Wikipedia se vyrovná Britannice

rst
15. 12. 2005 15:45
Londýn - Volně přístupná internetová encyklopedie Wikipedia je podle expertů přibližně stejně přesná jako encyklopedie Britannica.

Britský časopis Nature zkoumal rozsah a kvalitu vědeckých položek v obou publikacích a nalezl pouze malé rozdíly v přesnosti, uvádí BBC.

Čtyři na čtyři

Výzkum se opírá o 13 000 dobrovolných spolupracovníků, z nichž je mnoho expertů v patřičném oboru. Ti kontrolovali a opravovali už dříve vydané příspěvky.

Aby byl test spolehlivý a věrohodný, časopis Nature porovnával vědecké příspěvky ve Wikipedii s články ve známé a osvědčené encyklopedii Britanicca, největší tištěné encyklopedii na světě.

Účastníci výzkumu byli požádání, aby opravovali chyby a nepřesnosti ve dvojcích článků, ale nebylo jim řečeno z jaké encyklopedie který článek pochází. "Ve skupinách porovnávaných článků bylo nalezeno jen osm vážných chyb jako nesprávný výklad důležitých pojmů, a to čtyři v každé encyklopedii," uvádí Nature.

"Dobrovolníci také nalezli mnoho konkrétních chyb, opomenutí nebo nesprávných vyjádření. Ve Wikipedii 162 a v Britannice 123." Nature uvádí, že účastníci výzkumu hodnotili příspěvky ve Wikipedii častěji jako špatně uspořádané a neurovnané.

Encyklopedia Britannica se podle BBC odmítla přímo vyjádřit k výsledkům výzkumu, ale mluvčí vyzdvihl kvalitu příspěvků bezplatné encyklopedie.

Autorem Wikipedie může být každý 

Internetová encyklopedie Wikipedia vznikla v roce 2001. Je provozována neziskovou nadací Wikimedia, jejiž hlavním cílem je zdarma šířit vědění. Funguje za pomocí tzv. "Wiki" softwaru, který umožňuje komukoliv, kdo má přístup na internet, aby se stal spoluautorem. Kolem 350 000 lidí již "zasáhlo" do tvorby Wikipedie, a to tak, že poslali text, fotografie nebo prostě jen opravovali chyby a aktualizovali údaje.

V současné době má Wikipedia více než dva miliony položek ve více než 25 používaných jazycích. Z toho je asi 800 000 hesel v angličtině.

Britanicca podle Wikipedie

Encyklopedie Britannica je podle české verze encyklopedie Wikipedia největší tištěná encyklopedie na světě. První třísvazkové vydání vyšlo v letech 1768-1771 ve skotském Edinburghu jako výraz osvícenské snahy posbírat veškeré lidské vědění.

Encyklopedie Britannica je největší tištěná encyklopedie na světě, skládá se z 32 svazků.
Encyklopedie Britannica je největší tištěná encyklopedie na světě, skládá se z 32 svazků. | Foto: Britannica

Od roku 1974 vychází třetí generace 15. vydání. Rozdělení hesel v encyklopedii je na stručná (Micropædia), podrobná (Macropædia) a strukturovaný rejstřík (Propædia). Investice do nového vydání si vyžádaly 32 milionů dolarů. V roce 1985 bylo 15. vydání revidováno a obsahuje nyní 32 svazků.

Od 90. let vychází Encyclopedia Britannica také na CD. Pokud byste si chtěli koupit kompletní 32svazkovou tištěnou verzi Britanniky, připravte si zhruba 1000 dolarů (asi 25 000 korun).

 

Právě se děje

Další zprávy