reklama

Nemocnice omezují péči

Praha - David Rath vydal pokyn, podle kterého musí fakultní nemocnice - jediné, které jsou přímo řízeny státem - odpustit VZP celkem půl miliardy z částky domluvené na letošní druhé povolení. Ústavy teď hledají, kde ušetřit.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

O chystaných úsporách jako první informovaly Hospodářské noviny. Odvolaly se například na interní materiál z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, který nařizuje, že je sice nutné udržet akutní provoz, ale přitom odložit všechny operace, pokud to jen trochu půjde. Některá oddělení by se měla zavřít, zaměstnanci vybrat dovolenou a chodit na školení. V textu se také píše o nutnosti začít škrtat ve výdajích na léky.

Podobně je na tom i nemocnice v Brně-Bohunicích, která se chystá odložit plánované operace o měsíc.

David Rath dnes tvrdil, že tato omezení pacienty nijak neohrozí. Lékaři podle něj napříkald nebudou předepisovat méně kvalitní léky. "Pokud lékař usoudí, že jiný způsob není možný, pacienti nijak ukráceni nebudou," zdůrazňoval ministr.

Připomněl, že všude ve světe, i v USA, je množství peněz na zdravotnictví limitováno. "My dnes máme ve zdravotním pojištění 160 miliard a jen ty můžeme rozdělit nebo se dostat do dluhů. VZP volila cestu dluhů, já nikoli," řekl Rath po jednání Asociace českých a moravských nemocnic.

Právě finanční propad VZP a neochota její ředitelky Jiřiny Musílkové podle něj vedla k vyhlášení nucené správy. "Doufám, že skrze tento institut donutíme ředitelku Musílkovou, aby dodržovala dohody o výši úhrad," dodal.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama