reklama

Doležel: Jedenáct let v ČSSD

Praha - Zatčený exředitel premiérova kabinetu má za sebou nejen jedenáctiletou dráhu funcionáře sociální demokracie, ale také vyššího státního úředníka.

Postup dvaapadesátiletého Doležela po žebříčku státní správy je spojen se jménem bývalého premiér Stanisalva Grosse.  V letech 2000 a 2004, kdy tento politik řídil ministerstvo vnitra, se Doležel stal  ředitelem personálního oddělení ministerstva vnitra. Po byl ředitelem Grossova kabinetu  a když byl Gross donucen rezignovat kvůlil aféře s bytem, pracoval i pro dalšího premiéra - Jiřího Paroubka.

Z úřadu vlády byl Doležel propuštěn pro podezření z korupce při privatizaci Unipetrolu. Nebyl to jeho první škraloupe ve veřejné  správě. Začínal v ní jako ředitel kulturního domu Jupiter ve Velkém Meziříčí na Žďársku, odkud byl propuštěn v roce 2000, když kontrola zjistila, že si půjčil z pokladny klubu 300 tisíc korun a kvůli dalším nesrovnalostem v účtech. Případem se
zabývala policie, nakonec jej odložila.

Doležel straník

V roce 1994 se Zdeněk Doležel stal členem ČSSD, byl členem jejího krajského výkonného výboru na Vysočině a členem
předsednictva strany. Z orgánů ČSSD byl odvolán koncem roku 2005, od letošního dubna má pozastavené členství ve straně.

Jako člen této strany byl zvolen do  zastupitelstva ve Velkém Meziříčí 1994 až 2002. V roce 2004 neúspěšně kandidoval za ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu (na 14. místě kandidátky) a poté se o něm mluvilo v souvislosti s funkcí náměstka ministra obrany.

Jeho kauzy

Letos v dubnu policie Doležela obvinila z pokusu o podvod. Je podezřelý, že si polskému lobbistovi Jacku Spyrovi v souvislosti s privatizací společnosti Unipetrol řekl o úplatek pět milionů korun. Schůzku obou mužů natočila v srpnu 2005 skrytou kamerou televize Nova.

Doležel jakékoli podezření z korupce od počátku popírá. Při loňském výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí řekl, že slova "pět na stole v českých", která v nahrávce zazněla, nebyla žádostí o úplatek, ale tajnou šifrou.  

V úterý policie zatkla Doležela spolu se starostou Budišova na Třebíčsku Ladislavem Péťou (ČSSD) a úředníkem ministerstva zemědělství Miloslavem Řehulkou kvůli podezření z vydírání a zneužití prostředků z fondů EU a státního rozpočtu.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama