reklama

ČSSD v Čechách

Volby - Čechy podle prognóz nejsou ČSSD tak nakloněny, jako Morava. Na sobotní předvolební akci v Liberci to vypadalo, že sociální demokraté na získání voličů v této baště ODS rezignovali.

Poslední přípravy a můžeme začít
Poslední přípravy a můžeme začít | Foto: Ludvík Hradilek

Ten den měl Jiří Paroubek v plánu navštívit cestou do severočeského Liberce několik dalších míst. Ani na jedno předvolební setkání ale nedorazil. Do Liberce za sebe poslal ministryni Petru Buzkovou.

Lidé ale zklamaní nebyli. Málokdo ze zhruba tří stovek lidí, kteří ten den byli na libereckém koupališti, totiž tušil, že je na akci ČSSD. V areálu vyhrávala hudba, točilo se pivo, grilovaly klobásy a děti mohly vybírat mezi rozličnými zábavami. Stánek s letáky sociálních demokratů v mumraji jiných lákadel úplně zanikl.

Že se jedná o předvolební tah dávaly tušit jen vizitky s logem strany a fotkou místního kandidáta ležící rozmáčené na zemi. A pro bystřejšího pozorovatele i dvoupatrový britský autobus s logem ČSSD stojící za plotem areálu.

Liberečtí kandidáti stojí společně v hloučku a debatují mezi sebou. Před plánovaným příjezdem Paroubka vyvěšují organizátoři vlajku s logem strany. Za chvíli ji ale vítr strhává a moderátor oznamuje, že premiér nepřijede.

Dobře utajený mítink

ODS má v Liberci v komunálních volbách jasnou převahu (v roce 2002 zvítězila nad ČSSD o 15 procent). Ve volbách do Poslanecké sněmovny ale převahu neměla (ČSSD tady zvítězila s odřenýma ušima o 3 procenta). Vedení liberecké radnice je spojováno s korupčními kauzami a propojením se stavební firmou Syner.

"Volil jsem ČSSD třikrát, nejsem se současnou situací spokojený, ale ODS volit nebudu, protože vidím, jak vládne tomuto městu," říká Radek Kyča, sedící u stolku nedaleko stánku s jídlem. "Hodně lidí je z toho znechuceno i tím, jak Macek zfackoval Ratha. Volili by ČSSD, ale nejsou jimi osloveni. Je to stejné, jak s touto akcí - skoro nikdo o ní neví."

"Náš mediální výstup je nedostatečný," připouští Ilona Lišková, trojka na místní kandidátce. "Den pro rodinu jsme neprezentovali jako akci ČSSD. Ale snažila jsem se dělat kontaktní kampaň a jezdila mezi lidi."

"Cítím, že máme velký potenciál oslovit voliče a zvýšit náš náskok v parlamentních volbách," říká Lišková. "Město je prokorumpované a lidé už jsou z toho znechucení, ale nedaří se nám toho využít a použít to v náš prospěch."

Pěkná akce pro děti

Ani příjezd Petry Buzkové na libereckém koupaliště nerozvířil poklidné odpoledne. Ministryně oblečená ležérně v džínách a mikině se nechávala s dětmi fotit, s jedním se projela společně na terénní čtyřkolce. "Nemám od Paroubka žádné zadání, co tu mám dělat. Budu chodit mezi lidmi a povídat si s nimi," říká Buzková. "I když nekandiduji, zůstávám v ČSSD a chci, aby zvítězila ve volbách."

"Vůbec jsem netušila, že to je jejich akce, až když se tady objevila ministryně. Ptala jsem se jí na rušení mateřských školek, ale říkala, že to není v její kompetenci," říká Helena Grohová. "Je ale pěkné, že udělali akci pro děti. Jestli je budu volit to nevím. Liberec je pohlcen ODS a to se mi nelíbí."

To sedmdesátníkovi Mirkovi se nelíbí, jak se politici v poslední době hádají. "Ty třenice mezi politiky ve vysokých kruzích mi přijdou nechutné," říká. "Volil jsem ČSSD, ale jsem zklamaný, jak se pořád jen přou, tak nevím, koho zvolím."  

Zatímco na Moravě byla vždy skupina přesvědčených voličů ČSSD, v Liberci nikdo z oslovených jasno ve své volbě neměl.

DÁLE ČTĚTE

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama