Žrádlo, to je, oč tu běží - za plotem

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 6. 2006 12:30
Recenze - Za plotem je vysoce kalorický film s nízkou nutriční hodnotou a pár vypečenými sýrovými nachos navrch. Uvnitř: TRAILER

V animovaném filmu Za plotem zvířátka bojují s civilizací nikoliv z přesvědčení, ale kvůli žrádlu. Sice se chlubí, že jedí, aby přežila, zatímco lidé to mají naopak, ale ve výsledku se všichni chovají stejně.

Na jedné straně vychytralý mýval, mentorující želva, rodinka ježků, dvě shánčlivé vačice, akční veverka a skunk frustrovaný svou smrdutostí. Na druhé lítá předsedkyně sdružení majitelů domů s deratizátorem s epesní přehazovačkou a všemi výdobytky moderní techniky. Kdo vyhraje?

Když se zvířátka probudí po dlouhé zimě, zjistí, že jejich lesík je obehnaný živým plotem. A za ním je záplava nebezpečí v podobě zahradních vodních rozstřikovačů, hororových strunových sekaček a zejména podivných bytostí, které chodí po dvou a žerou, co se do nich vejde. Mýval RJ má navíc problém s přítelem medvědem, kterému musí sehnat žrádlo, o které ho předtím hamižně připravil.

Ze satelitního městečka se tak stává zvířátkovský hypermarket. Zvířátka trochu moc mluví, mezitím převážně žerou, a to převážně nezdravě. Nejvíc jim totiž chutnají cookies, sýrové nachos a slazené limonády. Tedy věci, nad kterými se žaludek obrací každému dietologovi. Na dětský film to není příliš výchovný přístup.

Infobox
Autor fotografie: Bontonfilm

Hlavním bavičem je v Za plotem - podobně jako v Době ledové, Divočině i Karcoolce - veverka. Což už stojí za hlubší zamyšlení o úloze veverek v amerických animovaných trhácích. Až se člověk bojí, že jakmile toho nebohého tvora potká někde v parku, zvíře se k němu vrhne a začne vyprávět poslední vtipy o Paroubkovi.

Veverka za plotem je hyperaktivní neurotička, která se dopuje kofeinem, což vede k psychedelickým stavům. Tyto momenty jsou nejzábavnější z celého filmu - který ale jinak potěší víc děti než rodiče. Pro případný druhý díl lze doporučit jedno - dát víc prostoru veverce!

Za plotem
Za plotem | Foto: Bontonfilm

Zvířátka - dokonce i ježci - jsou standardně plyšová tak, že děti budou slintat blahem a rovnou z kina rodiče potáhnou do nejbližšího hračkářství. Tam už jistě budou připraveny plyšové napodobeniny hrdinů Za plotem, vedle všech předchozích Shreků, Nemů a dalších potvor.

Vtipné je první setkání zvířátek s živým plotem, ve kterém mu začnou přezdívat Steve. Krvelačné děti zaujme určitě deratizátorův turbo skalpovač. Maminkám zase Za plotem nabízí aspoň milostný motiv - lovestory kocoura bez čichu a skunka se zátkou v zadku - kdo by odolal?

Za plotem
Za plotem | Foto: Bontonfilm

Poněkud omšelé je ježčí zvolání "ježkovy voči", které není vtipné ani napoprvé, natož popáté. Do animovaného filmu vnáší Za plotem zajímavé nové prostředí - inspirované mnohem drsnějším a sžíravějším komiksovým stripem Michaela Frye a T. Lewise. Ale jinak se drží už zaběhaných konvencí žánru a hlavně touhy být co nejvíc srozumitelný malým dětem.

Za plotem (Over the Hedge), USA 2006. Scénář Len Blum, Lorne Cameron, režie Tim Johnson, Karey Kirkpatrick, v českém znění Pavel Soukup, Jiří Štěpnička, Bohdan Tůma, Radka Stupková a další. 83 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy