abb | Názory
26. 12. 2006 0:00

Česká NEJ? Na Ústecku vítězí příroda

Česká NEJ - Od října s námi vybíráte česká NEJ v jednotlivých krajích České republiky. A podle krajů vám teď představíme, co jste vybrali.

Ústecký kraj nejsou jen kvůli uhlí zničené obce a měsíční krajina. Příroda je tu překrásná a dokazuje to i skutečnost, že první tři příčky obsadily právě přírodní zajímavosti. Na první místo se probojovalo České Švýcarsko.

Následuje kamencové jezero v Chomutově (druhé místo) a nemůže chybět ani památná hora Říp (třetí místo). Lázně Teplice a pevnost Terezín doplňují první pětici vítězů.

Foto: www.czechtourism.cz

Nejméně hlasů se pak dostalo oseckému klášteru a zámeckému parku v Krásném Dvoře, třebaže se v něm nachází 1000 let starý Goethův dub. Zcela vypadla tzv. Flájská přehrada, vodní nádrž vybudovaná v letech 1954-1963 k zásobování Mostecka a Teplicka pitnou vodou. Zajímavé vodní dílo, jehož hráz je dosud jedinou pilířovou přehradou v Česku. Ač zařazena mezi technické památky, své hlasy jste jí neposlali. V tzv. "druhé šanci" jsme tedy vybrali obec Stadice, ze které pocházel Přemysl Oráč. Protože jste o ní však nehlasovali, nechali jsme ji na posledním místě.

I v ústeckém kraji vedou v žebříčku památky (jedenáct z dvaceti), příroda je ale zastoupena hned sedmkrát, mezi rodáky najdeme ve výběru pouze Tadeáše Haenkeho, objevitele mohutné rostliny Viktorie královské.

České Švýcarsko

Národní park České Švýcarsko je jedním ze čtyř národních parků České republiky. Nachází se v okrese Děčín mezi obcemi Hřensko a Chřibská, geologicky náleží do Děčínské vrchoviny.

Nejunikátnější jsou zdejší skalní města a v nich se vyskytující živočichové a rostliny. Oblast je oblíbená především pro jedinečné skalní útvary věže, brány, stěny.

Nejvýznamnější je tzv. Pravčická brána, největší přirozená skalní brána na našem kontinentu, národní přírodní památka. Je považována za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska a tvoří symbol celé oblasti.

Rozpětí oblouku u dna je 26,5 m, výška otvoru 16 m, šířka 7-8 m, minimální tloušťka 3 m, vrcholová plošina brány je 21 m nad jejím dnem.

Jak si ale vedly další unikáty kraje? Podívejte se spolu s námi na celkové konečné výsledky.

20 ústeckých NEJ

  • 1. místo

Národní park České Švýcarsko

Foto: www.czechtourism.cz
Národního park České Švýcarsko a Pravčická brána, největší přírodní skalní most na našem kontinentu.

 

 

  • 2. místo

Kamencové jezero v Chomutově

Foto: Aktuálně.cz
Kamencové jezero v Chomutově, jako přírodní útvar v Česku jedinečné a ve světovém měřítku ojedinělé. Vysoký obsah (kolem 1 %) kamence ve vodě z něj činí malé "Mrtvé moře", neboť zabraňuje růstu řas a sinic. Kamencové jezero je jediné na světě - druhé jezero (v Kanadě) vyschlo.

  •  3. místo

Památná hora Říp

Foto: Aktuálně.cz
Říp, památná hora, na kterou dle pověsti vystoupil praotec Čech. V rotundě sv. Jiří na vrcholu hory je sbírka schránek s hlínou z památných bojišť naší historie.

 

  •  4. místo

Lázně Teplice

Foto: Aktuálně.cz
Lázně Teplice, léčivé prameny v teplickém údolí byly známy již před přibližně 2000 lety, jsou tedy jedny z nejdéle známých a intenzivně využívaných ve střední Evropě. V období klasicismu byly nazývány malou Paříží, "Salónem Evropy", místem návštěv panovníků či významných umělců.

  •  5. místo

Pevnost Terezín

Terezín
Terezín | Foto: Czechtourism
Terezín, vojenská pevnost v duchu klasicistního stavitelství. V tzv. Malé pevnosti dnes památník obětem nacismu. Hlavní pevnost Terezín se stala židovským ghettem, koncentračním táborem, kam byli internováni Židé nejen z Protektorátu, ale i z okolních zemí.

  • 6. místo

Hrad Střekov

Foto: Aktuálně.cz
Hrad Střekov, romantická zřícenina gotického hradu nad Ústím nad Labem, který v 19. století inspiroval Richarda Wagnera ke zkomponování opery Tannhäuser.

 

Chřibská, nejstarší funkční sklárna v Evropě

Foto: Aktuálně.cz
Chřibská, nejstarší funkční sklárna v Evropě. Z této obce pochází významný rodák Tadeáš Haenke (1761- 1817), český lékař, botanik a cestovatel, objevitel viktorie královské.

  

Žatecký chmel

Foto: Aktuálně.cz
Žatecký chmel, patří mezi nejkvalitnější chmel uznávaný po celém světě, pěstuje se v Žatecké chmelařské oblasti, přezdívané též Chrám chmele a piva. Důvodem je složení půdy i fakt, že se jedná o nejsušší místo České republiky.

 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě

Foto: Aktuálně.cz
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, přesunutý v roce 1975 o 842 metrů.

 

 

Litoměřice

Foto: Aktuálně.cz
Litoměřice, městská památková rezervace, sídlo biskupství a centrum vinařské oblasti, zajímavé renesanční a barokní domy. Výstaviště Zahrada Čech.

 

  • 7. místo

Zámek Duchcov

Foto: Aktuálně.cz
Duchcov, barokní, klasicistně upravený zámek, který se může pochlubit návštěvami význačných osobností (W. A. Mozart, J. S. Bach, J. W. Goethe) či působením známého milovníka žen G. Casanovy.

 

Peruc

Foto: Aktuálně.cz
Peruc, do povědomí veřejnosti se zapsala romantickou pověstí o setkání knížete Oldřicha a prosté dívky Boženy. Zastřešená pseudogotická Boženina studánka a mohutný Oldřichův dub, který je starý 1000 let (objem kmene v patě stromu je 970 cm).

 

 Židovská synagoga v Děčíně

Foto: Aktuálně.cz
Židovská synagoga v Děčíně, v pseudoorientálním stylu s výraznými prvky secese, ojediněle dochovaná synagoga v severočeském pohraničí, která nebyla zničena za okupace.

 

  • 8. místo

Mariánský most v Ústí nad Labem

Foto: Aktuálně.cz
Mariánský most v Ústí nad Labem z roku 1998 se ihned stal jedním ze symbolů Ústí a v roce 2001 byl v mezinárodní anketě renomovaného časopisu Structural Engineering International zařazen mezi deset nejkrásnějších světových staveb posledního desetiletí 20. století.

Skalní město u Holého vrchu

Foto: Aktuálně.cz
Skalní město u Holého vrchu, skoro neznámé skalní město mezi městy Jílové u Děčína a obcí Libouchec. Není zpřístupněno oficiální turistickou značkou, proto je málo známé, vyhledávané pouze horolezci. .

 

  • 9. místo

Milešovka

Foto: Aktuálně.cz
Milešovka, nejvyšší hora Českého středohoří. Rozhled odtud je podle jednoho z největších cestovatelů všech dob, Alexandra Humboldta, třetím nejkrásnějším na světě.

 

  • 10. místo
    • Kostel se šikmou věží v Ústí nad Labem

      Foto: Aktuálně.cz
      "Kostel se šikmou věží" v Ústí nad Labem (kostel Nanebevzetí Panny Marie). Bombardování města v dubnu 1945 vážně narušilo základy chrámové věže a od té doby je věž vychýlena od kolmé osy téměř o 2 m. Jedná se tak o druhou nejšikmější věž po nejznámější v italské Pise.

      Město Osek s hradem Rýzmburk

      Foto: Aktuálně.cz
      Město Osek s hradem Rýzmburk a oseckým klášterem, v kapitulní síni otočný románský pulpit, tesaný z jednoho kusu kamene.

       

      Zámecký park v Krásném Dvoře

      Foto: Aktuálně.cz
      Zámecký park v Krásném Dvoře, největší ve střední Evropě (100 ha), v parku se též nachází 1000 let starý tzv. Goethův dub (dnes již torzo), patřící tudíž mezi nejstarší stromy v Čechách.

      •  11. místo (tzv. Druhá šance)

      Stadice

      Foto: Aktuálně.cz
      Obec, ze které dle pověstí pocházel Přemysl Oráč, manžel kněžny Libuše.

       

      Právě se děje

      Další zprávy