Číňané opouštějí kuřecí, bojí se chřipky

Reuters, Red Zah
23. 11. 2005 0:01
Peking / Šanghaj - Rodina Siao S' si dá ráda k obědu kuřata. V poslední době však začíná pochybovat o tom, zda je to bezpečné.
Pro zvětšení klikněte do obrázku
Pro zvětšení klikněte do obrázku | Foto: Reuters

"Jím teď drůbež mnohem méně," říká domácí hospodyně obtěžkaná nákupem před supermarketem v Pekingu. "Vím, že uvaříte-li to dobře, mělo by to být bezpečné, ale kdo ví?"

Po celé Číně, která nahlásila od poloviny října sedmnáct nových případů smrtonosného viru H5N1 ptačí chřipky a která je největším světovým producentem drůbeže, prudce klesá prodej kuřat a kachen. Ceny se kvůli tomu podle čínských médií propadly až o 90 procent.

"Na jihu se zatím informace o výskytu ptačí chřipky neobjevily, ale lidé mladá kuřata stejně nechovají. Chováte-li kuřata, určitě proděláte. Komu byste je prodali?" klade si řečnickou otázku šéf velké čínské potravinové společnosti.

Místo kuřat ryby

Supermarkety v Pekingu začaly vyvěšovat velké nápisy hlásající, že jejich drůbež pochází pouze ze schválených drůbežáren. Fastfoodový řetězec KFC se ve vyvěšeném oznámení o ptačí chřipce nezmiňuje, ujišťuje však zákazníky, že jeho postup při přípravě jídel je hygienický.

"Jím teď mořské ryby," říká Čang Šu-chua a dívá se s podezřením na stůl plný kuřecích stehýnek, prsou, srdcí a jater na trhu na východním předměstí Pekingu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že konzumace drůbeže a vajec, která byla správně uvařena, neznamená žádné riziko, protože virus H5N1 je citlivý na teplo. WHO dosud nezaznamenala žádný případ nakažení člověka z dobře uvařeného masa nebo vajec.

O varování, které v souvislosti s šířením ptačí chřipky vydala Světová zdravotnická organizace, ČTĚTE ZDE.

Vlády nic neriskují

V některých částech Asie ale vlády raději nic neriskují. Úředníci ve vietnamské metropoli Hanoji prošli všechny restaurace ve městě a nařídili jejich majitelům podepsat listinu, podle níž ručí za to, že prodávají pouze drůbež, která byla vyšetřena.

Vietnam byl ptačí chřipkou těžce zasažen. Od konce roku 2003 zabil virus H5N1 více než čtyřicet lidí. Mnoho milionů kusů drůbeže zemřelo nebo bylo utraceno.

Co všechno byste měli vědět o ptačí chřipce, NAJDETE ZDE.

"Přestali jsme úplně prodávat jídla z kuřat a kachen, a i kdybychom je prodávat chtěli, na trhu stejně žádná kuřata nejsou," vysvětluje majitel hanojské restaurace.

Foto: Reuters

V ostatních částech Asie jsou ale spotřebitelé klidnější. V Jižní Koreji je jedním z hlavních zdrojů proteinů ve stravě hovězí maso a stravovací návyky se tak kvůli strachu z ptačí chřipky nezměnily.

Indonésané od pojídání kuřat, základního masa v zemi, neustoupili vůbec. Jedinou cenově dostupnou alternativou pro většinu lidí by byly ryby.

Číňané si oblíbili vepřové

I přes ujišťování veřejnosti, které mělo podpořit spotřebu kuřat v Číně, vzrostl prodej vepřového masa, neboť se spotřebitelé obracejí k bezpečnějším alternativám. Prodej vepřového přitom ještě přes léto klesal kvůli obavám z nemoci přenášené prasaty, která v jihozápadní Číně zabila téměř 40 lidí.

"Lidé teď znovu jedí vepřové a ceny zase o hodně stouply," řekl Čchen Čchun-fu, který chová prasata hodinu cesty od Čcheng-tu, hlavního města provincie S'-čchuan, největšího čínského producenta prasat.

 

Právě se děje

Další zprávy