Nová fakta: Koho poslouchala inspekce

Red Dom
1. 10. 2006 17:37
Praha - Kdo a koho odposlouchával dva měsíce před volbami? Aktuálně.cz zná seznam lidí, jejichž hovory zajímaly inspekci ministra vnitra letos v září.

Telefonní čísla, jež byla odposlouchávána, obsahuje zpráva, kterou ve sněmovně v pátek přečetl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Zprávu vypracoval ředitel policejního útvaru, který zajišťuje odposlechy. Ve zprávě jsou uvedena pouze odposlouchávaná telefonní čísla, deník Aktuálně.cz zjistil, komu patří.

Kdo je tedy na seznamu odposlouchávaných?

Ministr vnitra Ivan Langer, poslanec a bývalý šéf výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím, jeho poradce, lékař a nynější náměstek ministra obrany Martin Barták, policista Jan Kubice a dva jeho podřízení. A dále dva novináři - redaktor Radiožurnálu Jan Hrbáček a redaktorka Aktuálně.cz Sabina Slonková.

U některých je uvedeno víc telefonních čísel, například u Ivana Langera jsou i telefony jeho manželky a tchyně.

Zprávu dostal i Bublan

Zprávu získali oficiální cestou z policie tři politici: ministr Pospíšil, šéf Ústavně právního výboru sněmovny Marek Benda a bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD).

Všem třem byla doručena do pošty ještě před pátečním jednáním sněmovny. To, že byl adresátem dokumentu, potvrdil i poslanec sociální demokracie Bublan. Říká ale, že do poslední chvíle nevěděl, že ji má v poště.

"Dozvěděl jsem se to až ve sněmovně, že ji tam v utajené poště mám. Ale předem mi to nikdo neřekl. Kolegové z ODS to věděli dřív, takže z toho je evidentní, že to mělo politický kontext," sdělil Aktuálně.cz Bublan.

Co mohla slyšet inspekce?

Odposlechy nechala se souhlasem soudu nasadit inspekce ministra vnitra kvůli úniku zprávy Jana Kubiceho. Ten se v květnu ve sněmovně pokusil doložit svá podezření, že politici brzdí vyšetřování citlivých kauz spojených s ČSSD. Zpráva byla vedena v režimu důvěrné, ale záhy po vystoupení Kubiceho ve sněmovně se dostala na veřejnost.

Inspekce, která má ze zákona vyšetřovat výhradně trestné činy policistů, začala únik dokumentu řešit už před prázdninami. Odposlechy ale byly nasazeny až v září, tedy čtvrt roku poté, co se Kubiceho zpráva objevila v médiích. A dva měsíce před senátními a komunálními volbami.

Odposlechy nadto přišly v den, kdy byla jmenována vláda Mirka Topolánka. A u některých čísel byly soudcem povoleny až do začátku letošního prosince.

Pokud by někdo chtěl údaje z monitorovaných telefonů zneužít, mohl se dostat například k informacím o dění ve vedení ODS, jejímž místopředsedou je Ivan Langer. Nebo mít přehled o tom, co před volbami chystají novináři.

Ministr Langer už kvůli případu zbavil funkce šéfa inspekce Miroslava Borníka, jeho dva náměstky a šéfy inspekčních oddělení, kteří měli odposlechy na starost.

Nyní se chystá vyšetřování, zda monitorování hovorů bylo vůbec povoleno podle zákona.

Bylo to zákonné? Možná

Povolil je sice soud (soudce v Praze 5), ale zatím není zřejmé, z jakých informací přitom vycházel.

Sociální demokrat František Bublan byl jedním z adresátů policejní zprávy.
Sociální demokrat František Bublan byl jedním z adresátů policejní zprávy. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Inspekce totiž nemá vyšetřovat "civilisty", nasazení odposlechů nadto zákon umožňuje výlučně u zvlášť závažných trestných činů. Vyzrazení informace, která je vedena v druhém nejnižším stupni utajení (Důvěrné), do této kategorie nespadá.

Policejní prezident Vladislav Husák dnes v České televizi oznámil, že chystá audit odposlechů.

"Dohodli jsme se s panem ředitelem Almerem, že uděláme určitý audit k případům, kde je větší množství telefonů, které mají vazbu k jednomu číslu či jménu. Nemůžeme to ale udělat sami jako policie vzhledem k tomu, že se jedná o trestní řízení. Budu požadovat od nejvyšší státní zástupkyně nějakou kontaktní osobu, která by tu záležitost probírala. Určitě se obrátíme i na soudy," prohlásil Husák.

 

Právě se děje

Další zprávy