abb | Názory
30. 12. 2006 12:00

České NEJ z Liberecka: Ještěd

Česká NEJ - A je to zde. Od října s námi hledáte česká NEJ v jednotlivých krajích. Nyní vám představujeme, co jste vybrali.

V Libereckém kraji asi stěží mohlo hlasování dopadnout jinak, než vítězstvím Ještědu - symbolu nejen města Liberec, ale i celého kraje.

Na dalších příčkách se umístily i další dominanty regionu - hrad Bezděz (druhé místo), síť rozhleden (třetí místo), zámek Frýdlant (čtvrté místo) a hrad Trosky (páté místo). Tedy samé památky.

Ještěd
Ještěd | Foto: www.czechtourism.cz

Nejméně úspěšná byla sklářská obec Kristiánov - avšak sklářství jako takové se umístilo na relativně slušném - osmém - místě. Zcela vypadl Kopicův statek - památkově chráněná roubená usedlost z 19. století, nacházející se uprostřed hruboskalských lesů. Její majitel, Vojtěch Kopic, sochař-samouk, vytvořil v letech 1940 až 1978 v okolních skalách známou sochařskou galerii (do skal vytesal reliéfy a postavy z českých dějin).

Místo Kopicova statku jsme tedy do výběru zařadili v tzv. "Druhé šanci" pramen Labe v Krkonoších. Protože jste o něm však nehlasovali, nechali jsme ho symbolicky na posledním místě.

V žebříčku obsadily většinu opět památky (devět), následované přírodními zajímavostmi (pět) a třemi rodáky.

Ještěd

Počátky zájmu o Ještěd lze najít již v polovině 19. století.

Občerstvení se na vrcholu začalo prodávat již roku 1844, o několik let později byla vystavěna malá dřevěná bouda. Roku 1868 ji nahradil nový kamenný objekt, první pětimetrová dřevěná rozhledna spatřila světlo světa v roce 1876. Následovala další, později i kamenný hotel z roku 1907, který však v roce 1963 vyhořel.

V roce 1966 tak bylo započato se stavbou televizního vysílače s hotelem. Úkolu se ujal architekt Karel Hubáček z libereckého architektonického uskupení SIAL, které se ve své době vyznačovalo úspěšnými a moderními, netradičními stavbami.

Objekt ve tvaru hyperboloidu, vysoký 93 metrů, byl otevřen roku 1973. Dodnes je ceněn jako jeden z nejlepších architektonických počinů československé architektury, který získal mnohá ocenění doma  i v zahraničí.

20 libereckých NEJ

  • 1. místo

Ještěd

Ještěd
Ještěd | Foto: www.czechtourism.cz
Televizní vysílač a hotel. Věž jedinečně reaguje na krajinný kontext, na kuželovitý vrchol hory Ještěd, jemuž dává elegantní aerodynamickou špičku.

 

  •  2. místo

Hrad Bezděz

Foto: Aktuálně.cz
Symbol Máchova kraje. Gotický královský hrad s palácem, purkrabstvím, raně gotickou kaplí a úchvatným rozhledem do okolí.

 

  •  3. místo

Rozhledny

Foto: Aktuálně.cz
Rozhledny, nejhustší osázení krajiny rozhlednami, zejména v Jizerských horách. Jen namátkou: Ještěd, Proseč nad Nisou, Petřín nad Jabloncem nad Nisou, Černá studnice, Bramberk, Slovanka, Královka, Kopanina nad Frýdštejnem, Štěpánka nad Příchovicemi, Smrk, Kozákov a mnohé další.   

  •  4. místo

Zámek Frýdlant

Foto: Aktuálně.cz
Zámek Frýdlant, hrad přestavěný na renesanční zámek, byl první veřejnosti zpřístupněnou památkou svého druhu v Evropě již od roku 1801. Jeden z mála funkčních hradních padacích mostů.

 

  •  5. místo

Hrad Trosky

Foto: Aktuálně.cz
Typická dominanta Českého ráje. Zřícenina hradu se nachází na dvou čedičových komínech nad obcí Troskovice (okres Semily).

 

 

Ferdinand Porsche, rodák z Vratislavic

Foto: Aktuálně.cz
Ferdinand Porsche, rodák z Vratislavic nad Nisou (1875-1951), konstruktér automobilů, známý především konstrukcí populárního "lidového vozu", později známého jako VW Brouk.

  

  • 6. místo

Poutní místo Hejnice

Foto: www.chko-jizerky.cz
Hejnice, významné poutní místo s rozlehlým barokním areálem, kostelem Navštívení Panny Marie a františkánským klášterem.

  

  • 7. místo

Kamenné varhany

Foto: Aktuálně.cz
Panská skála, tzv. čedičové kamenné varhany, nejznámější a nejstarší geologická rezervace České republiky.

  

  • 8. místo

Sklářské umění

Největší pivní sklenici na světě vyrobili v roce 2004 skláři v Harrachově na Semilsku. Žádný pivař se z ní ale nenapije, prázdná totiž váží kolem 14 kilogramů a když se naplní 30 litry piva, mají problém ji uzvednout i sami skláři.
Největší pivní sklenici na světě vyrobili v roce 2004 skláři v Harrachově na Semilsku. Žádný pivař se z ní ale nenapije, prázdná totiž váží kolem 14 kilogramů a když se naplní 30 litry piva, mají problém ji uzvednout i sami skláři. | Foto: Aktuálně.cz
Sever Čech je proslulý výrobou a zušlechťováním skla. V Kamenickém Šenově se nachází první odborná sklářská škola na světě (1856), sklářská muzea jsou v každém větším městě a sklářské dílny rozesety po celém kraji.  

  • 9. místo

Máchovo jezero

Foto: www.3athlon.cz
Největší rybník v severních Čechách, založený českým králem Karlem IV. roku 1366. Oblíbená rekreační oblast.

 

 

Čertova zeď

Foto: Aktuálně.cz
Národní přírodní památka, poblíž Českého Dubu, skalní zeď tvořená třetihorní čedičovou žílou, dlouhá až 28 km, táhnoucí se kdysi Světlé pod Ještědem až k Bezdězu. Popsána v celosvětové odborné literatuře, postupně však vytěžena a rozebrána.

 

Ozubnicová železnice

Foto: www.czechtourism.cz
Ozubnicová železnice, jediná v Česku, jedinečná kulturní a technická památka. Vlaky na této trati překonávají několik set metrů převýšení a proto na nejstrmějším úseku z Tanvaldu do Kořenova využívají ozubnici.  

  • 10. místo

Vlasta Burian, rodák z Liberce

Foto: Aktuálně.cz
Vlasta Burian (1891-1962), rodák z Liberce, "Král komiků", divadelní herec, režisér, zpěvák a divadelní ředitel, sportovec, podnikatel, filmový herec a režisér, spisovatel a imitátor, jeden z nejpopulárnějších herců první republiky, oblíbený však i v dnešní době.

 Zvonice v Rovensku pod Troskami

Foto: Aktuálně.cz
Jediná známá dřevěná zvonice v Čechách (a snad i na světě), kde jsou tři zvony upevněny srdcem vzhůru a jsou poháněny šlapáním. Postavena roku 1630.

 

 

 Albrecht z Valdštejna

Foto: Aktuálně.cz
Albrecht z Valdštejna (1583-1634), kontroverzní postava českých dějin, během 30tileté války jeden ze dvou nejvyšších generálů rakouských Habsburků, ve své době jeden z nejvlivnějších lidí v Evropě, s vlastní armádou a ohromným majetkem. Na Liberecku mu patřila mnohá panství.  

Obří sud v Lázních Libverda

Foto: Aktuálně.cz
Obří sud, známá výletní restaurace nad Lázněmi Libverda v podobě dřevěného sudu, jediná v České republice. Postavená v roce 1930.

 

Sopka Bukovec

Foto: Aktuálně.cz
Bukovec v Jizerských horách, nejvyšší sopka v Česku, ovšem již pěkných pár milionů let nečinná. Vrcholové čedičové skály se vypínají do výšky 1005 m. n. m. a jde tak o jedinou tisícovku mezi našimi, naštěstí již dávno krotkými sopkami.

 Hrad Houska

Foto: Aktuálně.cz
Hrad Houska, založen v dekádě 1270-1280 Přemyslem Otakarem II., a to téměř souběžně s blízkým Bezdězem, dokonce stejnou stavební hutí.

 

  • 11. místo

Sklářská obec Kristiánov

Foto: Aktuálně.cz
Kristiánov, sklářská obec uprostřed Jizerských hor se zbytky hřbitova a několika původními chalupami, z nichž jedna slouží už dlouhodobě jako sklářské muzeum Jizerských hor.

 

  • 12. místo (tzv. Druhá šance)

Pramen Labe

K prameni Labe přibyly dva nové znaky měst, kterými řeka protéká Hostinného a Jaroměře. Původně bylo na kamenné podezdívce 12 českých a 12 německých měst, ale v roce 1993 byly přidány symboly dalších dvou německých měst, čímž vznikl nepoměr.
K prameni Labe přibyly dva nové znaky měst, kterými řeka protéká Hostinného a Jaroměře. Původně bylo na kamenné podezdívce 12 českých a 12 německých měst, ale v roce 1993 byly přidány symboly dalších dvou německých měst, čímž vznikl nepoměr. | Foto: Radek Drahný, archiv Správy KRNAP
Je jedním z nejnavštěvovanějších míst z celých Krkonoš. Symbolický pramen ležící ve výšce 1386 m. n. m. prodělal během let řadu úprav a je nyní doplněn 26 erby větších měst, kterými Labe na své pouti k Severnímu moři protéká.

 

Právě se děje

Další zprávy