abb | Názory
28. 12. 2006 0:00

Vysočina: vítězí památky UNESCO

Česká NEJ - A je to zde. Od října s námi vybíráte česká NEJ po jednotlivých krajích. A po jednotlivých krajích vám nyní představíme, co jste vybrali. Včetně nejlepších z nejlepších.

Na Vysočině zabodovaly skvosty zapsané na seznamu UNESCO. Jak jinak. Obsadily první tři příčky.

Na prvním místě se usadila Telč, následovaná Třebíčí a kostelem na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. Do první pětice se probojovala i mohelenská step (čtvrté místo) a dalešický pivovar (páté místo), známý z filmu Postřižiny.

Foto: www.czechtourism.cz

Naopak se moc nedařilo rodákům - jak skladatel Gustav Mahler, tak malíř Jan Zrzavý a spisovatel Jan Karafiát zůstali na konci pomyslného žebříčku. Zcela pak vypadl Karel Slavíček (1678-1735), rodák z Jimramova, kněz, jezuita, misionář, matematik, astronom, kartograf a hudebník, který ve své době došel uznání i od čínského císaře. Místo něj jsme do výběru zařadili v tzv. "Druhé šanci" zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou, protože jste o něm však nehlasovali, nechali jsme ho symbolicky na posledním místě.

V žebříčku obsadily - kromě čtyř rodáků, třech přírodních zajímavostí a třech unikátů nezařaditelných - zbylá místa památky. V kraji, který se může pyšnit hned třemi skvosty zapsanými na seznam UNESCO, se však není čemu divit.

Telč

Telč, nazývaná též Moravské Benátky, se nachází se v západním cípu jižní Moravy. V tomto možná nejhezčím malém městě České republiky budete unešeni náměstím, tvořeným renesančními a barokními domy se starobylými štíty a podloubími, rozlehlým zámkem s uzavřenou zahradou a anglickým parkem.

Pro svou krásu byla Telč roku 1992 zařazena do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Je skutečnou perlou jihomoravského regionu.

Rozsáhlý renesanční zámecký komplex ze 17. století, původně gotický hrad pánů z Hradce, byl postavený zejména podle plánů B. Maggiho z Arogna. V okolí se nachází krásná zahrada a park, uvnitř zámku pak honosné historické interiéry s jedinečnou výzdobou, dobovým zařízením a cennými sbírkami.

20 NEJ kraje Vysočina

  • 1. místo

Telč

Foto: www.czechtourism.cz
Jedno z nejkrásnějších měst České republiky, s náměstím, měšťanskými domy s renesančními štíty a podloubími a renesanční zámek. Historické jádro města je zapsáno na seznamu UNESCO.

 

  •  2. místo

Židovská čtvrť a Bazilika sv. Prokopa v Třebíči

Foto: Aktuálně.cz
Od roku 2003 na seznamu UNESCO jako citlivá připomínka soužití židů a křesťanů. Židovská čtvrť je navíc jedinou židovskou památkou samostatně zapsanou na seznamu UNESCO, ležící mimo území Izraele.

  •  3. místo

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Foto: Czechtourism
Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou od architekta G. Santiniho, zapsaný na seznamu UNESCO.

  

  •  4. místo

mohelenská hadcová step

Foto: Aktuálně.cz
Významná přírodní památka, chráněná jako národní přírodní rezervace s pozoruhodnou faunou a florou, naleziště moravských vltavínů.

 

  •  5. místo

Dalešický pivovar

Foto: Aktuálně.cz
350 let starý areál pivovaru, známý z filmu Postřižiny. Návštěva tohoto jedinečného místa se podobá cestování časem - najednou se ocitnete v době monarchie. Nachází se v něm i Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví.

  •  6. místo

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava

Foto: MFDF Jihlava
Největší festival dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě, letos proběhl jeho již desátý ročník.

 

 

  • 7. místo

Kralická Bible

Foto: Aktuálně.cz
Kralice nad Oslavou, v 16. století zde sídlila tajná tiskárna Jednoty bratrské, byla zde vytištěna Bible kralická.

  

  • 8. místo

Devět skal

Foto: Aktuálně.cz
Nejvyšší vrchol Žďárských vrchů, druhý nejvyšší vrchol celé Českomoravské vrchoviny.

 

 

Katakomby Jihlava

Foto: Aktuálně.cz
Jihlavské podzemí je významnou historickou stavební památkou města. Co do rozsahu podzemního labyrintu přímo pod městskou zástavbou je po Znojmu druhým největším na území naší republiky.

 

Polná, bývalé židovské ghetto

Foto: Aktuálně.cz
Polná, bývalé židovské ghetto (nynější Karlovo náměstí) se synagogou z roku 1684 a rabínským domem, židovským hřbitovem a domem, kde žil Leopold Hilsner. Nejstarší náhrobky pocházejí z konce 17. století.

 

  • 9. místo

Klášter Želiv

Foto: Aktuálně.cz
Premonstrátský klášter z první poloviny 12. století, přestavěn G. Santinin.

 

 

Hrad Lipnice

Foto: www.czechtourism.cz
Středověký hrad s kaplí sv. Vavřince, ve 20. století částečně rekonstruován. V Lipnici žil, tvořil a zemřel spisovatel Jaroslav Hašek.

 

 Kubistické stavby v Pelhřimově

Foto: Aktuálně.cz
Kubistické stavby v Pelhřimově od arch. Pavla Janáka. Český kubismus v architektuře je ve světě ojedinělý, Fárův dům nebo Drechslerova vila z let 1912-1913 v Pelhřimově jsou typickými příklady tohoto kuriozního stavebního slohu.

 Karel Havlíček Borovský, rodák z Borové

Foto: Aktuálně.cz
Karel Havlíček Borovský, (1821-1856), rodák z Borové u Přibyslavi, český básník a novinář. Je považován za zakladatele české žurnalistiky, satiry a literární kritiky.

 

Zvon Vilém

Foto: Aktuálně.cz
Nejstarší zvon na Vysočině (a druhý nejstarší v Čechách) v chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Havlíčkově Brodě. Byl odlit nejpravděpodobněji již v 1. pol. 14. století. Průměr zvonu činí 1,47 m, výška 1,25m a odhadovaná hmotnost 1900 kg.

  •  10. místo

Zpívající lípa

Foto: Aktuálně.cz
Tzv. Zpívající lípa v obci Telecí, chráněná přírodní památka, jedna z nejstarších lip v Česku (cca 800 let).

 

 

  • 11. místo

Gustav Mahler, rodák z Kaliště

Foto: Aktuálně.cz
Gustav Mahler (1860-1911), rodák z Kaliště, většinu života prožil v Jihlavě, jeden z největších světových dirigentů a skladatelů moderní doby.

 

Jan Zrzavý, rodák z Okrouhlic

Foto: Aktuálně.cz
Jan Zrzavý (1890-1977), rodák z Okrouhlic, malíř, grafik, ilustrátor a scénograf; významný představitel české výtvarné avantgardy nastupující začátkem 20. století.

 

Jan Karafiát, rodák z Jimramova

Foto: Aktuálně.cz
Jan Karafiát (1846-1929), rodák z Jimramova, evangelický farář, do české literatury se zapsal půvabnou knihou pro děti Broučci (1876).

 

  • 12. místo (tzv. Druhá šance)

Zámek Jaroměřice nad Rokytnou

Jaroměřice
Jaroměřice | Foto: Czechtourism
Rozsáhlý barokní zámecký komplex s farním kostelem sv. Markéty, francouzskou zahradou a anglickým parkem

 

Právě se děje

Další zprávy