Lobbisté si v Čepru dělali, co chtěli

Sabina Slonková
13. 7. 2006 0:00
Praha - Výslechy Tomáše Kadlece v kauze Čepro odhalily nová fakta o fungování strategické společnosti. Deník Aktuálně.cz zjistil, že stát na dlouhou dobu ztratil nad Čeprem kontrolu.

Firma Čepro patří mezi strategické společnosti státu, mimo jiné schraňuje státní hmotné rezervy. Přes dva roky čelí atakům, které měly firmu připravit o miliardy korun a ve svém důsledku mohly Čepro položit.

Minulý týden policie dokonce obvinila bývalého šéfa společnosti Kadlece a jeho obchodního náměstka Alexandra Houšku kvůli podezření, že v jednom z pokusů o vyvedení peněz z Čepra asistovali uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

VŠE O KAUZE ČEPRO

Následné výslechy obviněných přinesly mimo jiné překvapivé zjištění: o personálním obsazení klíčových funkcí ve státní firmě nerozhodoval stát, ale lobbisté.

Přivedl je Surňak

Přiznal to mimo jiné sám Kadlec a potvrdil i jeho bývalý zástupce Houška. Když měl Kadlec odpovědět na otázku vyšetřovatele, jak se Houška ocitl v managementu Čepra, řekl: "Jeho i náměstka Vintera mi doporučil Andrej Surňak."

Tato informace je uvedena v policejních protokolech, které mají k dispozici i státní zástupci a obhájci obviněných, a deník Aktuálně.cz měl možnost do nich nahlédnout.

Surňak tehdy patřil mezi nejvlivnější české lobbisty, jeho společnost ve volbách 2002 pracovala pro sociální demokracii, on sám byl později mediálním poradcem expremiéra Stanislava Grosse. Významnou roli sehrál i přímo při jmenování svého známého Kadlece do čela Čepra.

Foto: Jiří Kropáček

KDO JE ANDREJ SURŇAK?

Veřejnosti nepříliš známý muž, který ve skutečnosti disponoval značným vlivem. Mezi své přátele řadil bývalého premiéra Stanislava Grosse. PODROBNOSTI ČTĚTE ZDE 

Surňak nyní nechtěl své aktivity v personální politice Čepra nijak komentovat. "Nebudu se k tomu vyjadřovat," sdělil deníku Aktuálně.cz.

Mlčí i ti, kteří měli na starost kontrolní roli státu ve společnosti. Jan Juchelka, bývalý šéf zrušeného Fondu národního majetku, který byl zřizovatelem Čepra, sdělil, že personální otázky v předstvenstvu nechávali na dozorčí radě. "Do toho akcionář nezasahuje," uvedl Juchelka.

Šéf dozorčí rady Čepra Aleš Cincibus personální politiku firmy neosvětlil, nebral telefon.

Foto: www.ceproas.cz

V zahraničí? Nemožné

Praxe, kdy o personálním obsazení postů ve strategických firmách s vlivem státu rozhodují lobbisté, je podle organizací monitorujících jevy spojené s korupcí ve vyspělých demokraciích nemyslitelná.

"V civilizovaném světě se nic takového nekoná. Nemohou si to dovolit a zcela jistě si ohlídají, kdo do takových křesel usedne. A to nemluvím o tom, že na taková místa probíhají výběrová řízení," uvedla ředitelka české pobočky Transparenty International Adriana Krnáčová.

Sám Kadlec při výslechu tuto praxi obhajoval tvrzením, že musel postavit nový management co nejrychleji a vybíral pod časovým tlakem. "Proto jsem na to přistoupil," sdělil policistům.

Proč bylo Čepro pro lobbisty tak důležité, aby v nich měli sobě nakloněné postavy? Skandály spojené s Čeprem odhalily, že firma léta sloužila nejrůznějším skupinám k odsávání peněz. A politici, kteří měli chod státní firmy kontrolovat a brali za to značné prémie, na to až do loňského léta, kdy byl odvolán Kadlec, vůbec nereagovali.

"V Čepru si dlouho každý dělal, co se mu hodilo. A kde byla mezírka, tu se pokoušel vyplnit svými zájmy," řekl loni tehdejší člen dozorčí rady Čepra Miloslav Mrština.

Lobbista Andrej Surňak veškeré pochyby odráží argumentem, že s Čeprem neměl uzavřenou žádnou smlouvu, z níž by mu plynula byť jediná koruna. To potvrzuje i evidence Čepra, v níž skutečně jméno Surňaka a jeho firem nikde nefiguruje.

Faktem ale je, že za Kadlecovy éry Čepro uzavřelo několik smluv, které byly krajně nevýhodné pro stát. Zda na nich vydělali jen zástupci soukromých společností nebo se s někým museli dělit, už roky zjišťuje protikorupční služba. Zatím ale stále bezvýsledně.

 

Právě se děje

Další zprávy