Útoky na Čepro a ČKA mají stejné pozadí

Sabina Slonková
25. 9. 2006 0:00
Praha - Za dvěma největšími útoky na státní peníze - v Čepru a konsolidační agentuře - stojí vzájemně propojení lidé. Jejich vazby byly tak těsné, že si navzájem půjčovali desítky milionů. Uvnitř: Speciály

Pokus o miliardový atak na Čepro připisují úřady uprchlému miliardáři Radovanu Krejčířovi, který k tomu využil nastrčenou firmu Loricus. Právě její jednatel Pavel Helus má podle zjištění Aktuálně.cz těsné kontakty na klíčovou postavu kauzy ztracené půlmiliardy ve státní konsolidační agentuře Miloše Skořepu, který státní peníze vyvedl do zahraničí a dodnes je nevrátil.

Dlužní úpis na milion dolarů

Oba muži se znají už dlouhé roky. Letos v červnu během domovních prohlídek v kauze Čepro pak vyšlo najevo právě i jejich finanční propojení. Mezi desítkou zabavených dokumentů se objevil i dlužní úpis, podle kterého Skořepa dlužil a následně splatil Helusovi přes milion dolarů.

Miloš Skořepa v rozhovoru pro Aktuálně.cz nepopřel, že se s Helusem zná. Potvrdil i finanční transakci. Rozhodně ale odmítá, že by mezi nimi bylo nějaké obchodní pouto, natož aby společně naplánovali vyvedení peněz z Čepra a konsolidační agentury.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI

Případ jménem Čepro

Články o pozadí unikátního podvodu - čtěte ZDE
Strategická společnost Čepro, která schraňuje státní hmotné rezervy, se před dvěma lety ocitla na pokraji krachu.

Případ jménem ČKA

Speciál o ztracené půlmiliardě - čtěte ZDE
Projděte si články Sabiny Slonkové, která kauzu ztracených peněz v ČKA rozkryla.

"S panem Helusem se známe. Ani nevím, jak dlouho. Je to taková známá pražská osoba. Ale o Čepru nevím vůbec nic a nemám s ním nic společného," uvedl Skořepa.

Pavel Helus nebyl v minulých dnech k zastižení. Není tak zcela zřejmé, kdy přesně mu Skořepa více než milion dolarů vracel.

Státní peníze na soukromý dluh?

Podle zjištění Aktuálně.cz měl Skořepa svůj dluh splatit do letošního května. Zhruba ve stejnou dobu vyšlo najevo, že z konsolidační agentury Skořepa vyvedl půlmiliardy korun do zahraničí.

Úřady nyní budou zjišťovat, zda na splacení dluhu nepoužil právě státní peníze z ČKA. "Zcela jistě to je věc, kterou se vyšetřovatel bude zabývat," potvrdila mluvčí protikorupční služby Alena Vokráčková.

Skořepa nicméně tvrdí, že se s Helusem vyrovnal už dávno. Kdy přesně? To už si nevzpomíná. "Už je to dávno, skutečně nevím," řekl podnikatel.

Měly příběhy stejného režiséra?

Kromě dluhu ale bude úřady zajímat i pozadí obou případů, které si doposud nijak nespojily. Zatímco u ataku na Čepro policie i žalobce autora mají - označili za něj Radovana Krejčíře - u ztracené státní půlmiliardy po něm stále pátrají. Podle jedné z vyšetřovacích verzí nebyl Miloš Skořepa tím, kdo celou akci vymyslel.

"Spekulace o stejném autorovi u obou útoků na státní peníze se samozřejmě nabízí. Ale jsme úplně na začátku. Doteď jsme si ty případy nespojili. Uvidíme, co z toho nakonec bude," uvedl státní úředník, který má informace o obou kauzách.

 

Právě se děje

Další zprávy