Ruská opozice: Jednotně proti Putinovi

Red Zah, ČTK
14. 12. 2005 8:33
Moskva - Ruské liberální a pravicové strany se pokoušejí sjednotit a rozložit "putinovský režim". Zatím neúspěšně.
Foto: Reuters

Vytvoření jednotné liberálně-pravicové demokratické opoziční strany je cíl, o který se už dlouhou dobu snaží malá ruská demokratická sdružení. Pouze sjednocení jim totiž může zajistit alespoň nějaký vliv na ruskou politiku, kde naprosto dominuje Jednotné Rusko podporující prezidenta Vladimira Putina.

Čtyřka v opozici

Právě demontáž "putinovského režimu" označil tento týden bývalý šachista a předseda Sjednocené občanské fronty Garry Kasparov za hlavní cíl demokratické opozice. Předáci stran se ale nemohou shodnout, jak jednoty docílit.

Demokratické síly v čele s liberálním Jablokem utrpěly drtivou porážku ve volbách do Státní dumy v roce 2003. Právě Jabloko dnes úzce spolupracuje se Svazem pravicových sil (SPS); o sjednocení vyjednává Kasparovovo uskupení se stranou Naše volba Iriny Chakamadové. Předběžný název nového uskupení by mohl být Demokratická strana, podle pozorovatelů ale jen těžko vznikne před létem příštího roku.

Nikita Bělych, který stojí v čele SPS, za hlavní překážky pro sjednocení pokládá přílišnou hrdost demokratů, jejich staré spory, poraženecké nálady, ale i chamtivost, přílišné ambice a nedostatečnou znalost vlastní země. Jako výrazná opoziční figura se nyní profiluje i bývalý premiér Michail Kasjanov, který se dokonce demokratům omluvil za svou účast v putinovské vládě.

Foto: Aktuálně.cz

"Kasjanov jako případný kandidát na prezidenta potřebuje jako sůl podporu Jabloka i SPS," podotýká k tomu zástupce ředitele Střediska politických technologií Boris Makarenko. 

V roce 2008 nebo nikdy

Demokraté se v pondělí sešli na Druhém všeruském občanském kongresu, aby dohodli další formu spolupráce. Podle pozorovatelů to nebylo nijak jednoduché, přestože právě tento kongres má být základem pro zformování budoucí koalice.

"Tato moc není schopna se vyvíjet. Naše konstruktivní kritika už je za námi," prohlásil na kongresu Kasparov. Chakamadová zase zdůraznila, že pro demokratickou opozici budou nejdůležitější nikoliv parlamentní, ale příští prezidentské volby za tři roky.

"Buď převezmeme moc v roce 2008, nebo ji nepřevezmeme nikdy," podotkla.


 

 

Právě se děje

Další zprávy