reklama

Konstruktivní přeběhlíci

HLEDÁ SE PŘEBĚHLÍK
Mohla vzniknout tipovací soutěž, kdo se stane nejdůležitějším přeběhlíkem politické sezóny. Poprvé o sobě dali přeběhlíci vědět v červenci při volbě předsedy sněmovny. Tehdy v tajném hlasování nepodpořil kandidátku ODS jeden z poslanců trojkoalice. Jeho jméno se od té doby nepodařilo zjistit.
KAUZA POHANKA
Koncem září se objevil první skutečný přeběhlík, Michal Pohanka, který před hlasováním o menšinové vládě ODS vystoupil z poslaneckého klubu. Vládu však nakonec nepodpořil.
KALOUSEK A TI DRUZÍ
Přeběhlíky v slabším slova smyslu se tehdy stali lidovci Miroslav Kalousek, Libor Ambrozek a Ladislav Šustr, kteří na rozdíl od spolustraníků pro Topolánkovu první vládu nehlasovali.
REBELOVÉ Z ODS
Na listopadové schůzi sněmovny odmítlo několik občanských demokratů podpořit senátní návrh zákona, jak přiblížit předčasné volby. Vedle čtyřech ministrů podporu odmítl pražský poslanec Jan Bürgermeister.
KAUZA MELČÁK
Brzy poté se objevil druhý rozhodující přeběhlík Miloš Melčák, který odešel z klubu ČSSD za stejných okolností jako Pohanka.
DALŠÍ NALOMENÍ?
Spekulovalo se i o dalších "nalomených" poslancích ČSSD, podezření musel veřejně vyvracet Petr Wolf z Ostravy.
PŘEBĚHLÍCI? NIKOLI, KONSTRUKTIVNÍ
I když podle Topolánka má zájem podpořit jeho druhou vládu třetina sociálnědemokratických poslanců, nakonec drama o vládě rozhodli sami Melčák s Pohankou. V úterý 16. ledna na společné tiskové konferenci s předsedou ODS oznámili, že budou vládu trojkoalice tolerovat, protože "v zájmu politické, ekonomické i společenské stability v naší zemi není možno již dále prohlubovat vládní politickou krizi, která trvá již neuvěřitelných 7 měsíců".

Mirek Topolánek | Jiří Paroubek | Václav Klaus | Pavel Bém
Miroslav Kalousek | Jiří Čunek | Martin Bursík | Přeběhlíci
Divadlo sedmi měsíců


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama