě zopakoval odmítavý postoj své země k plánovanému rozmístění amerického systému protiraketové obrany v Polsku a České republice.
24. května
  • USA zahájily s Varšavou oficiální jednání o umístění části svého protiraketového štítu v Polsku.
29. května
  • Rusko úspěšně otestovalo dva nové zbraňové systémy údajně schopné americký protiraketový systém překonat. Týž den prohlásil Putin, že rozmisťování amerických protiraketových základen v Evropě změní "starý" kontinent v "sud s prachem".
3. června
  • Putin pro německý týdeník Der Spiegel v souvislosti s plánem rozmístění amerických základen v Evropě mimo jiné uvedl, že v důsledku amerického postupu prý jen bude "větší možnost rozpoutání jaderného konfliktu". Ve stejném časopise zmocněnec americké vlády pro protiraketovou obranu generál Henry Obering Moskvě nabídl, že by se podobné systémy obou zemí mohly propojit.
5. června
  • Prezident Bush v Praze znovu prohlásil, že chce Putina vyzvat ke spolupráci v otázce základny.
7. června
  • Putin Georgi Bushovi navrhl, aby USA pro vybudování základny svého protiraketového systému využily už existující radarovou stanici Gabala v Ázerbájdžánu, kterou má Rusko pronajatou.
3. července
  • Vláda oznámila, jakou lokalitu pro radar zvolila. Jedná se o nevýrazné návrší v brdských lesech s označením kóta 718, které leží dva kilometry od obce Míšov na Plzeňsku.

Opozice (ČSSD a KSČM) zatím stojí tvrdě proti, vládní strany budování základny podmiňují souhlasem NATO. I ve vládě jsou ovšem názory roztříštěné - zatímco ODS a lidovci chtějí vyjít Spojeným státům vstříc, část zelených totéž odmítá.

Polská vláda je nabídce otevřenější; kartami však stále míchá ruský prezident Vladimir Putin, který vznik základny ve středu Evropy cítí jako hrozbu pro Rusko.

Při červnové návštěvě Prahy konejšil americký prezident George Bush politiky, že Rusku nabídne spolupráci. O pár dní později kontroval ruský mocnář na summitu G8 vlastní nabídkou, aby Američané vystavěli svou protiraketovou obranu na již existující základně v Ázerbajdžánu.

Jak delikátní jednání probíhají? Jak se k záměru staví Poláci či Češi? Jak vlastně celý systém obrany proti raketám, jejíž má být radar ve středočeských Jincích součástí, funguje?

Odpovědi na tyto otázky naleznete ve speciálu, který obsahuje souhrn nejpodstatnějších textů od reportérů online deníku Aktuálně.cz.

 

PROJDĚTE SI:

(kliknutím na příslušnou položku se dostanete rovnou do vybrané kapitoly)

- Zprávy z domova

- Analýzy

- Rozhovory

- Zahraniční souvislosti

- Reportáže

Foto: Aktuálně.cz

ANALÝZY

 

ZAHRANIČNÍ SOUVISLOSTI

 

ZPRÁVY Z DOMOVA

 

  • Foto: Reuters
    GATES V PRAZE: Po Bushovi přijede do Prahy i ministr obrany USA
    Stejně jako při červnové návštěvě prezidenta USA George Bushe, i tentokrát bude hlavním tématem schůzek radarová základna, která by mohla vyrůst v Brdech. (19. 9. 2007)
  • POLITIKA: Vláda řeší s USA, jaké bude postavení obsluhy radaru
    Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg naznačil, kde jsou nyní spory při jednání mezi vládou Mirka Topolánka a USA o případném umístění radaru. (17. 9. 2007)
  • POLITIKA: Klvaňa o radaru: Udělal jsem chybu
    Vládní zmocněnec pro radar Tomáš Klvaňa dnes v rozhlasovém pořadu "Impulsy Václava Moravce" připustil určité chyby. Řekl, že měl více komunikovat s novináři, které zná více než 10 let. Ti by pak mohli vysvětlovat strategicko-bezpečnostní otázky a lépe informovat například o aktivistech proti radaru. (12. 9. 2007)
  • POLITIKA: Vláda: Do Brd půjdou stamiliony. I bez radaru
    Takový je závěr z dnešního zasedání vlády a brdských starostů ve Spáleném poříčí. Kabinet rozhodl, že vznikne komise pro rozvoj Brdska, v níž budou zástupci vlády, obcí, Středočeského a Plzeňského kraje. (5. 9. 2007)
  • KAUZA: Klvaňa dělal pro firmu, která má zakázku k radaru
    Vládní zmocněnec pro radar Tomáš Klvaňa má podle dnešních Lidových novin (LN) úzké vazby na PR agenturu AMI Communication, která byla ve výběrovém řízení vybrána, aby vládě pomohla s informační kampaní o protiraketové obraně. (5. 9. 2007)
  • SOUD: Magistrát neměl právo zakázat průvod proti radaru
    Magistrát v hlavním městě neměl právo zakázat pochod proti americkému radaru. Definitivně to potvrdil Nejvyšší správní soud. (4. 9. 2007)
  • POLITIKA: Investice do Brd půjdou, i kdyby radar nebyl, řekl premiér
    Radar neradar, obce v Brdech získají státní peníze na investice. Slíbil to dnes premiér Mirek Topolánek. (3. 9. 2007)
  • POLITIKA: Vláda si najme agenturu, má lobovat za radar v Brdech
    Ministr Gandalovič nepřímo potvrdil, že vláda nabídne starostům kompenzace za stavbu radaru už příští týden. (2. 9. 2007)
  • VEŘEJNOST: Příznivci a odpůrci radaru se přetahují o osobnosti
    Režiséři Věra Chytilová, Zdeněk Troška či Ladislav Smoljak, herec a scenárista Zdeněk Svěrák, muzikanti Vladimír Mišík či Martin Kraus. Příznivci a odpůrci americké radarové základny v Brdech vedou bitvu také o to, jaké významné osobnosti se jim podaří získat na své petice. (27. 8. 2007)
  • POLITIKA: Radar chceme pronajmout na neurčito, tvrdí ministerstvo
    Ministerstvo zahraničí v jednáních se Spojenými státy prosazuje uzavřít smlouvu na pronájem místa, kde bude stát americký radar, na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou. (26. 8. 2007)
  • BRDY: Americký tým ukončil další misi na kótě 718 v Brdech
    Na rozdíl od předcházejících expertních návštěv tentokrát šlo o první podrobný průzkum konkrétní zvažované lokality. (16. 8. 2007)
  • POLITIKA: Ať vláda respektuje odpor lidí k radaru, chce Klaus
    Klaus dále řekl, že politici selhávají - nevyvíjí dost snahy lidem vysvětlit možná rizika radaru. (3. 8. 2007)
  • PROTEST: Proti radaru se bude zpívat i pochodovat do Brd
    Další akcí iniciativy Nezákladnám, kterou chtějí odpůrci protestovat proti plánované výstavbě radarové stanice USA v Česku, bude hudební festival. Uskutečnit se má 8. září na hradě Točník ve středních Čechách. (2. 8. 2007)
  • REFERENDA: Radar? Určitě ne, řekly další stovky Čechů v referenduDALŠÍ DIV 2007) 7. (29. Příbramsku. na Lázu v referenda místního účastníků většina drtivá odmítla ho Tentokrát nelíbí. Brdy újezdu vojenském ve radaru amerického stavba jim se že potvrdili, opět Češi ne. jednoznačné další referendum,
  • PRŮZKUM: 65 % Čechů nechce radar USA v Brdech
    Čím dál více Čechů nechce, aby USA vybudovaly v Brdech radarovou základnu. Podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění je odpůrců radaru mezi lidmi 65 %. (19. 7. 2007)
  • PROTEST: Klaus osobnostem: Přiznejte, zda jste proti radaru
  • PROTEST: Osobnosti napsaly Klausovi. Kvůli radaru v Brdech

  • POLITIKA: O radaru mi řekl velvyslanec, přiznal bývalý premiér
    Bývalý premiér Jiří Paroubek (ČSSD) popřel, že by už jeho vláda jednala o přesném umístění amerického radaru v Česku. (8.7.2007)
  • POLITIKA: Vláda by chtěla radar u obce Míšov na Plzeňsku
    Radar americké protiraketové obrany by mohl být u obce Míšov na Plzeňsku. Vláda vybrala právě toto místo pro finální měření, která rozhodnou o případném umístění radaru v Česku. (3. 7. 2007)
  • PRŮZKUM: Bush na Čechy nestačí, radar stále nechtějí
    Vyplývá to z průzkumu agentury Factum Invenio, který se odehrál jen pár dnů po příjezdu nejmocnějšího muže světa. Pro radar je necelá třetina Čechů - 30 procent, proti se "spíše" nebo "rozhodně" staví 64 procent lidí. (21. 6. 2007)
  • Oba prezidenti a obě první dámy zamířili od auta na nádvoří Pražského hradu, kde byl připraven uvítací ceremoniál.
    Oba prezidenti a obě první dámy zamířili od auta na nádvoří Pražského hradu, kde byl připraven uvítací ceremoniál. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
    BUSH V PRAZE: Česko může být přítel náš i Rusů, řekl Bush
    Prezident Václav Klaus po schůzce s americkým prezidentem Bushem prohlásil, že si rozumí v otázce amerického protiraketové obrany - a případné stavby radaru na území Česka. "Prezident Bush přislíbil, že vyvine maximální úsilí, aby tyto věci vysvětlil Rusku a prezidentu Putinovi. Musíme získat maximální podporu české veřejnosti, která je na tyto věci velmi citlivá. Prezident Bush to chápe," uvedl Klaus. (5.6.2007)
  • PROTEST: I stoupenci radaru se ozvali - Děkujeme, Ameriko!
    Po protestech odpůrců výstavby radarové základny USA v Česku uspořádali demonstraci i její příznivci. Sešlo se jich méně, ale ambice měli přinejmenším stejné. Oslovit veřejnost a přesvědčit ji, že je nutné radar vystavět. A také vyjádřit podporu prezidentu Bushovi. (5. 6. 2007)
  • REFERENDUM: Hvožďany a Těně proti radaru. Ne řekly stovky lidí
    Další obce v Pobrdí se vyslovily proti výstavbě americké raketové základny. Ta má být součásti protiraketové obrany, o níž teď USA s Českou republikou vyjednávají. (2. 6. 2007)
  • POLITIKA: Bursík protlačil výzvu proti rebelům
    Spory o případné umístění amerického radaru uvnitř vládní Strany zelených neutichají, potvrdilo nedělní jednání republikové rady strany. Předseda Martin Bursík se dokonce střetl s kolegou z širšího vedení zelených Matějem Stropnickým, jemuž vzkázal: V boji proti radaru bys měl brzdit. (27.5.2007)
  • POLITIKA: Vondra straší odpůrce radaru brannou povinností
    Odpůrci vybudování americké radarové základny na českém území si plně neuvědomují důsledky svých činů, říká místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. (27. 5. 2007)
  • PROTEST: Odpůrci radaru měli generálku před návštěvou Bushe
    Zhruba tisícovka lidí v sobotu demonstrovala na Václavském náměstí proti americké radarové základně. Pozdě odpoledne se vydali na protestní pochod k Pražskému hradu. (26. 5. 2007)
  • PRŮZKUM: Češi: Ochrana proti raketám ano, ne však radar
    Umístění amerického radaru v Česku odmítají tři pětiny lidí a jen o něco méně si také myslí, že proti hrozbě raketových útoků by se Česko chránit mělo. (11.5.2007)
  • REFERENDUM: Další dvě obce hlasovaly jasně proti radaru
    Radar tady nechceme! Naprosto jednoznačně odmítli dnes občané Příkosic na Rokycansku myšlenku postavit v nedalekém vojenském prostoru Brdy americkou radarovou základnu. (5.5.2007)
  • PRŮZKUM: Odpůrců radaru přibývá, 77 % Čechů chce referendum
    Lidí, kteří si nepřejí americký radar v Česku, přibývá. Je jich o sedm procent víc než v únoru. (24. 4. 2007)
  • POLITIKA: Raketový generál USA v Praze - Máme za vás náhradníky
    Ředitel americké Agentury pro raketovou obranu Henry Obering informoval české politiky především o technických parametrech radarové základny, kterou Američané plánují vybudovat ve vojenském újezdu Brdy. (23. 4. 2007)
  • POLITIKA: Vláda: O radaru budeme s USA jednat
    Vláda zahájí oficiální jednání o radarové základně, kterou Američané plánují postavit ve vojenském újezdu Brdy. (28. 3. 2007)
  • POLITIKA: Politici: Referendum o radaru bylo unáhlené
    Podle politiků vládní koalice bylo včerejší referendum v Trokavci předčasné.
  • OBČANÉ: Americký radar už má veřejné zastánce
    Odpůrci radarové základny protestují už několik týdnů, její stoupenci se představili až dnes sloganem Nechceme radary, chceme rakety!
  • PRŮLOM: O radaru začneme s USA jednat
    Česko oznámí Američanům, že lze zahájit jednání o radaru. "Nedovedu si představit, že bychom odpověděli jinak," řekl vicepremiér Vondra.
  • POSLANCI V USA: S radary předbíháme Ameriku
    Poslanci Jan Hamáček a Ondřej Liška sbírají na cestě po USA informace o protiraketovém radaru. S rozhodnutím netřeba spěchat, říkají.
  • KAUZA: Americké vojáky by měli soudit Češi
    Česko chystá odpověď pro vládu USA ohledně radarů. Součástí nóty budou i podmínky, které si Česká republika chce v souvislosti s radarem klást. Mimojiné, že na území základny budou platit české zákony a vojáci se tedy podle nich budou muset chovat.
  • POLITIKA: Mladí poslanci: Radar víza nezruší
    Dvě nové tváře Poslanecké sněmovny, sociální demokrat Jan Hamáček a Ondřej Liška ze Strany zelených, míří do USA diskutovat o protiraketovém radaru.
  • Z OBCÍ: Referendum o radaru bude. V Brdech
    První byl Trokavec, teď se přidávají další. Vesnice v okolí vojenského prostoru Brdy chystají plebiscit s otázkou: Chcete tu americký radar?
  • KAUZA: ČSSD zpochybňuje, proč chtějí USA radar
    Podle poslance Jana Hamáčka chtějí Spojené státy pomocí radaru v Česku hlídat svoje základny na Islandu a v Británii, o podporu zemí NATO Bílému domu nejde.
  • POLITIKA: Sjezd Zelených on-line: Boj o radar
    Usnesení požaduje, aby byl radar podřízen Severoatlantické alianci, nikoli jen vládě USA.
  • KAUZA: Bémův úřad zakázal pochod. A to neměl
    Městský soud vynesl verdikt, podle kterého pražský magistrát neoprávněně zakázal demonstraci odpůrců radarové základny.
  • POLITIKA: ČSSD chce referendum o základně
    ČSSD chce referendum o radarové základně. Podle ní žádná strana nemá právo o tak důležité věci rozhodnout sama.
  • POLITIKA: Váhající zelení letí kvůli radaru do USA
    Zelení jsou jedinou koaliční stranou, která váhá, jak se postavit k umístění amerického protiraketového radaru v Čechách.
  • PROTEST: Prahou šel zakázaný pochod proti radaru
    Historickým centrem hlavního města pochodovali odpůrci umístění americké radarové základny. Skončili u vlády.
  • PRŮLOM: Chceme radar v Jincích, řekly USA
    Vláda USA dnes zaslala oficiální nótu se žádostí o umístění radaru systému protiraketové obrany do vojenského prostoru Jince.
  • ZPRÁVA: Potvrzeno: Jednání s USA o radaru začnou
    Vládní špičky, prezident Klaus a zástupci opozice od rána posuzovali, zda americký radar je pro Česko bezpečnostním rizikem. Bezpečnostní rada státu zatím jen spustila přípravné kroky k tomu, aby mohlo padnout rozhodnutí o umístění radarové základny v Česku.
  • EXKLUZIVNĚ: Americký radar bude nejspíš v Jincích
    Favoritem pro umístění amerického radaru jsou středočeské Jince. Deníku Aktuálně.cz to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje z diplomatických kruhů.
  • PRŮLOM: Česko má chránit Evropu před raketami
    Bílý dům krátce oficiálně zahájil s vládou rozhovory o umístění radarové části své protiraketové základny na území České republiky. Pokud USA v Česku umístí protiraketový radar, rozhodnou o tom nejspíš politici. Premiér si plebiscit nepřeje.
  • PRŮZKUM: Češi základnu nechtějí, radar jim nevadí
    Vyplývá to z průzkumu, který si u agentury Factum Invenio objednalo ministerstvo zahraničí. Podle šetření 69 % lidí nechce či spíše nechce, aby u nás bylo zařízení s protiraketovými střelami. U radaru je situace přesně opačná, více než šedesát procent lidí odpovědělo, že by s jeho výstavba na území republiky souhlasili.
  • ZPRÁVA: Svoboda: USA požádají o základnu v ČR
    Ministr zahraničí dnes v Otázkách Václava Moravce řekl, že je téměř jisté, že USA Českou republiku požádají, aby se zapojila do programu protiraketové obrany.

REPORTÁŽE

 

  • ŽIVĚ: Jednání o radaru se zvhrlo ve spor, kdo smí být v sále
    Setkání zhruba padesáti starostů se zástupci ministerstva obrany kvůli zamýšlenému umístění radaru americké raketové základny v Brdech se zvrhlo v tahanici o to, kdo může a nemůže být v sále přítomen. (13. 9. 2007)
  • ŽIVĚ: Jednání o radaru: Kdo není proti, ať jde ven
    Na schůzi, kde se starostové z Pobrdí měli domlouvat, jak dále hájit společné zájmy při vyjednáváních o umístění radaru americké protiraketové obrany, vznikl volný svazek obcí, které radar jednoznačně odmítají. (24. 8. 2007)
  • ŽIVĚ: Tady bude americký radar. Na kótě 718 uprostřed lesa
    Nevýrazné návrší uprostřed brdských lesů je natolik nevýznamné, že ani nemá své jméno. Jen číslo: kóta 718. To se ovšem může brzy změnit. Právě tady, asi dva kilometry od obce Míšov na Plzeňsku, by mohl za pár let stát americký radar. (27. 7. 2007)
  • EXKLUZIVNĚ: Radar v Míšově nechtějí. Stejně jako jinde
    Míšov je domovem pro 116 obyvatel. Od cedule k ceduli má ves asi 150 metrů. Hospoda v místnosti naproti obecnímu úřadu. Rybník se světle zeleným žabincem pokrývajícím bez jediného průduchu celou hladinu. Gril Míšov, na který lákají majitelé strávníky až v sousedních obcích. (4.7.2007)
  • VIDEOREPORTÁŽ: Toto je místo pro radar. Podívejte se
    Podívejte se na místo, kde má stát radar USA (29. 3. 2007)
  • ŽIVĚ: Skóre proti radaru? V Trokavci 71:1
    Stohlavá obec jako první rozhodovala, jakou odpověď dát USA k plánu postavit v Česku radar. V referendu hlasovali místní proti. Byli jsme při tom.
  • NA VLASTNÍ KŮŽI: Vojenský radar nám nevadí, zní z obce
    Armáda představila miniaturní verzi radiolokátoru, který by Američané mohli postavit v Brdech. Obyvatelům v okolí nevadí.
  • PROTEST: Demonstranti: O radaru má rozhodnout lid
    Protest proti americkému radaru skončil. V Jincích na Příbramsku se sešlo přibližně 200 až 300 lidí. Prohlédněte si fotogalerii.
  • EXKLUZIVNÍ REPORTÁŽ: Černý humor v Brdech: Radar? Zvykneme si 
    Jára Cimrman tuto vesnici těsně minul, hlásá deska na obecním úřadě v Míšově. Ruská armáda ji ale neminula. A zřejmě ji neminou ani USA...
  • REPORTÁŽ: Velvyslanec USA bude obhajovat radar
    Co se děje v Jincích? Dosud se starostové dotčených obcí dozvídali informace pouze z médií. Nyní budou moci kromě velvyslance USA a hejtmanů hovořit také s místopředsedou vlády pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou...
  • REPORTÁŽ: Američané hledají místo pro rakety v Česku
    Přečtěte si story z míst, která jsou ve hře o umístění základny. Ve hře je Libavá a Jince, ještě nedávno se počítalo také s Boleticemi. Co si myslí v okolních vesnicích?

ROZHOVORY

Dvě hodiny před jmenováním do funkce na Pražském hradě přišel Alexandr Vondra odpovídat na vaše otázky.
Dvě hodiny před jmenováním do funkce na Pražském hradě přišel Alexandr Vondra odpovídat na vaše otázky. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Bill Clinton na fotografii z letošního března
Bill Clinton na fotografii z letošního března | Foto: Reuters
Jan Májíček
Jan Májíček | Foto: Ludvík Hradilek
Martin Kotas
Martin Kotas | Foto: Ludvík Hradilek

 

  • JOSEF ŘIHÁK: Lídr starostů proti radaru: Topolánku, koupit se nedáme
    Příbramský starosta Josef Řihák, sociální demokrat, se postavil do čela skupiny tvrdého jádra pobrdských starostů, kteří rozhodně odmítají, aby Američané v Brdech umístili radar své protiraketové obrany. (4. 9. 2007)
  • TRENT FRANKS: Peněz na radar bude dost, tvrdí americký kongresman
    Trent Franks zastupuje už třetí volební období v dolní komoře amerického Kongresu jeden z arizonských okrsků. Pracuje v armádním výboru Sněmovny reprezentantů, který se zabývá otázkami souvisejícími s budováním protiraketové obrany. Během své návštěvy Prahy hovořil s Aktuálně.cz o tom, co znamená schválené snížení rozpočtu na evropské součásti systému, co by pro jeho budoucnost znamenalo zvolení demokratického prezidenta či odmítnutí Čechů v referendu. (31. 8. 2007)
  • JAN HERZMANN: Radar? Lidé nejsou ochotni naslouchat, natož ustoupit
    Když veřejnost něco nezajímá, nemá samozřejmě tendence si k tomu hledat informace, říká expert na veřejné mínění. (12. 8. 2007)
  • TOMÁŠ KLVAŇA: Pan radar prozradil, kam spadnou sestřelené rakety
    Na otázky čtenářů týkající se plánované výstavby amerického radaru začal odpovídat vládní mluvčí pro problematiku radaru Tomáš Klvaňa. (4.7.2007)
  • PAVEL HRUBÝ: Starosta Míšova - Už jsme věřili, že se nám radar vyhne
    "Po těch akcích, které jsme podnikali proti radaru, nám bylo téměř potvrzeno, že USA radar umístí dál od obcí, v hloubi vojenského prostoru. A dnes z čistého nebe padlo toto rozhodnutí," přiznal dnes v rozhovoru s Aktuálně cz. starosta Míšova Pavel Hrubý. (3. 7. 2007)
  • JAN KAČER: Psal Klausovi o radaru. Proč? Čtěte v on-line rozhovoru
  • JIŘÍ ŠEDIVÝ: Radar nikdy nebude spadat pod NATO
    Budoucí náměstek generálního tajemníka NATO Jiří Šedivý si myslí, že případná americká radarová základna v ČR nikdy nebude plně spadat pod NATO. (1. 8. 2007)
  • ALEXANDER VONDRA: Bush Praze víc slíbit nemohl
    "Je dobře, že George W. Bush je idealista, kdyby na jeho místě seděl mocenský realista, do Prahy by vůbec nepřijel," říká ministr pro evropské záležitosti. (6.6.2007)
  • NICOLE GNESOTTOVÁ: Expertka EU o radaru - Američané uvažují postaru
    "Američané stále přemýšlejí stejně jako na konci 80.let. Věří, že technika vyřeší politické i strategické problémy", říká v exkluzivním rozhovoru pro on-line deník Aktuálně.cz Nicole Gnesottová z Evropského institutu pro bezpečnostní studia. (19. 4. 2007)
  • PHILIP COYLE: Radar je k ničemu, říká poradce Clintona
    Bývalý šéf testovacího týmu Pentagonu Philip Coyle soudí, že nemá smysl budovat v Evropě základny protiraketové obrany. Dvaasedmdesátiletý bezpečnostní expert byl v době vlády administrativy Billa Clintona odpovědný za výzkum a testování nových zbraní. (28. 3. 2007)
  • DUEL: Kdo má pravdu ve sporu o radar?
    Je třeba se bát radaru, který chtějí USA v Česku postavit? Anebo je otázkou prestiže pomoci spojencům? Rozhodněte duel Jana Májíčka z iniciativy "Ne základnám" a Martina Kotase z iniciativy "Pro": Kdo měl pravdu?

 

 

Právě se děje

Další zprávy