Paroubek neuznal volby, kraje se diví

Zdeněk John, David Macháček
4. 6. 2006 8:40
Praha - Proti premiérově snaze zpochybnit volby se postavil nejen prezident, ale i část ČSSD v krajích. Uvnitř: GALERIE, VIDEO, ANKETA
Premiér Paroubek v Lidovém domě při čekání na výsledky voleb
Premiér Paroubek v Lidovém domě při čekání na výsledky voleb | Foto: Ludvík Hradilek

Jiří Paroubek oznámil, že sociální demokracie posoudí možnost, jak soudní cestou prověřit, zda volby byly regulérní.

Na Nejvyšší správní soud se chce obrátit kvůli tomu, že není spokojen, jak jeho konkurenti vedli kampaň.

Jiří Vaněk ze Společnosti slušných krajanů na nedělní poledne svolal na Václavské náměstí demonstraci za odstoupení Jiřího Paroubka. Přišlo jen pár desítek lidí.

Po republice pak začaly kolovat sms-zprávy, ve kterých si lidé posílají fungující spojení na mobil Paroubka a manažera voleb strany Jaroslava Tvrdíka. "Ty telefony jsou vazne pravy... At mu co nejvic lidi pise, co si mysli! Posli dal, zaruceny," stojí v esemesce, která doputovala i do redakce Aktuálně.cz.

Paroubkovu postupu se diví i lidé ze sociální demokracie. Krajské organizace ho hodnotí většinou opatrně, jednoznačně jej
nepodpořil nikdo.

"Nesouhlasím se zpochybňováním výsledků voleb. Na Vysočině jsem nezaznamenal jediný názor, který by se zpochybněním voleb souhlasil, " řek šéf vysočinských sociálních demokratů Zdeněk Chlád. 

Klaus: Premiér neunesl porážku

Na Paroubkovo vystoupení reagoval už večer na mimořádné tiskové konferenci prezident Václav Klaus. "Výroky, kdy přirovnal situaci v zemi k únoru 1948, jsou něčím, co nemělo nikdy zaznít. Jsem tím šokován, nehodlám se s tím smířit a nesmířím se s tím," prohlásil Klaus.

KLIKNĚTE NA VIDEO, KLAUSOVO PROHLÁŠENÍ

Václav Klaus komentuje výsledky voleb
Václav Klaus komentuje výsledky voleb | Foto: Ondřej Besperát

Václva Klaus vystoupil k výsledkům voleb
Václva Klaus vystoupil k výsledkům voleb | Foto: Ondřej Besperát

Václav Klaus komentuje výsledky voleb
Václav Klaus komentuje výsledky voleb | Foto: Ondřej Besperát


Modrá totalita, lháři a nenávist - slovník, kterým Paroubek použil, vrátil Česko zpátky právě do dnů nejostřejšího předvolebního souboje.

Paroubek se cítí vítězem - oznámil, že levice dá dohromady 101 mandátů a že Topolánek, předseda ODS, nebude schopen sestavit většinovou koalici. Zvláště na to pak upozornil prezidenta Václava Klause, který o pouhou půl hodinu dříve označil za volební jedničku občanské demokraty a v pondělí se chce s šéfem Topolánkem sejít na povolebních jednáních.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kdo za to může?

Šéf ČSSD vidí jako viníky povolební situace média pracující v žoldu ODS, lháře v řadách policistů, zločince. "Normálně bych vítězi popřál, ale neudělám to," prohlásil Paroubek a poté pochválil svou vlastní hospodářskou politiku.

Foto: Aktuálně.cz

"ODS zmobilizovala své zdroje a ve spolupráci s médii rozpoutala nenávistnou kampaň. Když ani to nestačilo, sáhla k pomluvám a praktikám, které se používaly před listopadem 1989," řekl doslova.

Vzápětí se k podobné praktice také uchýlil: Prohlásil, že se šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý dobře znal se zavražděným bossem podsvětí, podnikatelem Františkem Mrázkem.

"ODS sama zakrývala, že její politici - například Vlastimil Tlustý, se prokazatelně stýkal s podnikatelem Mrázkem. Zkrátka ODS a některé útvary české policie se jasně dostaly do vleku šedé ekonomiky."

ODS: Neumí uznat prohru

Tlustý o krátký okamžik později kontroval prohlášením, že na Paroubka podá žalobu. "Nikdy jsem Mrázka neviděl, nikdy jsem se s ním nesešel. Je to lež," řekl Aktuálně.cz Tlustý.

Členové ODS reagují na televizní projev Jiřího Paroubka, který zpochybnil regulérnost voleb.
Členové ODS reagují na televizní projev Jiřího Paroubka, který zpochybnil regulérnost voleb. | Foto: Ondřej Besperát

ODS v reakci na Jiřího Paroubka oznámila, že jde jen o neschopnost premiéra uznat porážku. "A také o neochotu nechat policii vyšetřit korupční skandály této vlády," oznámil místopředseda strany Petr Nečas.

Proslov Paroubka označil za nedemokratický: "Byl to projev jak od funkcionářů před rokem 1989. Myslím, že v tuto chvíli bude mít jakákoli strana problém usednout s takovou partají k jednacímu stolu a řešit příští vládu."

Zelení: My s ČSSD jednat nebudeme

Podle toho už se zachovali zelení. Šéf strany Martin Bursík řekl, že zelení vůbec s ČSSD nezačnou jednat o možnosti, kterou v projevu Paroubek naznačil. Totiž: Že by zelení vstoupili do vlády podporované komunisty. "Jeho slova mě upřímně vyděsila. Ten slovník, co jsem slyšel... to nebyl projev státníka. To nebyl projev člověka, který by měl řídit Českou republiku do příštích let," uvedl Bursík.

Odsudek si vysloužila ČSSD i u lidovců. "Byla to trapná tečka za kampaní," uvedl šéf strany Miroslav Kalousek. Doplnil, že se jednání o případné vládě se sociálními demokraty nebrání - pokud by kabinet ovšem nezávisel na podpoře komunistů.

Komunisté jsou jediní, kdo v tuto chvíli za Paroubkem stojí. "Jsme pro vládu národní shody; nevyhýbáme se žádným variantám, ale menšinovou vládu nepreferujeme," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Ministerský předseda se už k tomu nevyjádřil. Ihned po svém projevu rychle odešel z dosahu novinářů; žádné další otázky nepovolil. A ani nikdo z vedení ČSSD. Místopředseda strany Bohuslav Sobotka za jeho zády pouze dodal: "Žádné otázky. To je všechno. Konec."

 

Právě se děje

Další zprávy