abb | Názory
22. 12. 2006 12:19

Jižní Morava. Vyhrála rotunda ve Znojmě

Česká NEJ - A je to zde. Od října s námi vybíráte česká NEJ po jednotlivých krajích. A po jednotlivých krajích vám nyní představíme, co jste vybrali. Včetně nejlepších z nejlepších.

Jižní Morava se těšila v hlasování největší oblibě a ankety se zúčastnilo nejvíce čtenářů.

Jak již samotný název předpovídá, absolutně nejoblíbenějším symbolem kraje se díky Vám stala znojemská rotunda.

Do první pětice se ještě probojoval Jan Amos Komenský (druhé místo), Znojmo se umístilo i na třetím místě díky svému podzemí, na čtvrtém místě skončil hrad Pernštejn a páté místo obsadil cestovatel, orientalista a rodák z Rychtářova u Vyškova Alois Musil.

Foto: Aktuálně.cz

Nejméně hlasů získal ivančický viadukt a mlýn v Kuželově. Úplně pak vypadla huť Františka, nejstarší dochovaná huť ve střední Evropě. Pochází z 18. století, od roku 1971 byla prohlášena za technickou rezervaci coby první svého druhu v Česku. Místo ní jsme zařadili v tzv. "druhé šanci" "Lednicko-valtický areál", protože jste o něm ale nehlasovali, nechali jsme mu symbolicky poslední místo.

V celém výběru tak figuruje deset památek architektonického či technického rázu, čtyří významní rodáci, tři přírodní zajímavosti, zbylé příčky obsadila tradiční místní kulturní specifika - vinné sklepy a sklípky.

Rotunda sv. Kateřiny

Vstoupila do povědomí naší veřejnosti hlavně v poslední dvacetiletí, kdy probíhal její archeologický průzkum. Stavba je považována za historický stavební klenot, který obsahem svých unikátních nástěnných maleb, znázorňujících panovnickou dynastii vládnoucí na území našich národů, svým významem daleko přesahuje naše hranice - stává se mimořádnou památkou v rámci celoevropské kulturní historie. Svým stářím (o které se sice vedou spory - může totiž pocházet z 11. nebo dokonce i z 9. století), ale i pro výjimečný styl mistrovsky provedených nástěnných maleb.

Rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě, zapsaná do seznamu národních kulturních památek již 30. března 1962, je dnes řazena na třetí místo v pořadí důležitosti památek na našem území, hned za Pražským hradem a Karlštejnem.

Jak si ale vedly další unikáty kraje? Podívejte se spolu s námi na celkové konečné výsledky.

20 jihomoravských NEJ

  • 1. místo

Rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě

Foto: Aktuálně.cz
Rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě s jedinečnou románskou výmalbou

 

 

  • 2. místo

Jan Ámos Komenský

Nejznámějším představitelem a zároveň na dlouhá léta posledním biskupem Jednoty bratrské byl Jan Amos Komenský, po celé Evropě uznávaný učenec.
Nejznámějším představitelem a zároveň na dlouhá léta posledním biskupem Jednoty bratrské byl Jan Amos Komenský, po celé Evropě uznávaný učenec. | Foto: Aktuálně.cz
Jan Ámos Komenský (1592-1670), rodák z Nivnice (eventuálně Uherského Brodu či obce Komňa), pedagog ("Učitel národů"), spisovatel, filosof, teolog a poslední biskup staré Jednoty bratrské.

 

  • 3. místo

Znojemské podzemí

Foto: Aktuálně.cz
Znojemské podzemí, nejrozsáhlejší katakomby v Česku (přes 30 km), nacházejí se ve čtyřech patrech nad sebou pod centrem Znojma a vedou i daleko za jeho hranice. V historii sloužily jako významný obranný prvek i pro praktické účely jako zásobárny.

  •  4. místo

Hrad Pernštejn

Foto: Česká centrála cestovního ruchu
Pernštejn, romantický hrad, jedna z nejzachovalejších evropských goticko-renesančních pevností.

 

 

  • 5. místo

Cestovatel Alois Musil, rodák z Rychtářova u Vyškova

Foto: Aktuálně.cz
Alois Musil (1868-1944), rodák z Rychtářova u Vyškova, kněz, orientalista, biblista, cestovatel, etnograf a spisovatel, jeden z největších orientalistů a arabistů přelomu 19. a 20. století. Roku 1898 objevil zámeček Kuseir Amra. Jeho jméno je zapsáno v newyorské síni slávy vedle jmen jako Marco Polo a David Livingstone.  

  • 6. místo

Archeologické naleziště Dolní Věstonice

Foto: Aktuálně.cz
Archeologické naleziště Dolní Věstonice, proslavené nálezem sošky Věstonické venuše a dalšími doklady nejstaršího osídlení jižní Moravy.

 

  • 7. místo

Moravský kras a propast Macocha

Foto: Aktuálně.cz
Moravský kras a propast Macocha, unikátní spojení jeskyně s nádhernou krápníkovou výzdobou.

 

 

  • 8. místo

CHKO Pálava

Foto: Aktuálně.cz
CHKO Pálava, biosférická rezervace UNESCO, mohutné vápencové bradlo s četnými druhy teplomilných rostlin a živočichů. Vynikající poloha pro pěstování vinné révy.

 

  • 9. místo

Tomáš Garrigue Masaryk, rodák z Hodonína

Foto: Aktuálně.cz
Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937), rodák z Hodonína, první československý prezident, státník, filosof, pedagog.

 

  •  10. místo

Zámek Slavkov a slavkovské bojiště

Foto: www.prostor-ad.cz
Zámek Slavkov a slavkovské bojiště se secesní Mohylou míru. Jedna z nejznámějších napoleonských bitev (bitva tří císařů) se odehrála u Slavkova 2. prosince 1805. Napoleon v ní zvítězil a po zbytek svého života ji považoval za svoji nejúspěšnější bitvu. Vedla k podepsání Prešpurského (Bratislavského) míru.  

  • 11. místo

Vila Tugendhat

Vila Tugendhat
Vila Tugendhat | Foto: Aktuálně.cz
Vila Tugendhat, národní kulturní památka, funkcionalistická stavba světoznámého architekta Ludwiga Miese van der Rohe z let 1929-1930 je zapsána na seznamu UNESCO

 

  • 12. místo

Šobes, vinice na úbočí skalního ostrohu v meandru řeky Dyje

Foto: Aktuálně.cz
Šobes, vinice na úbočí skalního ostrohu v meandru řeky Dyje, dle odborníků jedna z deseti nejkvalitnějších evropských vinařských poloh.

 

 Slovanská epopej od Alfonse Muchy

Foto: Aktuálně.cz
Slovanská epopej, cyklus 20 velkoformátových obrazů, kterými chtěl Alfons Mucha shrnout dějiny Slovanského národa. Plátna velká až 8,10x6,10 metrů maloval na zámku Zbiroh od roku 1910. Později je věnoval Praze, dnes je můžeme najít na zámku v Moravském Krumlově.  

  • 13. místo

Baťův kanál

Foto: Aktuálně.cz
Baťův kanál, vodní cesta z Otrokovic do Rohatce.

 

 

Petrovské Plže

Foto: Aktuálně.cz
Petrovské Plže, ojedinělý komplex historických vinných sklepů s bílou vápennou ličkou, modrou podrovnávkou a bohatými slováckými ornamenty.

 

  • 14. místo

Tajemné a historické sklepy templářů v Čejkovicích

Foto: Aktuálně.cz
Tajemné a historické sklepy templářů v Čejkovicích, jediné vinařské družstvo v České republice a zároveň nejúspěšnější tuzemský vinařský podnik v posledních letech. V 700 let starých sklepích se kromě půl milionu litrů vína nachází i největší plný sud vína v ČR.  

  • 15. místo

Milan Kundera, rodák z Brna

Spisovatel Milan Kundera
Spisovatel Milan Kundera | Foto: Aktuálně.cz
Milan Kundera (*1929), rodák z Brna, česko-francouzský spisovatel, světově nejúspěšnější a nejpřekládanější autor českého původu. Od roku 1975 žije ve Francii, od 80. let píše svá díla francouzsky.

 

  • 16. místo

Ivančický viadukt

Foto: Aktuálně.cz
Ivančický viadukt, již neexistující technická památka, železniční celokovový most z let 1868-1970, traduje se, že se na jeho konstrukci podílel A. G. Eiffel. Stavba byla kvůli špatnému stavu v devadesátých letech demontována.  

  • 17. místo

Mlýn holandského typu v Kuželově

Foto: Aktuálně.cz
Mlýn holandského typu v Kuželově, nejznámější mlýn tohoto typu v Česku, postaven 1842, fungoval téměř 200 let, od 70. let se v něm nachází expozice větrného mlynářství.

 

  • 18. místo (tzv. Druhá šance)

Lednicko-valtický areál

Foto: www.czechtourism.cz
Lednicko-valtický areál, známý hlavně svými zámky a parky. Nachází se zde i přírodní park, který patří k největším příkladům komponované krajiny nejen v rámci Evropy, ale na celém světě. Areál je od roku 1996 zařazen na seznam UNESCO.

 

Právě se děje

Další zprávy