abb | Názory
3. 1. 2007 1:51

Královéhradecko. Skály, krajky, safari

Česká NEJ - A je to zde. Od října s námi vybíráte česká NEJ po jednotlivých krajích. A po jednotlivých krajích vám nyní představíme, co jste vybrali. Včetně nejlepších z nejlepších.

V královéhradeckém kraji vítězí příroda - z prvních pěti příček obsadila rovné tři. Nejvíce jste však navrhovali památky.

Zvítězily teplicko-adršpašské skály, následované safari ve Dvoře Králové nad Labem (druhé místo), muzeem krajky ve Vamberku (třetí místo), Českým rájem (čtvrté místo) a Hradcem Králové coby významným symbolem moderní meziválečné architektury (páté místo). 

Foto: Aktuálně.cz

Nedařilo se naopak překvapivě Babiččině údolí, zámku v Chlumci nad Cidlinou a památníku bitvy u Chlumu. Zcela pak vypadl po celém světě úspěšný královéhradecký chlapecký pěvecký sbor Boni Pueri.

Místo něj jsme tedy do výběru zařadili v tzv. "Druhé šanci" Jičín - město pohádek. Protože jste o něm však nehlasovali, nechali jsme ho symbolicky na posledním místě.

V žebříčku tak obsadily většinu opět památky (dvanáct), následované přírodními zajímavostmi (čtyři), jedním rodákem a třemi blíže nezařaditelnými místními unikáty.

Adršpašsko-teplické skály

Patří k nejmalebnějším přírodním scenériím u nás. Tvořeny jsou kvádrovými pískovci, vymodelovanými do překrásných tvarů vodou, větrem a mrazem. Vytvářejí také nespočet kaňonů, soutěsek a dalších překvapivých zákoutí.

Oblast byla vyhlášena přírodní rezervací a je hodnotná nejen z geologického hlediska, ale i rozmanitostí rostlinstva (bylo zde zjištěno 238 původních druhů).

Zdejší skalní město je jedním z nejvýznamějších horolezeckých terénů v České republice. Lokalitou vedou i mnohé naučné stezky, které vás se zdejšími přírodními skvosty dobře obeznámí a nadchnou vás možná tak, jako v roce 1770 nadchly romantického spisovatele Johanna Wolfganga Goetheho.

20 královéhradeckých NEJ

  • 1. místo

Adršpašsko-teplické skály

Foto: Aktuálně.cz
Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály, jedno z nekrásnějších pískovcových skalních měst v Česku. Rozmanitě vytvarované skalní útvary (Starosta a Starostová, Milenci ad.), divoké a lidem těžko přístupné skalní kaňony a rokle či vzácně se vyskytující druhy flóry a fauny.

 

  •  2. místo

ZOO Dvůr Králové nad Labem

Foto: Aktuálně.cz
ZOO Dvůr králové (jediná ZOO na světě s chovem posledních exemplářů nosorožce bílého severního (v přírodě vyhuben, v zoo mají jeden kus v USA) - světová rarita a poslední žijící exempláře.

 

  •  3. místo

Muzeum krajky Vamberk

Foto: Aktuálně.cz
Muzeum krajky Vamberk, jediné svého druhu v České republice, dokumentuje vývoj českého krajkářství od počátku 18. století po současnost. Vamberk je s historií paličkovaných krajek svázán téměř čtyři staletí a stal se centrem krajkářské tvorby v Orlických horách.

  •  4. místo

CHKO Český ráj

Český ráj
Český ráj | Foto: Aktuálně.cz
CHKO Český ráj, byla vyhlášena jako první CHKO v Československu v roce 1955 na území nynějších okresů Semily, Mladá Boleslav a Jičín.

 

  •  5. místo

Hradec Králové, salon republiky

Foto: Aktuálně.cz
Hradec Králové, díky prozíravé spolupráci osvíceného primátora Ulricha a význačných architektů (Kotěra, Gočár, Liska a další) se krajské město již od meziválečného období mohlo chlubit přízviskem "salon republiky".

  

  •  6. místo

Stavebnice Merkur

Foto: Aktuálně.cz
Merkur, název vláčků a kovové stavebnice, která vznikla počátkem minulého století v Polici nad Metují (firma Inventor Jaroslava Vancla). Během 20. století se stala nejoblíbenější českou hračkou a úspěchy získávala i v zahraničí. V Polici nad Metují bylo nedávno otevřeno muzeum stavebnice Merkur.   

  • 7. místo

Pevnost Dobrošov u Náchoda

Foto: www.orlickehory.net
Dělostřelecká tvrz Dobrošov u Náchoda, součást českého pohraničního opevnění z let 1935-1938. 400 metrů podzemních chodeb a sálů.

  

Zámek Kuks

Foto: Aktuálně.cz
Zámek Kuks a galerie barokních soch Matyáše Bernarda Brauna.

  

 

Sněžka

Foto: Aktuálně.cz
Sněžka, nejvyšší hora ČR.

 

 

  • 8. místo

Karel Čapek

Spisovatel Karel Čapek
Spisovatel Karel Čapek | Foto: Aktuálně.cz
Karel Čapek (1890-1938), rodák z Malých Svatoňovic, významný spisovatel, novinář, dramatik a filosof.

 

 

  • 9. místo

Muzeum Betlému Třebechovice pod Orebem

Foto: Aktuálně.cz
Třebechovice pod Orebem, muzeum betlémů ze všech oblastí Česka. Nachází se zde největší mechanický dřevěný Proboštův betlém, největší na světě (7 x 3 x 2m, 351 figurek), pravidelný exponát světových výstav.

 

Galerie antického umění v Hostinném

Foto: Aktuálně.cz
Galerie antického umění v Hostinném, jediná galerie kopií antických soch ve střední Evropě. Jde o sbírky Univerzity Karlovy, které jsou umístěny v bývalém františkánském klášteře v Hostinném.

 

Dřevěný kostel v Broumově

Foto: Aktuálně.cz
Broumov, kostel Panny Marie, nejstarší dřevěný kostel v Česku.

 

 

 Zámek Hrádek u Nechanic

Foto: www.czechtourism.cz
Hrádek u Nechanic, romantický zámek ve stylu windsorské gotiky

 

 

  • 10. místo

 Petrof Hradec Králové

Foto: Aktuálně.cz
Petrof, Hradec Králové, největší evropský výrobce pianin a klavírů, rodinný podnik s téměř 150letou tradicí.

 

 

Pevnost Josefov

Foto: Aktuálně.cz
Josefovská pevnost (Jaroměř-Josefov), vedle Terezína jediná zachovalá pevnost z doby Rakouska-Uherska. Neopakovatelná a dodnes patrná atmosféra vojenského eráru.

 

  • 11. místo

Babiččino údolí

Foto: Aktuálně.cz
Babiččino údolí, místo, kde se odehrává děj Babičky od Boženy Němcové.

 

 

 Zámek Karlova Koruna

Foto: www.czechtourism.cz
Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou od G. Santiniho s ojedinělým půdorysem ve tvaru královské koruny. Název je odvozen od Karla VI., který sem zavítal po své korunovaci.

 

  • 12. místo

Památník bitvy u Chlumu

Foto: Aktuálně.cz
Památník bitvy u Chlumu, 3. července 1866 se severozápadně od Hradce Králové konala jedna z největších bitev 19. století, která rozhodla o výsledku prusko-rakouské války. Připomíná ji řada pomníků a pamětních křížů.

 

  • 13. místo (tzv. Druhá šance)

Jičín, město pohádek

Foto: www.czechtourism.cz
Jičín není jen vstupní branou do Českého ráje. Každoročně se zde totiž také koná festival pohádek, na počest postavičky loupežníka Rumcajse, který se zrodil v hlavě zdejšího rodáka Václava Čtvrtka.

 

Právě se děje

Další zprávy