Kanadská vláda se poroučí kvůli korupci

14. 11. 2005 12:34
Ottawa Tři kanadské opoziční strany pohrozily, že ještě tento měsíc položí vládu.
Kanadský premiér Paul Martin zdraví v Ottawě válečného veterána.
Kanadský premiér Paul Martin zdraví v Ottawě válečného veterána. | Foto: Aktuálně.cz

Po premiéru Paulu Martinovi požadují, aby souhlasil s jejich požadavkem na vypsání předčasných voleb v únoru. Martinův tým požadavky opozice odmítl a vyzval její představitele, aby naplnili své výhrůžky, svrhli vládu a nesli veškeré důsledky takového kroku.

"Pokud si chce opozice vynutit předčasné volby, tak je to jejich volba. Mohou předložit návrh na vyslovení nedůvěry vládě. V tomto hlasování zvítězí a bude se konat vánoční volební kampaň," prohlásil Martinův poradce.

Šéfové opozičních stran překonali své rozmíšky z minulosti a připravili přes víkend strategii předání ultimáta Martinovi. Premiér je pod těžkým tlakem kvůli korupčnímu skandálu.

"Nevěřím tomu že tato vláda má morální právo vládnout," prohlásil předseda konzervativců Stephen Harper.

Rozprava, týkající se opozičního návrhu na rozpuštění parlamentu a uspořádání předčasných voleb v únoru, je plánována buď na úterý, nebo čtvrtek.

Pokud Martin požadavku opozice nevyhoví, bude čelit okamžitému návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Kdyby ho podpořily všechny tři strany, byli by liberálové poraženi a volby by se konaly již v lednu.

Tento rychlý vývoj způsobil změnou názoru nový předseda Demokratické strany Jack Layton. Ten v pondělí prohlásil že, ve světle výsledků vyšetřování korupčního skandálu, již není schopen dále podporovat vládu.

Martin již přislíbil uspořádat předčasné volby v dubnu, kdy má tým vyšetřující korupční skandál, předložit závěrečnou zprávu.

Opoziční strany se obávají, že pokud se volby zdrží až do dubna, veřejné pobouření nad skandálem vládní strany utichne.

 

Právě se děje

Další zprávy