Jedna strohá věta. Melčák opustil ČSSD

Sabina Slonková, Petr Holub, Martina Macková
8. 12. 2006 6:36
Praha - Miloš Melčák ve čtvrtek v noci doručil do sněmovny oficiální oznámení, že po Michalu Pohankovi sociální demokracie ztrácí dalšího poslance.
Miloš Melčák hodlá ve sněmovně opustit sociální demokraty.
Miloš Melčák hodlá ve sněmovně opustit sociální demokraty. | Foto: Osobní stránka poslance

Oznámení, v němž je jako adresát uveden šéf poslanců ČSSD Michal Hašek a které redakce Aktuálně.cz obdržela čtyři minuty po čtvrteční půlnoci, je stručné.

"Vážený pane předsedo, dovoluji si Vám oznámit, že k dnešnímu dni vystupuji z poslaneckého klubu ČSSD. Děkuji Vám za dosavadní spolupráci. S pozdravem, Miloš Melčák. V Praze dne 7. prosince 2006."

Poslanec tak oficiálně stvrdil, co Aktuálně.cz zveřejnilo už ve čtvrtek v poledne. "Chci vystoupit z klubu, poslanecký mandát si ponechám," uvedl včera Melčák.

Poslanec tvrdí, že jeho krok souvisí s atmosférou v sociální demokracii. Stejně jako Michal Pohanka, který ČSSD opustil před měsícem, i Melčák prohlásil, že čelí silnému tlaku. Podle jeho slov kvůli rozdílnému názoru na řešení politického patu.

Do "hry" se vrací také expremiér Miloš Zeman. ČSSD jej totiž pozvala na zasedání stranického grémia, které se má uskutečnit příští týden. O poslanci Melčákovi hovoří jeho kolegové jako o zarytém zemanovci.

ČSSD zatím nekomentuje

Špičky ČSSD Melčákův úmysl celý čtvrtek nekomentovaly. Až večer rozeslala tisková mluvčí prohlášení grémia ČSSD, v němž "údajné vystoupení" komentuje.

PROHLÁŠENÍ, 7. 12., 17.15

  • ČSSD je krokem poslance Miloše Melčáka překvapena. Do současné doby vedení Poslaneckého klubu ČSSD nekontaktoval a nepotvrdil ústně ani písemně své údajné vystoupení z Poslaneckého klubu ČSSD.
  • Očekáváme, že se zúčastní zítřejšího jednání Poslaneckého klubu ČSSD a zasedání PSP ČR a vysvětlí tam své jednání. Očekáváme také, že sdělí, zda bude v Poslanecké sněmovně dál hlasovat společně s Poslaneckým klubem ČSSD.

Členové strany však připouštějí, že Melčák může podpořit ODS, aby sestavila vládu bez dohody s ČSSD.

"Ale nebojíme se toho. Prostě se o něho nestaráme," řekl Aktuálně.cz místopředseda klubu David Rath. Ten nevylučuje ani to, že se k případné podpoře vlády ODS s Melčákem spojí i poslanec Michal Pohanka, který z jejich klubu vystoupil už před měsícem.

Podle Ratha mohou politického protivníka podpořit jen podplacení poslanci. "A jestli chce ODS založit vládu na korupci, ať si ji založí. My čestně odejdeme do opozice," říká místopředseda. "Navíc - ani podpora několika poslanců ČSSD pravicové vládě úspěch nezaručuje: Pořád zůstává otázka, jestli do takového kabinetu budou chtít vstoupit lidovci."

Další členové ČSSD říkají, že je Melčák překvapil. Odchod podle nich neavizoval. "Nic takového jsem nečekal," řekl poslanec Zdeněk Jičínský.

Melčák jakoukoli korupci odmítá, stejně jako podezření, že čelil tlaku ODS. Ve čtvrtek podvečer pak jeho spolupracovníci Aktuálně.cz potvrdili, že už doručili do sněmovny Melčákovu rezignaci a omluvu ze zítřejšího jednání ve Sněmovně. Vedení sociálnědemokratického klubu nicméně až do pozdních večerních hodin odmítalo potvrdit, že už rezignace na klub dorazila.

"Ke mně dnes žádný dopis Miloše Melčáka nedorazil," uvedl večer šéf klubu Michal Hašek.

Překvapení?

Miloš Melčák
Miloš Melčák | Foto: Osobní stránky poslance

Jisté je, že někteří sociální demokraté ve skutečnosti o atmosféře kolem zlínského poslance a jeho názorech věděli řadu dní. Reportéři Aktuálně.cz se poslancem v minulých dnech několikrát setkali a z rozhovoru jednoznačně vyplynulo, že Melčák si vývoj nenechával jen pro sebe.

Melčák v minulých dnech na klubu neúspěšně prosazoval, aby strana přestala vyjednávat s ODS o společné vládě a přešla do opozice.

Melčák tvrdil, že jde o legitimní požadavek; už proto, že jeho mateřská organizace strany ve Zlíně se na odchodu do opozice jako "státotvornějším kroku" nedávno usnesla. "Žádají to také naši voliči," řekl Aktuálně.cz Melčák.

Poslanec vždy platil za stoupence bývalého premiéra a šéfa ČSSD Miloše Zemana.

Pohanka podruhé?

Jeho čtvrteční slova i další kroky značně připomínají příběh s poslancem Pohankou. Oba svůj záměr zveřejnili, pak si vypnuli telefony a přestali komunikovat i s členy vlastní strany. Melčákovi spolupracovníci nicméně tvrdí, že se poslanec neskrývá, jen se mu vybil mobilní telefon a neměl u sebe nabíječku.

Shodná jsou ale i slova o stranickém tlaku. O tom, že se kolem něj dějí podobně "zvláštní" věci jako v případě poslance Pohanky, se podle informací Aktuálně.cz svěřil i samotnému Pohankovi.

Už ve středu Melčák při rozhovoru s Aktuálně.cz velmi vážně zvažoval rozhodnutí o odchodu z klubu, ale k radikálnímu kroku se rozhodl až ve čtvrtek.

Melčákovo rozhodnutí fakticky znamená, že levice ve sněmovně opět oslabila. Případná vláda ČSSD opřena o komunisty ztratila už dva hlasy z původní povolební stovky.

Podpoří Topolánkovu vládu?

Ve svém prohlášení, které má redakce Aktuálně.cz k dispozici, Melčák píše, že nesouhlasí s vyjednáváním o nějaké formě velké koalice s ODS.

"Nechci ustupovat při hledání nutného kompromisu s pravicovou konzervativní stranou ze sociálně demokratických zásad a tedy ani z programu, pro který jsem byl do sněmovny zvolen. Ale naopak chci hledat východisko z politické agónie spíše cestou netolerance činů vlády vítěze voleb než netolerance vzniku této vlády. Těmito kroky chci přesvědčit voliče, že zásadově a bez ústupků obhajuji levicovou sociální politiku," stojí v prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy